Covid-19 geçirmez akıllı şehir

Çin kendi kendine yeten "Covid-19 korumalı" akıllı şehir kuruyor.

Nilüfer Şensöz Nilüfer Şensöz

Gelecekteki pandemiler için sakinlerin kendilerini şık bir şekilde izole edebileceği 'kovid geçirmez' kendi kendine yeterli akıllı şehir kuruluyor. Şehir Çin'in başkenti Pekin yakınlarında inşa edilecek. Pekin'in yaklaşık 130 kilometre güneybatısında, yüksek oranda dijitalleştirme ve yenilikle dolu kentsel alanın adı Xiong'an.

Covid-19 geçirmez akıllı şehir - Resim: 1

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in açıkladığı yeni akıllı şehir, dünyanın diğer ülkelerinde de uygulanacak "Covid sonrası dönemde yeni bir standardı" temsil ediyor.

Her daire, dışarıya erişim sağlamak için geniş bir balkon ve sosyal mesafeye izin vermek için büyük ortak çalışma alanlarına sahip olacak.

SEBZE BAHÇELERİ

Sebze bahçeleri, seralar ve güneş enerjisi, ailelerin gıda kaynaklarının kesintiye uğraması durumunda kendi kendilerine yetmelerine yardımcı olacak.

DRONE DOSTU TERASLAR

Karantina sırasında hayati öneme sahip teslimatlara izin verecek "drone dostu" teraslar bile olacak.

Belirli alanlarda arabalara izin verilirken, birçok cadde yalnızca yayaların ve bisikletlilerin kullanımı için tasarlandı.

PAYLAŞIMLI 3D YAZICILAR

Dronelar için teraslar, evden çalışmak için geniş alanların olacağı şehir, vatandaşların yerel olarak kaynak üretmesine ve tüm hizmetlerden "kilitlenme anlarında bile" yararlanmasına olanak tanıyan büyük paylaşımlı 3D yazıcılarla donatılacak.

Covid-19 geçirmez akıllı şehir - Resim: 2

İnsanların yerel halkın kişisel araçlara bağımlılığını azaltmasına yardımcı olmak için toplu taşıma ve elektrikli taksiler nöbetçi olacak.

Özel bir "mahalle uygulaması", mahalle sakinlerine kilitlenmeler ve diğer sağlık bilgileri hakkında uyarılar gönderecek.

İSPANYOL ŞİRKET TASARLADI

Projenin gerçekleştirilmesi merkezi Barselona'da bulunan Guallart Architects'e emanet edildi. İspanyol şirketin kurucusu Vicente Guallart, "Şehirleri ve binaları hiçbir şey olmamış gibi tasarlamaya devam edemeyiz" diyerek, şöyle anlatıyor:

"Önerimiz, döngüsel biyoekonomiye dayalı yeni bir kentsel yaşam yaratmak için devam eden çeşitli krizlere çözüm sağlama ihtiyacından kaynaklanıyor. Kilitlenme sırasında ve gelecekte önemli olduğunu düşündüğümüz şeylerin bir manifestosunu yapmak istedik.

Evler tele-çalışmaya ve tele-eğitime izin veriyorsa, geniş teraslarda esnek alanlara sahipse ve çatılarda yiyecek yetiştirebiliyorsa veya günlük kullanım için nesneler basabiliyorsa, geleceğin krizlerine daha iyi hazırlanacağız." (Nilüfer Şensöz-Roma - medyafaresi.com)

Covid-19 geçirmez akıllı şehir - Resim: 3

Covid-19 geçirmez akıllı şehir - Resim: 4

Covid-19 geçirmez akıllı şehir - Resim: 5