Erdoğan’ın sıradaki düşmanı kim?

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli zaten artık yok hükmünde. Cemaati de nakavt etmeyi başardı. Bu durumda  Başbakana yeni bir düşman lazım.

Enis Ersoy Yazar enis.ersoy@hotmail.com

Başbakanın işi kolaylaştı, artık yüzde 50’yi değil, yüzde 45’i evde tutmak için uğraşacak!

Şaka bir yana, yüzde 45 asla küçümsenecek bir oran değil. Seçimin galibi AKP olmuştur.

Ama bu galibiyetin, Başbakanı bir önceki seçimin sonucu kadar mutlu ettiğini sanmıyorum.

Çünkü artık İstanbul da Ankara da AKP için çantada keklik değil.

Düne kadar her iki kişiden biri Erdoğan’a oy veriyordu. Artık öyle değil.

Evet, AKP bir önceki yerel seçimle kıyaslandığında, oylarını artırdı. Genel seçimdeki oy oranı ile bunu kıyaslamak doğru mu, tabi ki değil.

Ama toplumdaki algı, tespitler doğru bile olsa bu tür ayrıntılarla oluşmaz. Akıllarda yer edecek olan, son seçimden çıkan rakamlardır.

Ortalık durulduğunda, Erdoğan’ın artık yüzde 50’nin değil, yüzde 45’in Başbakanı olduğu algısı kamuoyuna yerleşecektir.

Siyasetini hep ‘ben ve onlar’ üzerine kuran Başbakan için ‘diğerleri’ şimdi ‘o’ndan daha kalabalık. Karşısında yüzde 55 var.

Düne kadar ülkenin yarısıyla kavgalı bir liderdi, artık yarısından fazlası ile kavgalı bir lider oldu.

Karşısındaki siyasi muhalefeti yendi ama toplumsal muhalefet hala karşısında. Bu seçimlerde muhalefet açısından beklenen sonucu vermese de yüzde 45’in oy desteği, yolsuzluk iddialarını örtmeye yetecek mi?

Erdoğan, sonuçlar açıklandıktan sonra yaptığı balkon konuşmasında, mücadele ettiği kesimlerin hiç birine karşı yumuşama göstermedi.

Bu yıl cumhurbaşkanlığı, seneye de genel seçimlerin yapılacağını düşünürsek, ortalığın yatışmayacağı tam tersine daha da hareketleneceği öngörüsünde bulunabiliriz. Yani, görünen o ki maçın ikinci yarısı daha sert geçecek.

Bu arada, en çok merak ettiğim konu, her defasında kendisine yeni bir düşman bulan Erdoğan, şimdi kimi hedef tahtasına oturtacak?

Kılıçdaroğlu ve Bahçeli zaten artık yok hükmünde. Cemaati de nakavt etmeyi başardı. Bu durumda Başbakana yeni bir düşman lazım.

Endişem, işi sınırların dışına taşımasıdır, zira balkonda söylediği “Suriye ile savaş halindeyiz” sözü hiç hayra alamet değil.

Umarım, seçim sonucu Erdoğan’ın gözünü, meclise sormadan Kore’ye asker gönderen Adnan Menderes kadar karartmaz.

Bugün yenildiğini düşünen Erdoğan karşıtları, kısa süre içinde aslında sayılarının artmış olduğunun farkına varacaktır. Başbakanın toplumsal muhalefeti ayağa kaldıracak hareket ve söylemlerden uzak durması ülkenin yararına olacaktır.

https://twitter.com/enisersoy35

Tüm yazılarını göster