Abone Ol

Elon Musk'ın Anıtkabir fotoğrafına 1 milyon beğeni

Türkiye'yi ziyaret eden Elon Musk'ın Anıtkabir fotoğrafı 1 milyon beğeni aldı.

Elon Musk'ın Anıtkabir fotoğrafına 1 milyon beğeni

İnternet ortamında ödeme aracı olan ve Türkiye'de faaliyeti durdurulan Paypal’ın kurucusu, Tesla ve SpaceX’in CEO’su Elon Musk’ın Türkiye ziyareti gündemin sürpriz konusu oldu. t24.com.tr'den Gonca Tokyol'un haberine göre Türkiye’nin yerli otomobil çalışmalarını hızlandırdığı bir dönemde Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Musk’ın beklenmedik ziyareti ve Külliye sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk için Anıtkabir’e giderek iki fotoğraf paylaşması haftanın en çok konuşulan gündemlerinden biri oldu.

Teknolojik yatırımlar, yeni nesil enerji, trafik sorunu ele alındı

Güney Afrika doğumlu, Kanada ve ABD vatandaşı 46 yaşındaki iş adamı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamasına göre Airbus’ın alt tedarikçilerinden SpaceX’in CEO’su olarak Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldiği Erdoğan’la ortak çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundu. İbrahim Kalın; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın da katıldığı ve 1 saat 10 dakika süren görüşmedeki başlıkları şöyle özetledi:

"Türkiye’de yapılan teknolojik yatırımları, son dönemde atılan adımları konuştuk. Elon Musk'ın şirketi büyük bir sürdürülebilir enerji şirketi aslında. Dolayısıyla yeni nesil piller, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi konuları konuştuk. Büyükşehirlerdeki trafik sorunları nasıl aşılabilir, tünel kazma, yer altından trafiğin verilmesi gibi konuları da ele aldık. Özellikle Tesla ve SpaceX firmalarıyla Türkiye’deki firmaların yapabileceği ortak çalışmalar neler olabilir, bunlar üzerinde de görüş alışverişinde bulunuldu."

Elon Musk'ın Anıtkabir fotoğrafına 1 milyon beğeni - Resim: 1

“Üç kırık kaburga, delinmiş bir akciğer…”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ardından Anıtkabir’e giden Musk, buradan iki ayrı fotoğraf paylaştı. Anıtkabir’in avlusunda gün batımını ve Ankara manzarasını arkasına alarak çekindiği fotoğrafını “Atatürk Anıtkabir” notuyla Instagram hesabında yayınlayan Musk, sonrasında da Atatürk’ün mozolesinin bir fotoğrafını koyarak altına şu notu düştü:

“Çiçekleri ben yerleştirdim.
Üç kırık kaburga
Delinmiş bir akciğer
Ve yine de savaştı
Yurtta sulh,
Dünyada sulh için.”

Erdoğan’ın hem destekçilerini hem de karşıtlarını etkiledi

2040 yılına kadar Mars’a koloni kurmak isteyen ve uzay taşımacılığı konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden biri olan Musk’ın Türkiye gezisi, farklı açılardan birbirine zıt politik düşüncelere sahip kesimlerin hem eleştirilerine hem de övgülerine konu oldu. Erdoğan’ın destekçileri, Silikon Vadisi’nin dahi çocuğunun Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı'yla görüşmesine övgüler düzerken, Külliye buluşmasını eleştiren muhalifler bile SpaceX ve Tesla CEO’sunun Anıtkabir ziyareti karşısında takdirlerini esirgemedi. Musk'ın Anıtkabir paylaşımı 700 binden fazla kişi tarafından beğenildi.

Musk heyecanından Madonna da payına düşeni aldı

Musk’ın Instagram’da paylaştığı fotoğrafın altına “Benim Teslama ne oldu” yazan dünyaca ünlü şarkıcı Madonna da Türkiye’deki Musk bölünmüşlüğü ve heyecanından payını aldı. Birçok kullanıcı Madonna’nın konuyla ilgili olmayan yorumuna tepki gösterirken, ““Si…me ulan teslanı şimdi” yorumunun Musk tarafından da beğenilmesinin sebebi çözülemedi.

T24 yazarı Barış Soydan ise Madonna’nın sorusunda haklılık payı bulunduğunu ifade ederek, “Tesla’nın uzun zamandır beklenen modeli “Model 3”ün teslimatlarının gecikiyormuş, uluslararası ekonomi basınında Tesla'nın çuvallayıp çuvallamadığı tartışılıyormuş…” diyerek şu değerlendirmelerde bulundu.

Elon Musk'ın Anıtkabir fotoğrafına 1 milyon beğeni - Resim: 2

“Muhalifleri uzaya gönderme planı üzerine çalışıyorlar”

ABD güncel siyasetindeki konumlanışını “yarı Cumhuriyetçi, yarı Demokrat” olarak tanımlayan Musk, Türkiye gezisinde de denge siyaseti izledi. PayPal’ı birlikte kurdukları, Trump’ın danışmanlarından ‘gölge başkan’ lakaplı Peter Thiel’le ilgili bir New Yorker makalesinde, “Peter aşırı derecede liberter, bense kısmen liberterim” şeklindeki ifadelerine yer verilen Musk’ın ziyareti çeşitli yorumlara sebep oldu.

Erdoğan ve Musk’ın fotoğrafını Twitter hesabından paylaşan Eurosiagroup’un başkanı, dünyaca ünlü ABD’li siyaset profesörü Ian Bremmer, “Muhalifleri uzaya gönderme planı üzerine çalışıyorlar” derken; ABD’de yayın yapan internet gazetesi Mashable ise Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki buluşmayı, “Elon Musk Türkiye’nin otoriter cumhurbaşkanıyla buluştu, kimse sebebini bilmiyor” başlığıyla duyurdu. Haberde, “Erdoğan’ın otoriter yönetimi özgür basını baskı altına altı, seçimlere hile karıştırdı ve koruma ekibinin protestocularla gazetecilere saldırmasıyla birlikte cumhurbaşkanın son ABD gezileri şiddete dönüştü” ifadelerine yer verildi.

Sabah yazarı: ABD Başkanı’nın ziyareti kadar önemli

Musk ile Erdoğan görüşmesinden önce köşe yazısını kaleme alan Sabah yazarı Mevlüt Tezel ise “Buluşmayı, ABD Başkanı'nın Türkiye'yi ziyaret etmesi kadar önemli bulduğunu” söyledi. “Son yüzyılın en büyük mucit ve girişimcilerinden biri” olarak nitelendirdiği Musk ve Erdoğan’ın gündeminin yerli elektrikli araba projesi olabileceğini kaydeden Tezel, “Erdoğan ilk yerli araç fikrini ortaya attığında espri yapanlar şimdi Musk'ın Külliye'yi ziyareti hakkında ne düşünüyor acaba? Hayal etmek başarmanın yarısıdır. Erdoğan'ın güçlü Türkiye hayali adım adım gerçeğe dönüşüyor. Büyük projeler bir bir gerçekleşiyor. Yerli elektrikli araç projesi de gerçekleşirse, petrole bağımlılıktan kurtulursak; Türkiye tahmin ettiğimizden de güçlü bir ülke olacak” yorumunda bulundu. Tezel’in beklentilerinin aksine, basına kapalı gerçekleştirilen görüşmenin ardından ‘yerli elektrikli otomobille’ ilgili herhangi bir fikir teatisinde bulunulduğuna dair açıklama yapılmadı.

Altaylı: Musk gibi yatırımcıyla bir proje, Türkiye’nin hem imajı hem geleceği açısından önemli olabilir

Habertürk yazarı Fatih Altaylı da Erdoğan’ın Musk’la görüşmesinin kendisini “Trump ya da başka bir siyasetçiyle bir araya gelmesinden daha fazla heyecanlandırdığını” ifade etti. Musk’tan “hafiften bir güvenilmez hava sezdiği” notunu da düşen Altaylı, ABD’li iş adamının nisan ayında duyurusunu yaptığı ‘hyperloop’ projesine dikkat çekti. İki nokta arasına kurulan tünellerde manyetik enerji kullanılarak saatte 1200 kilometreye varan hızlarda yolculuk edilmesine imkan sağlaması planlanan Hyperloop’tan övgüyle bahseden Altaylı, Musk-Erdoğan görüşmesiyle ilgili de şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluşan adam işte böyle biri. Musk’ın projeleri çok ilerici ama ciddi mali sıkıntıları da var. Şirketleri geleceğe hazırlanırken bugün büyük zararda. Tesla’nın ilk çeyrek zararı yarım milyar doların üzerinde. Musk gibi yatırımcıyla bir proje, Türkiye’nin hem imajı hem geleceği açısından önemli olabilir. Tabii bir yandan da “yerli Musk”lar bulup desteklemek şartıyla.”

"Elon Musk acilen bu manyakları Mars’a götürüp unutsun"

Tehdit etmekle suçlandığı eski eşini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’ya şikâyet etmesiyle gündem olan gazeteci Fatih Tezcan da konuyla ilgili olarak Twitter hesabından şu paylaşımda bulundu:

“Yerli otomobil açıklanır, dalga geçerler. 3 gün sonra Erdoğan’la görüştü diye Elon Musk’a Jet Fadıl diye hakaret ederler. 2 saat önce sövdükleri Elon Musk Anıtkabir fotoğrafı koyunca Adamsın diye överler. Elon Musk acilen bu manyakları Mars’a götürüp unutsun şimdilik bize yeter.”

Umut Sarıkaya: Aferin Elon, sen hepsinden zeki çıktın

Musk’ın yönetimindeki fabrikalarda çalışan işçilerin günde 12 saat çalıştırıldığı iddialarını hatırlatan Türkiye Komünist Partisi’ne yakınlığıyla bilinen soL Haber Portalı ise mizah yazarı Umut Sarıkaya’nın N’aber dergisinin eski sayılarından birinde kaleme aldığı yazıyı okuyucularıyla yeniden paylaştı. Mars yolculuğunun özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi ve Musk’la ilgili mizah dolu yorumlarını dile getiren Sarıkaya, yazısında “Dünya, Elon’dan daha az zeki (çok çok az zeki) kapitalistler tarafından zaten mahvedilmiş. İşin ucunda “en azından Mars’ta serbest kıyafet vardı” diye hayıflanmak da var. Gerçekten bir tek Kapitalizm’in aklına gelirdi Dünya’nın e… s… insanlığı çorak, kupkuru, atmosfersiz Mars iklimine mecbur etmek, bir de üstüne üstlük “insanlığa hizmet ediyorum ben daha ne yapayım” diye göstermek. Aferin Elon, sen hepsinden zeki çıktın” ifadelerini kullanmıştı.

Zaytung: Erdoğan'ı ziyaret eden Elon Musk'ın cumartesi günü istifa etmesi bekleniyor!

Mizah sitesi Zaytung da son dönemde AKP yerel yönetimlerinde yaşanan ‘istifa furyasına’ göndermede bulunarak, “Erdoğan'ı ziyaret eden Elon Musk'ın cumartesi günü istifa etmesi bekleniyor…” paylaşımında bulundu.