Nasa MARS’a Biz AY’a

Artık iklimini bozduğumuz, kaynaklarını tükettiğimiz dünyadan farklı gezegenler arayışı ciddi boyutlara ulaşıyor. Biz şimdilik Ay’ı gözümüze kestirdik..

Figen Öcal Figen Öcal

Nasa’nın Perseverance Mars gemisi, 18 Şubat akşamı Mars yüzeyine kusursuz şekilde iniş yapmayı başarmıştır.

Yedi aydan beri (3.9 Milyon km) süren yolcluğun mars atmosferine girdikten sonra 7 dk.’lık son iniş aşaması kritik riskler taşıdığı için çok önemliydi. Dün akşam Nasa heyecanlı anlara sahne oldu.

Aracın iniş aşamasında gökyüzü vinci manevrası olarak bilinen yöntemle üç kablo ile araç, altı tekerleğin üzerine yumuşak bir şekilde indirildi ve Mars’tan ilk fotoğraflar da geldi.

Bu aracın en önemli özellikleri; şimdiye kadar uzaya fırlatılmış en büyük, en ağır ve en gelişmiş altı tekerlekli robot olmasıdır.

Nasa MARS’a Biz AY’a - Resim: 1

Bugüne kadarki en gelişmiş robot olarak Mars’a gönderilen Perseverance aracının, Jezero krateri üzerinde eskiden hayat olduğuna dair mikroorganizmaları araştırması beklenmektedir. Toplanan verilerin 2023’e Dünya’ya ulaşması planlanmaktadır.

Bundan dört gün önce de Suudi Arabistan’ın Hope adlı aracı Mars yörüngesine girerek ilk fotoğrafları gönderdi. Amacı Mars atmosferinde incelemeler yaparak, hava olaylarını ve iklimini araştıracak.

Nasa MARS’a Biz AY’a - Resim: 2

Dünya’da tüm bu gelişmeler yaşanırken Türk Uzay Ajansı geçtiğimiz günlerde Millli Uzay Programı’nı açıkladı. Bu kapsamda uzay teknoloji geliştirme merkezi kurulması planlanmakta ve uzay erişimi sağlamak ve bir uzay limanı işletmesi kurulması hedeflenmektedir. En önemli hedef ise 2023 yılında Ay’a ilk sert inişi gerçekleştirmektir.

Artık iklimini bozduğumuz, kaynaklarını tükettiğimiz dünyadan farklı gezegenler arayışı ciddi boyutlara ulaşıyor. Biz şimdilik Ay’ı gözümüze kestirdik..