Kadına şiddete evet diyen kadınlar

Kadına şiddete gerçekten hayır mı ?

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

İnstagram üzerinden bir kadınla tanıştım. Bir Astroloji sayfasına yazdığım yorumu görmüş ve bunun üzerine yazmış bana. Kendisi 35 yaşında, evlenmiş boşanmış ve iki çocuğu var. Mersin'de yaşıyor.

İsim vermeyeceğim, çünkü anlatacağım bu hikaye gerçek bir hikaye.

Kadın deli gibi aşk acısı çekiyor, 45 yaşında bir erkeğe aşık olmuş ve bir senedir birliktelermiş. Sebebini bilmiyorum ama bu kadının yazdıkları merak uyandırdı bende, iç güdümü yoksa bir his mi bilmiyorum ama merakımın peşinden gittim ve kadınla ufak ufak yazıştık.

Sevdiği erkeği öyle anlattı ki bana, şöyle adam böyle adam falan, yere göğe sığdıramadı. Kısa bir süre önce sevdiği erkek kendisinden ayrılmış ve tabi ki aşk acısı tavan. Buraya kadar dikkat çeken bir şey yok, tipik kadınsal konular işte. Hepimizin en az bir kere yaşadığı hikayelerden biri.

Gün geçtikçe kadın daha fazla anlatmaya başladı. Aşık olduğu kişi, başka bir kadınla evli, 5 çocuk babası ve haberlerde duyduğumuz gördüğümüz kadına şiddet konularında maganda erkeklerimizden biri. Sürekli eşini döven, aşırı kıskanç ve hatta kadını eve kilitleyen bir tip. Öyle bir anlatıyor ki, karısını şöyle dövdü böyle dövdü gözlerinden kan aktı falan. Asıl şok edici şey, çok normal bir şeymiş gibi anlatıyor. Kadın böyle böyle yapmış ondan dövmüş bilmem ne.

Hikayenin bu noktasında, kadına döndüm ve dedim ki ‘sen bu insanın karısını dövdüğünü baştan beri biliyormuydun bile bile mi aşık oldun’, oda baya rahat bir şekilde ‘evet biliyordum ama aslında o öyle biri değil yufka yüreklidir balık burcu, balık burcu erkekler duygusal olur’ dedi.

Olayın asıl tüyler ürperten noktası şu, bu erkek insanının, erkek insanı diyorum çünkü nasıl hitap ediceğimi bilemiyorum. İşte bu kişinin bir zamanlar başka bir sevgilisi varmış ve kadını ıssız bir yere götürmüş, ölesiye dövmüş ve bir çöp konteynırına atmış. Yazarken bile ellerim titriyor şu an.

Sonra bu erkek insanının parantez içinde yazıcam ‘vicdanı’ sızlamış, geri dönmüş, kadını çöpten çıkarmış ve tedavi ettirmiş. Çöpe atarken kadın öldü sandığı için çöpe attığını söylemiş. Açıklaması çok efsane…

Biliyorum tam bir Müge Anlı olaylarından biri gibi ama konunun bu noktaya geleceğini inanın bende tahmin etmedim. Bir ara kadının engellememek için zor tuttum kendimi ama merak işte, biraz daha konuşmak istedim.

Sonra yazışma olayı telefonlaşmaya kadar gitti.

Benim her zaman Gazeteci merakım ağır basmıştır. Kardeşini kaç kurşunla öldüren katil ile bile uzun süre konuşmuşluğum var. Bu kadında da öyle bir şey oldu sanırım. Bir iç güdü işte..

Bu yazıya başlamadan kısa bir süre önce, kadına her hangi bir canlıya zarar veren ve şiddet uygulayan birini nasıl sevebildiğini sordum, ‘bana zarar vermiyor, bir kere eli kalkmadı’ dedi. Peki başka bir kadına şiddet uygulamasını bir kadın olarak nasıl sineye çekebiliyorsun dedim, ‘onu çok seviyorum’ dedi.

Bir gün bir şey olacak ve ölesiye dövdüğü karısı veya çöpe attığı sevgilisinden farkın kalmayacak biliyorsun değil mi dedim, ‘hayır bana yapmaz o bana hiç kıyamaz’ dedi. Başka kadınlara yapıyorsa sana da yapar dedim, ‘Hayır o bana kıyamaz ben onun için farklıyım’ dedi.

Tamam hadi diyelim sana yapmaz ama başka kadınlara yapıyor, bir insanı öldüresiye dövüyor ve çöpe atıyor bunu bildiğin halde hala bu adamı neden istiyorsun dedim, ‘Seviyorum’ dedi. Böyle bir insanı nasıl sevebilirsin dedim, ‘o bana çok farklı, diğer kadınlar onu çıldırtacak sebepler vermiş ben vermiyorum evden bile çıkmıyorum o kıskanmasın diye’ dedi.

Sen kendine böyle bir insanla bu hayatı mı layik görüyorsun dedim, ‘ben onunla çok mutluyum onun sayesinde 35 yaşında tekrar hayata döndüm’ dedi.

Hikayenin devamını anlatmak istemiyorum. Sizde kadının verdiği cevaplardan anlamışsınızdır ki, bu tür insanlara hiç bir şey fayda etmez. Korkuyorum, yakında bu kadının ismini hashtag halinde yine bir kadın cinayeti adı altında Twitter’da göreceğim diye.

Bir yandan biliyorum ki, taa baba evinde başlayan veya evliliklere kadar uzanan sevgisizlik ve ilgisizlik hem bedensel hemde psikolojik şiddetten dolayı Türkiye’de çoğu kadın böyle erkeklere boyun eğiyorlar.

Kıskanılmaları, eve kilitlenmeleri ve hatta bu tür şiddet içerikli ilgiyi aşk sanıyorlar ama gerçek sevgiyle ve aşkla tanışmamış, doğrusunu bilmeyen kadına yaşadıkları şeyin doğru olmadığını ve sevginin böyle bir şey olmadığını nasıl anlatılabilir ki..

Kadına şiddete evet diyen kadınlar olduğu sürece Türkiye’de kadın tecavüzleri ve cinayetleri bitmez ve bitmeyecekte. Önce kadın kadının arkasında durması gerektiğine inanan biriyim ben. Kadın kadına sahip çıkmalı, kadın kadına destek olmalı ve kadına şiddete önce kadın HAYIR demeli..

Çünkü gerçek hayat sosyal medya'da olduğu gibi değil. Gerçek hayat hashtag’lerle kadına şiddete hayır yazmak değil. Her kadın cinayetinden sonra ortalık ayaklanır, herkes tepki gösterir ama bir zaman sonra ortalık sessizleşir, herkes normal hayata döner ve kadınlar kocaları, sevgilileri, üvey baba, öz baba gibi erkek insanları tarafından öldürülmeye devam eder..

#EmineBulut