Abone Ol

Türk Telekom’un hisseleri satılıyor mu?

Bankalar, Oger’in Türk Telekom’daki hisselerinin satışı için yabancılarla görüşüyor.

Türk Telekom’un hisseleri satılıyor mu?

Türk Telekom’un (TT) ana ortağı Oger Telecom’a kredi veren bazı bankalar Oger’in Türk birimi Ojer Telekomünikasyon AŞ’nin (OTAŞ) Türk Telekom’da sahip olduğu yüzde 55 hissenin olası satışı için potansiyel alıcılarla resmi olmayan görüşmelere başladı. Reuters’ın konuya yakın dört kaynağa dayandırdığı habere göre, TT hisseleriyle yakından ilgilenen iki potansiyel yabancı alıcı var.

Kaynaklar, “İki taksit ödenmedi. Diğer taksit eylül ayında. Şirket çok değerli. O yüzden potansiyel alıcılarla resmi olmayan görüşmeler yapılıyor. Hisselerle yakından ilgilenen iki yabancı alıcı var. Satış için temas başladı” dedi.

2 taksit ödenmedi

Satış sürecinin eylül ayı sonuna kadar sonuçlanma potansiyelinin olduğu belirtildi. Satış görüşmelerinin yapıldığının ortaya çıkmasıyla Borsa İstanbul’da işlem gören TT hisseleri yüzde 3’ün üzerinden değer kazandı.

TT’nin yüzde 55’ini satın alan Oger Grubu, satın almayı kendine ait Ojer Telekomünikasyon AŞ (OTAŞ) adlı bir şirket üzerinden yapmıştı. Oger, satın alma için kullandığı kredinin her biri 290 milyon dolar büyüklükteki Eylül 2016 ve Mart 2017 ayı geri ödemelerini yapamamıştı.

Oger’e 2013’te 4.75 milyar dolar tutarındaki krediyi veren bankalar arasında, 1.5 milyar dolar ile Akbank, 951 milyon dolar ile Garanti Bankası ve 1.9 milyar TL tutarla İş Bankası bulunuyor. Hazine’nin Oger’in elindeki TT hisselerine el koymak gibi bir hakkı bulunmuyor, ancak olası bir hissedar değişikliği için Hazine’nin onay ya da veto hakkı bulunuyor.

Hisseleri rehinli

TT hisseleri Oger’e kredi veren bankalara rehinli olduğu için olası alıcı ve finansman modeli hakkında bankaların da mutabık olması gerekiyor.

,2005’te özelleştirilen TT’nin yüzde 55 hissesi 6.55 milyar dolar karşılığında Suudi Oger Grubu’na geçmişti. Oger, 2007’de TT özelleştirmesinde kalan para olan 4.3 milyar doları peşin ödedi. Bunun için çeşitli dönemlerde kredi alan Oger, en son 2013’te TT hisselerini de rehin göstererek, 4.75 milyar dolarlık kredi almıştı. Ancak bugüne kadar iki kredi ödemesini kaçıran Oger’den Hazine, eylül sonuna kadar yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

Getirilmemesi durumunda, OTAŞ’ın yönetim kurulu üyeleri TT’den düşmüş sayılacak ve yerlerine Hazine’nin atama yetkisi olacak.