Abone Ol

Beren Saat'in 10 yıllık başarı öyküsü

Bundan tam 10 yıl önceydi. Türkiye Beren Saat adını ilk kez duydu. Türkiye'nin Yıldızları adlı yetenek yarışmasında dikkat çeken Saat, o yarışmada birinciliği kazanamadı, ikincilikle yetindi. Ama yarışmada "ipi göğüsleyen" kişinin adını kimse hatırlamazken o sadece 10 yılda inanılmaz uzunlukta bir...

Beren Saat'in 10 yıllık başarı öyküsü

BEREN SAAT FOTOGALERİ

Türkiye'nin en ünlü ve en çok kazanan kadın yıldızlarından biri oldu. Hatta adını özellikle Ortadoğu ülkelerinde de duyurdu. Üstelik tüm bunları 30 yaşına bile gelmeden yaptı.

Geçtiğimiz 26 Şubat'ta 31 yaşına giren Beren Saat'in kısa sayılabilecek bir zamanda elde ettiği başarının öyküsünü hatırlayalım istedik.

Beren Saat, 26 Şubat 1984'te Ankara'da dünyaya gözlerini açtı. TEG Ankara Koleji'nde okurken müzikallerde oynamaya başladı. Daha o zamanlardan aklında oyuncu olmak vardı.  Türkiye onun adını ilk kez Türkiye'nin Yıldızları adlı yarışmayla duydu. Saat, yarışmayı ikinci olarak bitirdi. Ama o sırada ekrana birçok genç yetenek kazandıran Tomris Giritlioğlu'nun dikkatini çekmişti. Kariyerinin ilk döneminde bir şekerleme reklamında oynadı Beren Saat. Sonra, Aşkımızda Ölüm Var adlı dizide Ece Uslu'nun canlandırdığı karakterin kardeşini oynadı. Bunun ardından Mahsun Kırmızıgül'ün de aralarında bulunduğu usta bir kadronun rol aldığı Aşka Sürgün dizisi için kamera karşısına geçti. Ardından ona bugünkü şöhretinin kapılarını açan Hatırla Sevgili adlı dizi geldi. Halid Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı eserinden uyarlanan Aşk-ı Memnu dizisindeki Bihter karakteriyle zirveye çıktı. O artık yasak bir aşkın ateşiyle yanan yalılarda yaşayan zengin bir kadındı. Aşk-ı Memnu, Türk TV tarihinin en çok izlenen ve hakkında en çok konuşulan dizilerinden biri olarak tarihe geçti. Ardından Fatmagül'ün Suçu Ne adlı dizide Engin Akyürek ile başrol paylaştı. O dizi bittikten sonra ekrana kısa bir süre ara verdi. Ama sonra İntikam dizisiyle geri döndü. Beren Saat, sinema filmleri için de kamera karşısına geçti. Bu anlamdaki ilk deneyimini Tomris Giritlioğlu'nun Yılmaz Karakoyunlu'nun aynı adlı romanından uyarladığı Güz Sancısı ile yaptı. Sonra Serdar Akar'ın yönettiği Gecenin Kanatlarında oynadı. Ödüllü yönetmen Bahman Goubadi'nin Gergedan Mevsimi adlı filminde Monica Bellucci'nin canlandırdığı karakterin kızını oynadı. Uğur Yücel ile kamera karşısına geçtiği Benim Dünyam'da kör bir kızı canlandırdı.

Beren, onu bugünlere taşıyan yarışmaya katılmasını bugün artık hayatta olmayan sevgilisi Efe'ye borçlu. Bir gün birlikte film izlerken Efe'nin kulağına fısıldadığı "pişman olacaksın Beren" sözleri Saat'i milyonlarca kişiyi ekran başına toplayan dizilerin yıldızı haline getirdi.

O dönemde lise öğrencisi olan ve üniversitede okumak istemeyen Saat, daha sonra trafik kazasında can veren Efe adlı sevgilisiyle “Okul”u izlemeye gitmiş. Saat, devamını şöyle anlatmıştı:

“Nehir Erdoğan’ın oynadığı karakter işletme okumak zorunda, ama o şarkı söylemek istiyor. Ve Burak, ona âşık, ona şarkılar yapan bir erkeği oynuyor. Diyor ki, ‘Masanın başında oturduğun her gün için pişman olacaksın.’ Efe de kulağıma eğildi, ‘Sen de pişman olacaksın’ dedi. Efe bana o cümleyi söyledikten birkaç gün sonra ‘Türkiye’nin Yıldızları’ yarışmasına katıldım.” Beren Saat, özel yaşamıyla da ilgi çekti. En çok konuşulan aşklarından birini Bülent İnal ile yaşadı. Bir dönem Levent Semerci ile gözlerden uzak bir romantik ilişki sürdürdü. Sonunda hayatının aşkını Kenan Doğulu'da buldu Masal gibi bir aşk yaşayan çift geçtiğimiz yaz ABD'de dünyaevine girdi. Beren Saat eylemci kişiliğiyle de tanınıyor. Kadına şiddet karşıtı eylemlerde de "yerli dizi yersiz uzun" sloganıyla düzenlenen eylemlerde de ön sıralarda yer aldı. Görünüşe göre Beren Saat istikrarlı adımlarla ilerleyip daha uzun yıllar hem ekranda hem de sinemada adını duyurmayı sürdürecek.