Baransu'yu asalım..

Geçmişte yayınladığı belgeler yüzünden aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda insan mağdur olmuştur. O halde asalım Baransu’yu! Öyle mi?

Enis Ersoy Yazar enis.ersoy@hotmail.com

Kendisini tanımam, yüz yüze gelmişliğim yoktur. İyidir ya da kötüdür diyemem.

Açıklamalarına yansıyan kibri yüzünden kendisinden hiç hoşlanmıyorum.

O belgeleri günü gelince kullanılacak bir silah gibi saklayacağına eline geçtiği gün yayınlasaydı, gazeteciliğine saygı duyabilirdim.

Geçmişte yayınladığı belgeler yüzünden aralarında gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda insan mağdur olmuştur. O halde asalım Baransu’yu! Öyle mi?

Hayır, sebebine gelince;

Baransu’nun belgeleri yüzünden suçluların yanında, masum olduğuna inandığımız insanlar da cezaevine girdiyse, sorumluluk artık Baransu’nun değil, o belgeler doğrultusunda iddianame hazırlayan savcıların, o iddianamelere göre ceza yağdıran mahkemelerindir.

Ayrıca, Ergenekon ve Balyoz davalarına dayanak oluşturan üstelik bir kısmının gerçekliği şüpheli olan belgeleri yayınlarken iyiydi değil mi Sayın hükümet? O gün yayınlanan gizli belgeler, ortak düşmanı(!) ortadan kaldırırken devletin güvenliğini niye sorgulamadınız?

Yayınlanan belgelere gelince, tamam gizlidir ama yarattığı sonucu görmezden mi geleceğiz? Hadi, 2004 yılında hükümetin eli zayıftı, imza atmaktan kaçamadı. 10 sene sonra fişlemelerin neden devam ettiğini açıklayabildiler mi? Şeffaflıktan, demokrasiden söz eden bir hükümetin suçüstü yakalanmış olmasının hiç mi anlamı yok? Bu mudur devlet güvenliğini sarsan?

Gelelim ajanlık suçlamasına. Sonuna kadar araştırılsın ama “ajanlık faaliyetine başlayalı bir ay olmuş” gibi bir sonuç çıkarsa, buna kimse inanmaz. Kaç yıldır bavul dolusu belge yayınlıyor. O gün ajanlığını araştırmak niye kimsenin aklına gelmedi?

Bir soruşturma yapılacaksa öncelikle belgelerin sızdığı kurumlarda yapılmalıdır. Devletin gizli belgelerini kimler sızdırıyor ortaya çıksın. Bu iş öyle “konuşursam yer yerinden oynar” diye tehdit etmekle olmaz.

Baransu, bavulundaki belgeleri günü gelince kullanmak üzere sakladığı için nasıl eleştiriyi hak ediyorsa, karşısındakiler de elinde ne bilgi, belge varsa ortaya koymak zorundadır.

Sözün özü, nereden gelirse gelsin, gazeteci elde ettiği belgeleri yayınlar. Dünyanın her yerinde bu böyledir. Bu yüzden gazeteciyi yargılar, cezalandırırsanız, herkes sizi ayıplar.

Peki bugün Baransu’ya arka çıkanlar, geçmişte Nedim Şener ve Ahmet Şık’a aynı desteği verdiler mi? Tabi ki hayır. Bunun utancı da onlara kalsın.

https://twitter.com/enisersoy35

Tüm yazılarını göster