Abone Ol

Hangi bölgede ne tür kitap okunuyor? İşte okuma haritamız!

Kültür Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan Türkiye’nin Okuma Kültürü Haritası sonuçları açıklandı.

Hangi bölgede ne tür kitap okunuyor? İşte okuma haritamız!

Türk halkının kitap okumayla ilgili alışkanlıklarına ilişkin pek çok verinin ortaya çıktığı araştırma Ankara Cer Modern Sanatlar Merkezi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı basın toplantısıyla açıklandı. İşte araştırmadan çarpıcı sonuçlar:

YILDA 7 KİTAP: Türkiye’de yılda ortalama 7.2 kitap okunuyor. 7-14 yaş grubu bireyler yılda 12 kitap okurken, yaşamının büyük bir kısmını büyükşehirde geçirenler yılda ortalama 7.7 kitap okuyor. Ankete katılanların yüzde 47’si yaklaşık 30 dakika, yüzde 19,32’si ise hiç okumadığını belirtiyor. İki saatten fazla kitap okuyanların oranı yüzde 4 Olurken, yüzde 22’lik kesim yaklaşık 1 saat kitap okuyor.

YÜZDE 30 OKUMUYOR: En çok okunan basılı materyal kitap olurken, bunu yüzde 34,45 ile gazete izliyor. Türkiye’de her 4 kişiden biri kitap okurken yüzde 31,32’lik bir dilim hiç kitap okumadığını söylüyor. Yüzde 43,91’lik bir bölüm ise 1-10 kitap okuyan kategorisinde yer alıyor.

EDEBİYAT İLK SIRADA: Okurların yüzde 19,5’i edebiyat, yüzde 18,3’ü din, yüzde 16,2’si ise eğitim konulu kitaplar okuyor. Yüzde 33,7’lik bir oranla roman türü ilk sırada, yüzde 27,1 ile öykü ikinci sırada yer alıyor.

GÜNEYDOĞU’NUN TERCİHİ: Güneydoğu Bölgesi’nde yer alan Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt’te en çok psikoloji temalı kitaplar tercih ediliyor. Ağırlıklı genel ortalamaya bakıldığında yüzde 11,4’lük bir kesim de bu temalı kitapları okuduğunu söylüyor. Ağırlıklı genel ortalama da da “Macera” temalı kitaplar yüzde 21,9 ile ilk sırada yer alıyor. Sonuçlara göre İstanbul’da yaşayanların büyük bir çoğunluğu “Aşk” temalı kitapları tercih ediyor.

ORHAN PAMUK REVAÇTA: Araştırmaya katılanların yüzde 84,21’i düzenli okuduğu yazar olmadığını belirtirken, yüzde 15,79’u yazar takibi yaptığını söylüyor. Düzenli yazar takip edenler sırasıyla “Ömer Seyfettin, Ayşe Kulin, Orhan Pamuk, Reşat Nuri Güntekin, Elif Şafak, Canan Tan, Yaşar Kemal ve Dostoyevski” isimlerini veriyor. Buna göre yüzde 82,9’luk bir kesim kitap alıyor.

KORSANA İLGİ YOK: Katılımcıların yüzde 84,16’sı korsan kitaba “Hayır” derken, yüzde 14,81’lik bir bölüm “Evet” yanıtını veriyor.

BOŞ ZAMANDA TELEVİZYON İZLENİYOR

Araştırmaya göre, Türk halkı boş zamanlarında televizyon izliyor. Yüzde 23,7’si televizyon izlediğini, 19,2’si ailesiyle zaman geçirdiğini, yüzde 17,8’i ise kitap, gazete, dergi okuduğunu belirtiyor. İller bazında bakıldığında ise Ege’liler boş zamanlarında ailesiyle vakit geçirmeyi tercih ederken, Güneydoğu’nun büyük bir kısmı kitap, gazete ve dergi okuyor. İstanbul ve Ankara’da yaşayanlar boş vakitlerinde televizyon izliyor.

DÜNYADA KİTAP OKUMA ORANI:

ABD : 15
Fransa : 16
Finlandiya : 16
Japonya : 50
Tayland : 2