Hollywood'un Gönlündeki Amerikan Başkanı Kim?

Amerikan başkanlık seçimlerine 3 hafta kala, Hollywood seçimini çoktan yaptı. Uzak ara desteği alan, gönüllerin başkanı seçimi kazanır mı?

Ayşın Savatlı Ayşın Savatlı

Hollywood yıldızlarının, celebritylerin Amerikan başkanlık seçimlerinde hangi başkanı desteklediklerini açıklamaları oldukça alışılageldik bir durum olarak görülüyor. 1940’larda Frank Sinatra’nın John F. Kennedy’ye desteğini açıklamasıyla başlayan bu gelenek yıllardır sürüyor.

Barack Obama’nın kampanyasında, Oprah Winfrey, Beyonce, Chris Rock, Will Smith, LeBron James gibi ünlülerin desteği ciddi bir kamuoyu desteği yaratmıştı. Hatta 2008 yılında ABD’deki Northwest ve Maryland Üniversitelerince yapılan ortak bir araştırmaya göre, Oprah’ın Obama’ya verdiği destek Obama’nın oylarını tam 1 milyon arttırmasını sağlamıştı. Obama’da durum böyleyken Hillary’de aynı sonuçlar doğmadı. Amerika’nın ilk kadın başkan adayı olan Hillary Clinton’a Madonna, Katy Perry, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Ariana Grande, Oprah ve Beyonce’nin verdiği destekler işe yaramamıştı.

Popüler kültürün politika ile bağlantılı olduğunu savunanlara göre, celebrityler kendilerini takip edenleri etkileyici bir güce sahip ve onlara karşı politik bir tavır göstermek konusunda sorumlulukları var. Bazıları, sosyal medya fenomenlerinin bile toplum mühendisliğine soyunmaları gerektiğini söylüyor. Kimi ünlülerse fikir çatışması nedeniyle, hayranlarını kaybetmek istemeyip düşüncelerini kendine saklayabiliyor; onlar, politika ile sanatın ayrı tutulması gerektiğini; herkesin bağımsızca kararını almasının önemli olduğunu söylüyorlar.

MEDYAFARESİ TV YOUTUBE KANALINA ABONE OLUN:

İktidarın gücü güç getirir derler ama iktidar sahibi başkan Trump, aradığı desteği ne Hollywood’da, ne NBA’de ne de müzik dünyasında pek buluyor. Amerika'nın ünlüleri Beyaz Saray’da Joe Biden’ı görmek istiyorlar.

Trump’ı destekleyen ünlüler daha az olduğu için önce onunla başlayalım…

Amerikalı müzisyen Kid Rock, başkan Donald Trump’ın akla gelen ilk destekçilerinden. Trump’ı Beyaz Saray’da sıkça ziyarete giden, onunla bol bol golf oynayan Kid Rock, 14 Eylül 2020’de yerlisi olduğu Michigan eyaletinde Trump’ın mitingine katılıp ona oy istedi.

Eski boks şampiyonu Mike Tyson, Amerika’nın bir iş adamı tarafından yönetilmesi gerektiğini söyleyip Trump’ı destekleyeceğini duyurmuştu.

Angelina Jolie’nin 81 yaşındaki Oscar ödüllü aktör babası Jon Voight, Trump yanlısı tweetleri ile cumhuriyetçi partiye desteğini ve muhafazakar değerlere bağlılığını sıkça dile getiriyor.

Baldwinlerin en küçüğü, Justin Bieber’ın eşi Hailey Baldwin’in babası, Stephen Baldwin, Trump için abisi Alec Baldwin ile bile ters düşmeyi göze alanlardan. Trump kampanyalarına konuşmacı olarak katılıp ona oy ve para toplamaya çalışıyor.

Dünyaca ünlü Amerikan futbol oyuncusu ve topmodel Gisele Bündchen’ın eşi Tom Brady, 2020 seçimleri öncesi sessiz kaldıysa da 2015’te oyunu Trump’a vereceğini söylemiş Trump kampanyası olan MAGA (Make America Great Again) – Amerika’yı Yeniden Muhteşem Yap kampanyasına ait şapkayı takarken görüntülenmişti. Tom Brady’nin göçmen olan eşi Gisele’den etkilenip, Trump’ın göçmen politikaları nedeniyle desteğini çektiği söylentileri dolaşıyor.

Bak Şu Konuşana, Star Trek gibi filmlerin Emmy ve Golden Globe ödüllü yıldızı Kristie Alley sıkı bir Trump destekçisi. Amerika’nın Trump’a ihtiyacı olduğunu savunuyor.

İrlandalı boks şampiyonu Conor McGregor, Trump’ın efsanevi bir başkan olduğunu söylüyor. Trump’ın diğer bazı destekçileri, silah üreticisi Ronnie Barrett, Türkçeye “Para Avcısı” diye tercüme edilen “The Wolf of Wall Street” kitabının yazarı Jordan Belfort, 90 yaşındaki Amerikalı aktör ve yönetmen Clint Eastwood, aktör ve yapımcı James Wood.

Gelelim Joe Biden taraftarlarına… Liste kabarık…

Madonna her zaman olduğu gibi sözünü sakınmadan uykucu Joe’yu beyaz saraydaki beyaz ırkçısı Nazi’ye tercih edeceğini söylüyor.

Son yılların en fenomen isimlerinden Cardi B, Trump ile ABD’nin nereye gittiğini kestiremediğini; oyunu kendini güvende hissetmesini sağlayan ve insanların acılarını anlayan Joe Biden için kullanacağını belirtiyor.

Şu ana kadar hiçbir seçimde oy kullanmadığını itiraf eden Amerikalı ünlü rapçi Snoop Dogg, Trump’a daha fazla tahammülü kalmadığını ve ilk oyunu Biden için kullanacağını açıkladı.

Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift, Biden ve Kamala için kurabiyeler hazırlayıp sosyal medyada paylaştı. Swift, “İnsanlara tenlerinin rengine göre değer vermeyen, kadınların bedenine saygı gösteren, cinsel kimliği ne olursa olsun tüm bireyleri toplumun bir parçası olarak kabul eden bir başkana; yani değişime ihtiyacımız var. Önceliği insan ve insan sağlığı olan bir yönetimi hak ediyoruz. Trump, Amerika’nın iyiliğinden önce kendi çıkarlarını düşünen biri. İnsan olarak da Amerikalı olarak da benim değerlerimi temsil etmiyor. Bu seçimler hayati önemde” diyerek Trump karşıtlığını tüm açıklığıyla ortaya koydu.

Popun süperstarlarından Cher, Biden’ı, “iyi, bilge ve kibar bir adam” olarak tanımlıyor. Trump’ın seçilmesi halinde ABD’yi terk edebileceğini belirtiyor.

Amerika’nın dünyaca ünlü güreşçi ve oyuncularından Dwayne Johnson, 27 Eylül 2020’de kendi youtube kanalından hayatında ilk kez bir başkan adayına destek açıkladığını söyleyip oyunun Biden’a olduğunu açıkladı.

Leonardo Di Caprio, 3 Ekim’de şahsi instagram hesabından, Donald Trump tarafından seçimle ilgili özellikle posta yoluyla kullanılacak oylar bakımından yaratılan güvensizlik ortamını eleştirip, 2016 yılında tek bir seçim bölgesinde 1 milyon 800 bin seçmene çeşitli engellerle oy kullandırtılmayıp, bölgede sadece 77.744 oy alan Trump’ın bölgenin galibi seçildiğini hatırlattı. Caprio, pandemi öncesinde de Biden’ın bağış kampanyasına katılmıştı.

Şarkıcı Justin Timberlake ve eşi oyuncu Jessica Biel, özellikle Kamala Harris’in başkan yardımcılığı adaylığından büyük heyecan duydular. Siyahi küçük kızların hayalleri gerçek oluyor diyen Biel, bu tarihi kazanım için çok mutlu olduğunu ifade etti.

Tom Hanks ve eşi Rita Wilson, hem Biden’ın hem de Kamala’nın kampanyalarına finansal destek verdiler.

Efsanevi NBA oyuncusu, iyi bir Biden destekçisi olan Magic Johnson 29 Eylül’deki Trump & Biden televizyon münazarası sonrası twitterdan özellikle siyahi ve latin takipçilerine oy kullanmaları çağrısında bulundu.

Dünyaca ünlü çellist Yo-yo Ma “Duvarlar değil köprüler inşa eden bir başkana ihtiyacımız var. Bilime, gerçeğe, empatiye, haysiyete önem veren Biden’ı destekliyorum.” diyor.

Temsilciler Meclisi sözcüsü Nancy Pelosi ile çok yakın arkadaş olan Barbara Streisand, Trump’ın seçimlerde hırsızlık yapmaya hazırlandığını, ne şekilde olursa olsun kazanmak için her türlü yolu kullanacağını söylüyor. Amerikan saygınlığı ve onuru koruyabilmek; gurur duyduğu ve çok sevdiği ülkesi için Biden’a ihtiyaç olduğunu ifade ediyor. Donald Trump’ın demokrasiye, çevreye, sağlığa ve güvenliğe daha fazla zarar vermeden Kasım seçimlerini kaybetmesi gerektiğini belirtiyor.

Broadway’in en ünlü müzikali Hamilton’ın yaratıcısı Lin Manuel Miranda, demokrasinin tehlikede olduğunu düşünerek kurtuluş çaresi olarak Biden’ı gösteriyor.

39 kez Grand Slam kazanmış tenis efsanesi Billie Jean King, hayalini kurduğu Amerika’nın herkesin tüm farklılıklarla eşit sayılıp sevgiyle yaşadığı bir ülke olduğunu bunun ancak Joe Biden ile mümkün olabileceğini belirtiyor.

Robert Redford, Joe Biden’ın sosyal ve ekonomik adaletsizliğe karşı dur durak bilmeden, tüm kalbiyle mücadele ettiğini anlatıyor.

Rapçi Eminem 2017’de Trump destekçisi bir hayran istemediğini; kendisi ile Trump arasında bir seçim yapmaları gerektiğini söylemişti.

Pink geçtiğimiz haftalarda Biden&Harris tshirtü ile basında yer aldı.

Billie Eilish, Demokrat Parti kongresinde sahne alıp, Biden’a destek olmuştu.

Alec Baldwin Trump taraftarlarına, “Onun yetersiz, kendini bulamamış bir akılsız olduğunu içten içe siz de biliyorsunuz. Evinizde kalın ve oy kullanmayın.” demişti.

Robert De Niro Ben Affleck, Dustin Hoffman, Jane Fonda, Alyssa Milano, Dustin Hoffman Biden Victory Fund’a bağışta bulundular.

Aktör George Clooney, NBA yıldızlarından LeBron James, oyuncu ve The View adlı gündüz özellikle politik konular içeren programın yapımcılarından Whoopi Goldberg de Biden için dijital bir yardım kampanyası düzenliyor.

Biden’a destek verenlerin listesi uzadıkça uzuyor. Eski model Tyra Banks, televizyon programcısı Stephen Colbert, oyuncu Robert De Niro, oyuncu ve şarkıcı Jennifer Hudson, Mandy Moore, Game of Thrones’un yazarı George R. R. Martin, John Legend, Eva Longoria, Jay Leno diğer akla gelen isimlerden.

Aslında Cumhuriyetçi olup başkan adaylarının Joe Biden olduğunu açıklayanlar da var. Bence bunlardan en önemlisi, Cumhuriyetçi partinin efsane senatörlerinden 2018 yılında vefat eden, 2008 ABD başkan adayı John McCain’in, televizyon programcılığı yapan kızı Meghan McCain ile eşi Cindy McCain’in açıklaması. Ayrıca, Eski California valisi ve oyuncu Arnold Schwarzeneger’in en büyük kızı, yazar Katherine Schwarzeneger da Biden’ı destekliyor. Katherine, Donald Trump’ın özellikle koronavirüse yakalandıktan sonra bencil ve sorumsuzca davranıp virüsü küçümseyen paylaşımları sonrası patladı. Farklı siyasi görüşlere sahip bir aileden gelip normalde her türlü görüşe saygı duyduğunu söyleyen yazar, 5 Ekim 2020’de instagam hikayelerinden Trump’a ve onun koronavirüs ile ilgili tavrına isyan etti. Bunca insanın hayatını kaybetmesine neden olan bir pandemiye böyle umursamazca yaklaşan birini seçebilecek kimseyi anlamam mümkün değil; lütfen aklınızı kullanınız diye çağrıda bulundu.

Seçimle ilgili sosyal sorumluluk kampanyalarına destek veren ünlüler de çok fazla. Posta yoluyla kullanılan oyların geçersiz sayılmaması için iki ayrı zar içine koyulması gerektiği ile ilgili bilgiyi içeren bir reklam filminde “Oyunuz çıplak kalmasın” diyen sanatçılar dikkat çekmek için duyurularını çıplak olarak yapmayı uygun buldular. Naomi Campbell, Sarah Silverman, Borat, Tiffany Haddish gibi ünlülerin rol aldığı tanıtım filminde oy kullanırken nelere dikkat etmeye gerektiği anlatıldı. Ülkemizde sizce böyle bir kamu spotu mümkün olur mu? RTÜK engeline takılacaktır. Hadi diyelim takılmadı, o halde de, seçim sırasında kural değiştiren YSK’ya takılıp anlattıkları her kuralın çöp olmasına bence pek engel olunamazdı.

Sanatçıların başkanı Joe Biden’ın başkan Donald Trump’ı yenip yenemeyeceğini az zaman sonra göreceğiz…

Sanat sanat için mi yoksa toplum için mi diye yıllardır tartışılır. Bu soruya benim yanıtım: “Sanat sanat içindir; sanatçı ise daha özgür ve ilerici bir toplum içindir” oluyor. Sanatçılara toplumun tolerans damarlarını besleme, önyargıları yıkma, vizyon genişletmek gibi konularda büyük rol düştüğüne inanıyorum. Uzlaşma kültürünü yaratan bir anlayış içinde farklılıklarla zenginleşmeyi özümseten sanatçılar sayesinde daha aydınlık günler yaşanacağını umuyorum.

Herkesin herkes için özgürlük isteyip, herkese karşı toleranslı olduğu, hurafelerden uzak, bilimsel gerçeklerle şekillenmiş bir dünya özlemiyle…

New York’tan sevgilerimi gönderiyorum.