Abone Ol

Hac kuraları çekildi! İşte kurada ismi çıkanların tam listesi!

Hac farizasını yerine getirmek için bu yıl kutsal topraklara gidecek adaylar, bilgisayar ortamında çekilen kurayla belirlendi.

Hac kuraları çekildi! İşte kurada ismi çıkanların tam listesi!
2012 HAC KURALARI İÇİN TIKLAYIN

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun da katıldığı kura çekimi, Başkanlığın Konferans Salonu'nda yapıldı.

Bardakoğlu, haccın evrensel boyutu öne çıkan ibadetlerden biri olduğunu söyledi. Ümit ve dua ile hacca niyet etmiş kişilerin büyük bir kısmına bu imkanı verememenin ve kısıtlı sayıda kişiyi hacca götürebilmenin hüznünü yaşadıklarını belirten Bardakoğlu, başvuran her 11 hacı adayından sadece birinin hacca gidebileceğini bildirdi.

KURA SONUÇLARINA BURAYA TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ

Bunun, Suudi Arabistan'ın uyguladığı kotadan kaynaklandığını anımsatan Bardakoğlu, en iyi hac organizasyonunu yapan ülkelerden biri olması dolayısıyla Türkiye'nin her yıl ek kontenjan aldığını ifade etti. Bardakoğlu, bu yıl Harem bölgesindeki yıkımlar dolayısıyla ek kontenjan verilip verilmeyeceği konusunda henüz kesin bir karar olmadığını dile getirdi.

Bu yıl kuraya, 800 bin hacı adayının katıldığını bildiren Bardakoğlu, bunlardan 74 bininin hacca gidebileceğini söyledi. Başvuran kişilerin adil ve hakkaniyetli bir şekilde seçilebilmesi için geçen yıldan beri ''katsayı'' uygulamasına geçtiklerini belirten Bardakoğlu, bu kapsamda 4 yıldır kuraya katılan ancak ismi çıkmayan adayların 16 kez kuraya katılacaklarını, 2 yıldır başvuru yapanların ise 4 kuraya katılma hakkına sahip olacaklarını kaydetti.

Bardakoğlu, 4 yıldır kuraya katılan aday sayısının yaklaşık 250 bin olduğuna dikkati çekerek, ''Kurada adı çıkmayan kardeşlerimiz gönlünü rahat tutsun, üzülüp boynunu bükmesin. 'Nasiptir' diyerek, 'oradan bir davet gelmedi' diyerek, umutlarınızı önümüzdeki yıla bıraksın'' diye konuştu.

Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulunun bu yıl da hacılar lehine yapılması gerekenleri karara bağladığını ifade eden Bardakoğlu, Kurulun hac ücretlerinin geçen yıl ile aynı kalmasını kararlaştırdığını açıkladı.

Şehit yakınları ve gazi aileleri için de 600 kontenjan ayrıldığını belirten Bardakoğlu, hac için başvurmuş şehit aileleri ve gazi yakınlarının kendi aralarında oluşturulacak bir sistemle arzu ettikleri tipte hacca gidebileceklerini söyledi.

Bardakoğlu, bu yıl ilk kez yaşlılara öncelik verildiğini belirterek, 85 yaş üzerinde 2 bin hacı adayının sırada beklediğini kaydetti. Bardakoğlu, ''En yaşlıdan başlamak üzere kategorilere ve yıllara göre 5 bin kontenjan ayırdık. En fazla bir kişiyi de yanlarına almak üzere bu kişileri hacca göndereceğiz. Bu kontenjanın kullanılabilmesi için yaşlılarımızın mutlaka hacca gitmesi gerekiyor. Hacı adayımız gidemezse refakatçisinin da hakkı yanacak'' dedi.

Geçen senelere göre yaş ortalamasının arttığına ve bu yıl 57'ye yükseldiğine işaret eden Bardakoğlu, oysaki hac ve umrenin ''genç işi'' olduğunu vurguladı.

Bardakoğlu, manevi havanın tam anlamıyla hissedilebilmesi için hac farizasının mümkün olduğunca genç yaşlarda yapılması gerektiğini dile getirdi.

Kesin kayıt hakkı kazanan hacı adaylarına gerekli kitap ve broşürlerin verileceğini belirten Bardakoğlu, hacı adaylarının kutsal topraklara gitmeden önce hem manen hem de bilgi olarak hazırlık yapmasını ve kendilerine verilen kitapları dikkatlice okumasını istedi.

Salondaki hacı adaylarına Devlet Bakanı Faruk Çelik'in özel selamını da ileten Bardakoğlu, yoğun programı dolayısıyla kura çekimine Bakan Çelik'in katılamadığını belirtti. Bardakoğlu, özellikle yaşlı hacı adaylarına kontenjan tanınmasında verdiği teşvik ve destekten ötürü Bakan Çelik'e teşekkür etti.

Bardakoğlu, ''kurada çıkanların salimen gidip gelmeleri, kurada çıkmayanların boyunlarını bükmemeleri'' dileğiyle Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Hamza Aktan ve Bakanlıklararası Hac ve Umre Kurulu Üyesi Mehmet Kutlu, bilgisayar ortamında kura çekimini başlattı.

-İRAN, DİYANETİN ORGANİZASYONUNU ÖRNEK ALACAK-

Kura çekim törenine, İran Uluslararası Hac Organizasyonu Başkanı Muhammed Rıza Bagıri de katıldı.

Ali Bardakoğlu, İran'da hacca gitmek için 1 milyon 700 bin kişinin başvurduğunu ifade ederek, Bagıri'nin Türkiye'deki organizasyonu görmek için burada bulunduğunu söyledi