Koronavirüs moda ve lükse sıçradı

Dünya modasına yön veren Milano Moda Haftası dün koranavirüs gölgesinde başladı. Moda sektöründe milyonlarca avroluk zarar var.

Nilüfer Şensöz Nilüfer Şensöz

Nilüfer Şensöz / Roma

Dünya modasına yön veren Milano Moda Haftası koranavirüs gölgesine başladı. Çin'de başlayan ve dünyanın pek çok ülkesinde görülen koranavirüs modaya ve lükse de bulaştı.

ÇİNLİLER MİLANO'YA GELEMİYOR

Binlerce Çinli tasarımcı, alıcı ve gazeteci koronavirus salgını nedeniyle Milano Moda Haftası'na gelemiyor.

ÇİN UÇUŞLARI YASAK

İtalya, geçtiğimiz ay Çin'e gidiş ve geliş uçuşlarını yasaklayan ilk Avrupa ülkesiydi. Çinli tasarımcılar Angel Chen, Ricostru ve Hui, Milano Moda Haftası'na katılamayacaklarını açıkladılar.

Koronavirüs moda ve lükse sıçradı - Resim: 1

DÜNYADA LÜKS TÜKETİMİNİN 3'TE 1'İNİ ÇİNLİLER...

Çin, küresel lüks tüketiminin üçte birinden fazlasını oluşturuyor ve kriz İtalya'nın moda sektörüne milyonlarca avroya mal oluyor.

MİLYONLARCA AVROLUK ZARAR

İtalyan ihracatının 2020 yılının ilk çeyreğinde en az 100 milyon avro (108 milyon $) ve krizin sürmesi halinde yılın ilk yarısındaki zararın ise iyimser tahminle 230 milyon avroya ulaşması bekleniyor.

LÜKS BUTİKLERE YANSIYACAK

Çin'in yokluğu sadece podyumlarda değil, perde arkasında, uluslararası alıcıların birkaç ay sonra dünyanın dört bir yanındaki lüks butiklerde bitecek parça siparişi verdiği showroomlarda farkedilecek.

Aynı zamanda koronavirüs sektörün tedarik zincirini de etkiledi ve Çin'de tekstil üretim tesisleri kapanınca koleksiyonların teslimatında önemli gecikmeler oluyor.

Moda Odası Onursal Başkanı Mario Boselli, İtalyan moda şirketlerinin koronavirüsün sonucu olarak, 2020'nin ilk çeyreğinde cirosunun% 30'unu kaybedeceğini açıkladı.

Modanın başkenti Milano'nun durumdan en çok etkilenen şehir olduğuna dikkat çeken Boselli, " Çinlilerin İtalya'daki lüksün ilk alıcıları ve Çinlilerin Milano'ya akışının tamamen durduğunu düşünüyoruz " diye konuşuyor.

ŞOVA DİJİTAL DOPİNG

Ancak koronavirüs gölgesine karşın Çin'deki alıcılara ulaşmak için Moda Haftası aynı zamanda dijital ortama taşındı. Beş gün boyunca İtalya'nın Armani, Fendi, Prada, Versace ve Gucci gibi en büyük moda isimleri Sonbahar-Kış 2020 Kadın koleksiyonlarını sergileyecekler.

Moda Haftası'nda 56 gösteri, 96 sunum ve 40 etkinlik yapılacak. Showroomların kalbinde tasarımcılarla ve canlı şovlarla röportajlar da sunulacak.

Prada, Çin pazarının dijital ortamdan şovu daha iyi takip etmesine izin vermek için gösteri saatini değiştirdi.