Dizi filmler sosyal medyayı nasıl kullanıyor?

Tüm dizilerde, yayın sırasında sağ alt köşede çıkan hashtagi hepiniz görmüşsünüzdür. (#) Bölümle ilgili olan bu hashtag, dizi ve oyuncu hayranlarının kendi ifade edebilmeleri için yapılıyor.

Tuğrul Yılmaz Yazar tugrulylmz@gmail.com

SOSYAL MEDYANIN TV DİZİLERİNE SİNEMAYA ETKİSİ

Ülkemizde Sosyal Medya kullanıcıları her geçen gün artarak çoğalıyor. Twitter, İnstagram ve Facebook tabi ki bu alanda başı çeken platformlar ve yapılan yeniliklerle de uzunca bir süre de değişecek gibi görünmüyor.

Dizi ve Sinema sektörü de, diğer tüm markalar gibi Sosyal Medya mecrasını tüm yenilikleri ile birlikte kullanmayı sürdürüyor. Dizi oyuncularından çekim kalitesine kadar birçok konuda takipçi ve fan yorumları, daha iyi projelerin hayata geçirilmesi ve hatta dizinin konusundaki değişikliklere kadar etki ediyor. Öyle ki, bitirilmesi planlanan yapımların çoğu bile, sırf Sosyal Medya’dan alacağı tepkilerden dolayı birkaç bölüm uzatılabiliyor.

Tüm dizilerde, yayın sırasında sağ alt köşede çıkan hashtagi hepiniz görmüşsünüzdür. (#) Bölümle ilgili olan bu hashtag, dizi ve oyuncu hayranlarının kendi ifade edebilmeleri için yapılıyor. Böylece hem dizi daha fazla izleniyor, hem de gündemde o dizi için çok önemli bir PR yapılmış oluyor.

Şundan emin olabilirsiniz, en çok okunan günlük bir gazetede 1 hafta tam sayfa reklama çıksanız, TT listesine girdiğiniz akşam ki kadar başarılı bir reklam yapamazsınız. Ve bunu ölçümlüyor olmanız da ekstrası. Aslında bunun kullanıcı tarafındaki etkileşimi bir yana, projeyi hayata geçiren yapım ekibi içinde büyük önemi bulunuyor. Çünkü atılan mesajlar dizinin izlenmesini ve kullanıcı katılımını gözlemlemek yanında, senarist grubu için yeni malzemeler, kostümcü için yeni kostüm fikirleri, yapımcı için ise dizinin daha ilgi çekici hale getirilmesi için yeni fikirleri içinde barındırıyor.

Sosyal Medya’nın önemini kavrayan yapımcılar, Sosyal Medya danışmanlarının yeni fikirlerine daha sıcak bakar hale geldi. Mesela Sosyal Medya Fenomenlerinin dizilerde oynaması dizi ratinglerine yansıyor. Bu nedenle birçok dizinin başrolünde onları görmeye devam edeceğiz gibi görünüyor.

Bu durum Sinema Filmleri için geçerli. Kısa videolarla binlerce takipçiye ulaşan birkaç Fenomen’in kendi filmlerini çektiğine ve gişede de çok başarılı olduğuna şahitlik ediyoruz. Ayrıca başarılarını her alanda kanıtlamış bazı büyük oyuncular bu fenomenleri özellikle arayıp bularak kendi filmlerinde oynatıyor. Bu konunun Sosyal Medya’da konuşuluyor olması dahi, filmin gişe başarısında büyük fayda sağlıyor.

Sadece 5 sn’lik bir video ile başlayıp, 90 dakikalık sinema filmine dönüşen filmlerin başarısını görmezden gelemeyiz. Bu da Sosyal Medya’nın doğru kullanıldığında ne kadar başarı sağladığını göstermektedir.

Kanal yöneticilerinin statik pazarlama stratejisini bir yana bırakıp, onları temsil eden diziler hakkında Sosyal Medya monitoring uygulamaları ile dijital dünyada kendi ratinglerini takip etmeleri ve belki de sonraki sezon dizi çalışmalarında izleyicilerinin düşüncelerini değerlendirmeleri çok büyük bir artı sağlayabilir. Bunu yapanların sayısı oldukça az.

Bu kadar büyük bir tüketim toplumunda, sunulacak nitelikli ve doğru Sosyal Medya çalışmalarının, ifade ettiğim gibi takip edilmesi aslında hem hedef kitle hem de kullanıcı tercihleri anlamında büyük bir avantaj sağlayacaktır. Özellikle 25-40 yaş aralığındaki büyük çoğunluğun neden televizyon dizileri ya da programlarını izlemek istemediklerini görmek, onlar için üretilebilecek çalışmaları planlamak büyük bir başarı sağlayacaktır kanaatindeyim.

Ülkemizde Twitter’da hashtag olayını Dizilerde uygulayan ilk kişilerdenim diyebilirim..

Bu zamana kadar 45 Dizi 20 ye yakın Sinema Filminin çalışmasını yaptığımız için bu konuda iyice uzmanlaştığımın da altına çizmek isterim…Herkese iyi sosyal medyalı günler…

Tüm yazılarını göster