ÖSYM aklını başına al!

 Adamlar çıkıp “cemaat okullarında ve dershanelerinde okuyanların puanları bilerek eksik hesaplandı” derse ne yapacaksınız?

Enis Ersoy Yazar enis.ersoy@hotmail.com

2 milyonu aşkın gencin geleceği söz konusu, ama beyefendiler oturmuş karar vermiş; Sınavda sorulan sorular açıklanmayacak!

Üniversiteye giriş sınavı YGS bu hafta sonu yapılacak. Tam 2 milyon 7 bin 685 aday geleceğini belirlemek için ter dökecek.

Şimdiye kadar sınavdan çıkanlar heyecan içinde gazetelerin erken baskı yapmasını beklerdi. Çünkü o erken baskılarda, sorular ve cevap anahtarları yer alırdı. Aday sorulara bakar, kaç doğrusu var kaç yanlışı var bilirdi.

Ama bu yıl, sınavda sorulan soruların sadece yüzde 10’u açıklanacak. Yüzde 90’ı devlet sırrı! Hangi soru, hangi kriterle saklanacak?

ÖSYM Başkanı Ali Demir, “ölçme kabiliyeti yüksek olan soruları yeniden sorabiliriz” diyor. Hayırdır, elinizde soru hazırlayacak öğretmen mi yok, yoksa yeni soru hazırlamaya üşeniyorsunuz?

Karar da gerekçesi de işte bu kadar saçma!

İnsanın aklına bin türlü ihtimal geliyor. En güçlüsü, son yıllarda KPSS’den, YGS’ye bütün sınavları eline, yüzüne bulaştıran ÖSYM acaba yine soruların yanlış çıkmasından mı korkuyor?

Ali Demir “yanlış soru varsa biz buluruz” diyor. Kusura bakmasın ama bu konuda hiç güven vermiyorlar. Bu beceriye sahip olsalardı, kaç sınav üst üste hatalı sorular sormazlardı.

Çocuklara aylarca yaşatacağı stresi geçtim ama belli ki, koskoca profesörler, soruları gizlemenin ne tür şaibeleri beraberinde getireceğini de hesaplayamamış.

Başbakan ile Fethullah Gülen savaşı tüm hızıyla sürerken, dershanelerin kapatılmasına karar verilmişken, adamlar çıkıp “cemaat okullarında ve dershanelerinde okuyanların puanları bilerek eksik hesaplandı” derse ne yapacaksınız?

Ya da PKK’ya ya da siyasi uzantıları çıkıp, “kürt çocuklarının puanları eksiltildi” derse ne olacak?

Ali Demir, “isteyen aday kendi cevaplarını inceleyebilecek” diyor. Oldu, tabi… 2 milyon kişi kapıya dayanırsa hangi birine yetişeceksiniz?

Ülkenin en güvenilir olması gereken kurumlarından biri yanlış üstüne yanlış yapıyor. Muhalefet uyuyor, Milli Eğitim Bakanı da belli ki seçim derdine düşmüş, umurunda değil. Ama bu işin sonu çok kötü yerlere gidebilir. Benden söylemesi, aklınızı başınıza alın!

https://twitter.com/enisersoy35

Tüm yazılarını göster