Ünlülerden evde kalacağım kampanyası

Ünlü İtalyanlar sosyal medyada evde kalacağım kampanyası başlattı.

Nilüfer Şensöz Nilüfer Şensöz

Nilüfer Şensöz-Roma Bundan bir buçuk ay önce evden çıkamayacaksın hatta İtalya'dan Türkiye'ye seyahat edemeyeceksin ve bunun da nedeni bir virüs olacak deseler çok fazla bilimkurgu izliyorsun deyip gülüp geçerdim herhalde. İşte İtalya'da başımıza gelen bu. Bilimkurguların ötesinde bir gerçeklikle karşı karşıyayız. İtalya Avrupa'da koronavirüsten şu anda en çok etkilenen ülke. Çin dışında İtalya gibi batılı bir ülkenin başına gelmekte olanlar hem diğer Avrupa ülkeleri hem de Türkiye için önemli dersler ve ipuçları barındırıyor.

Ünlülerden evde kalacağım kampanyası - Resim: 1

Son olarak İtalya'da ünlüler "evde kal" kampanyası başlattı. Dünyaca ünlü şarkıcı Jovanotti'den tasarımcı Chiara Ferragni'ye kadar çok sayıda ünlü "Ben evde kalacağım" kampanyasına katılıyor. #İorestoacasa hashtag'iyle kampanyaya İtalya'nın önde gelen yıldızları ve şarkıcılarının yanısıra Sağlık Bakanlığa kampanyaya destek veriyor.

Ünlülerden evde kalacağım kampanyası - Resim: 2

Michelle Hunziker'den Fiorello'ya, Sangiorgi'den Nek'e kadar birçok ünlü, enfeksiyonun yayılmasını sınırlama kararına uyma bilincini artırmak için kampanyaya katılıyor. İtalyan ünlüler sosyal medyadan çok sayıda mesaj göndererek takipçilerine evde kalma tavsiyesinde bulunuyorlar.

Ünlülerden evde kalacağım kampanyası - Resim: 3

Başarılı müzik grubu İtalyanları gözdesi Negramaro'nun solisti Giuliano Sangiorgi konuyla ilgili şarkı bile yazdı. Şarkı sözlerinden bir bölüm:"...Evde böyle kalıyoruz. Bu çekmecede birçok kitap ve iyi bir film var. Dışarıda yağmur yağdığını ve güneşin yavaş geldiğini farz edelim. Ama saygı duymanın zamanı geldi. Sevişebililiriz ne dersin? Hayatın birlikte ne kadar önemli olduğunu hatırlamak için bu fırsatı değerlendirelim. Çok az zaman! Sadece beklemek var! Yemin ederim, tekrar sevişeceğiz ... Şimdilik benimle evde kal. Şimdilik evde kal. Senin ve benim için yap. Ve bizim için! "

1968'DE 1 MİLYON İNSAN ÖLDÜ

Küreselleşmeyle dünyanın her yerinden mal ve hizmetlerin sınırları aşarak yaşamlarımıza sunduğu konforların faturasını belki de şimdi ödüyoruz. 1968 yılında 1 milyon kişinin ölümüne yol açan Hong Kong gribinin İtalya'ya gelmesi 18 ay sürmüş. Koronavirüsün Çin'den Avrupa'ya ulaşması bir ay bile sürmedi. Dünya küreselleştikçe fırsatlar ve konforlarla birlikte tehditler ve tehlikeler de küreselleşti.

İtalya en başından beri Çin'den uçuşları yasaklasa da koronavirüs belki de çok daha önce İtalya'ya gelmişti. Ne zamanki Lodi'de 38 yaşında bir İtalyan'da koronavirüs tespit edilince İtalya'da herşey bir anda değişti. 38 yaşındaki İtalyan Mattia İtalya'da 1.Hasta olarak kabul ediliyor. Önce 50 bin nüfuslu Lodi karantina altına alındı.

EVLERE STOK YAPILIYOR

Lodi'nin karantinaya alınmasıyla tüm İtalya genelinde paniğe neden oldu. İnsanlar adeta ertesi günü süpermarketlere akın etti. Evlerine stok yapmaya başladılar. Makarna, un, pirinç, şeker, konserveler aklınıza ne gelirse satın aldılar. Sokaklar boşaldı müzeler kapandı. Sonra diğer 10 belediyede kırmızı bölge ilan edildi. Ardından Kuzey İtalya'da 16 milyon insanın yaşadığı bölge karantina altına alındı. Son olarak da koronavirüsün yayılmasını durdurmak için tüm İtalya kırmızı bölge ilan edildi.

TÜRKİYE'YE GELEMEMEK

İtalya'da tüm okullar önce 15 marta kadar tatil edilmişti ancak yeni açıklamada süre 3 Nisan'a uzatıldı. Tüm okullar, üniversiteler kapalı...Ülkede müzeler, spor salonları, kültür merkezleri, kayak tesisleri, yüzme havuzları kapatıldı. İtalya'da yaşayan bir Türk olarak İtalya'da durumun eski haline ne zaman döneceğini hiç bilememek özellikle de yaz aylarında gurbetten Türkiye'ye gelememe olasılığı endişelendiriyor. Tek yapabildiğimiz beklemek...