Abone Ol

ABD kulisi: Türkiye’ye dört yaptırım paketi masada, ‘teröre destek’ de var

ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması için dört ayrı çalışmanın Kongre gündeminde bulunduğu öne sürüldü.

ABD kulisi: Türkiye’ye dört yaptırım paketi masada

Çalışmalar ilişkileri allak bullak edecek seviyede:  ‘S-400 alımı’ konusunda ‘banka ve şirketler’e, ‘Rusya’ya yönelik hamleler’  kapsamında ‘Türk Akımı’ doğalgaz boru hattına, ‘Hakan Atilla davası’ kapsamında ‘bankalar’a, ‘teröre destek’ kapsamında bazı ‘kurumlar’a yaptırımlar söz konusu.

Habertürk Washington Temsilcisi Serdar Turgut bugünkü yazısına göre yaptırım modelleri üzerindeki çalışmaları tamamlandı. Hatta yaptırımların art arda mı yoksa aynı anda mı uygulamaya konması üzerinde değerlendirme aşamasına gelindi.

Yazıya konu olan olası yaptırımlar özetle şöyle:

1. Şirket ve bankalara S-400 yaptırımı

Rusya’dan S-400 füzeleri almasının, NATO üyesi Türkiye’ye otomatik yaptırımlar getirilmesi gerektirdiğini düşünen bir kesim var. Rusya yaptırımlarına destek olan grup da bunları destekliyor. Eğer bu gerçekleşirse füzelerin alınmasında etkin Türk şirketleri ve bankalarına, Amerikan şirketleri ve bankalarıyla iş yapma yasağı getirilmesi düşünülüyor.

2. Rusya üzerinden Türk Akımı yaptırımı

Rusya ile Türkiye’nin ortak girişimi doğalgaz boru hattı projesi ‘Türk Akımı’ nedeniyle Rusya üzerinden ikincil yaptırımlar Türkiye’ye yayılabilir.

3. Terör gruplarına ‘kurum’ adı verilerek yaptırım

3- Bölgede bazı terör gruplarına destek verdiği iddiasıyla Türkiye’ye yeni yaptırımlar getirilebilir. Bu bağlamda, Türkiye’de hedeflenen kişi ve kurumların adı verilerek yaptırımlar getirilmesi (targeted sanctions) söz konusu.

4. ‘Hakan Atilla’ davasına bağlı davalar

ABD Hazinesi’nde bazı bankalara yaptırımlar getirilmesi üzerine çalışmalar sürdürülüyor. Bunların ortaya çıkarılması için yarın devam edilecek ‘Atilla davası’nın sonucunun alınması bekleniyor. Ayrıca ABD Hazinesi’nin Türkiye’ye aynı bağlamda yeni davalar açması da gündemde.

Aceleci olmayanlar bile dönmüş

Turgut, yazısının sonunda şu bilgiyi verdi: “Özellikle Kongre’de, Türkiye’nin İsrail’e yönelik tavrının çok rahatsızlık yarattığı, yaptırımlar konusunda aceleci olunmamasını isteyen üyelerin bile bu gelişmeden sonra diğerleri gibi hızlı kararlar alınmasından yana olmaya başladıkları anlatılıyor.”