Arınç - Akdoğan çekişmesinde sıradaki kurban kim?

TRT’de yapılan operasyon, Arınç-Akdoğan çekişmesinin önümüzdeki günlerde devam edeceğinin işareti olarak yorumlanabilir mi?

Enis Ersoy Yazar enis.ersoy@hotmail.com

Siz bakmayın, “biriz, bütünüz” laflarına, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Bülent Arınç ile Yalçın Akdoğan arasında başlayan “yeni yetme” tartışması, kabinenin kurulmasının ardından gizli bir savaşa dönüştü. Bakın o savaşta hangi kritik hamleler yapılıyor.

Hükümet bir kararname ile 31 ilin valisini değiştirdi. Hepsinin ayrı gerekçeleri var. Mesela İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun, Gezi olaylarını kontrol edememesi ve 17 Aralıkta Bakan çocuklarına yapılan operasyondan habersiz olması görevden alınmasının sebebi olarak gösteriliyor.

Kararnamede en dikkat çeken ise TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in Samsun’a vali olarak atanması. Akla şu soru geliyor; Acaba Samsun’un, Şahin’in tecrübelerine mi ihtiyacı vardı, yoksa Şahin’in TRT’den uzaklaştırılması için mi bu formül bulundu?

Hiç şüpheniz olmasın ki, bu atamanın tek amacı, Arınç’ın adamı olarak bilinen Şahin’i TRT’den göndermekti. Akdoğan gelir gelmez operasyonu yaptı, Şahin’in biletini kesti.

Peki, TRT’de yapılan operasyon, Arınç-Akdoğan çekişmesinin önümüzdeki günlerde devam edeceğinin işareti olarak yorumlanabilir mi?

Yeni hükümette, Arınç’tan alınıp, Akdoğan’a bağlanan bir diğer kurum da Anadolu Ajansı. Oranın başında da Arınç’ın meclis başkanlığından beri yanında olan Kemal Öztürk var.

Kulislere göre, bundan bir süre önce Tayyip Erdoğan’a, Öztürk ile ilgili çeşitli iddialar içeren bir dosya sunuldu. Erdoğan da Başbakanlık Teftiş Kurulu’nu harekete geçirdi, ardından Arınç’tan Öztürk’ü görevden almasını istedi. Ancak Bülent Arınç, Öztürk’ün arkasında durdu, görevden almadı. Hatta kulislerde, TRT ve AA’nın Akdoğan’a bağlanmasının sebebi olarak bile Arınç’ın bu tavrı gösterildi.

Şimdi Başbakan Davutoğlu’ndan sonra hükümetin en etkili iki ismi arasında çekişmede Öztürk’ün ne olacağına bakmak lazım.

Seçim öncesinde Arınç’ın, Kemal Öztürk’ü TRT Genel Müdürü yapacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Hatta kararnamesinin bile hazır olduğu, Öztürk’ün tebrikleri kabul ettiği konuşuluyordu.

Eğer Yalçın Akdoğan, ikinci hamleyi bu ismi görevden alarak yaparsa, çekişme görünenden çok daha büyük demektir. Bakalım, taze Başbakan Ahmet Davutoğlu, iki yardımcısı arasındaki krizi ne kadar kontrol edebilecek? Sorunu Erdoğan’ın müdahalesine gerek kalmadan çözmeyi başarırsa, önemli bir liderlik sınavını da atlatmış olur.

. https://twitter.com/enisersoy35

Tüm yazılarını göster