Can çekişen müzik sektörünün satılık yüzü

Müzik sektörünün gerçek yüzü..

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

Türkiye’de çeşit çeşit müzik ödülleri var. En iyi şarkıcı, en iyi şarkı, en iyi klip, en iyi çıkış yapan gibi kategorilerde ödüller dağıtılıyor. Zaten Türkiye’de herkes herkese ödül veriyor artık ama tam olarak neye göre ödül verildiği pek anlaşılır bir durum değil bana göre.

Ödüllerin aday listelerine bakıyorum, daha önce asla adını duymadığım isimler en iyi çıkış yapanlara aday olmuş. Spotify’da dinleyicisi yok ama en iyi çıkış yaptığına ikna olmuş ödül verenler.

Listenin devamına baktığım da, neredeyse 200 milyon tıklanmış şarkı sahibiyle, iki aylık şarkı aynı dalda aday. Diğer adaylıklar da benzer durumlar var. Mesela senelerdir şarkı çıkarmayan gurplar en iyi grup dalında aday gösteriliyor. Aynı listenin devamında ödülü asıl hak edenler varken, yanlarına alakasız isimler yerleştirilmiş.

Müzik sektörü tabii ki torpil ile ilerliyor, bunu söylemeye gerek yok ama bu kadar belli etmek ne kadar doğru bilmiyorum. Listeler, tıklanmalar ve ödüller derken, buram buram kalitesizlikle boğuşuyor sektör.

Herkes müzik sektörünün gidişatından şikayetçi ama kimse ses çıkarmıyor gibi bir durum var ortada. Ödüller ve listeler satılık, maksat ödül aldı olsun yada şu listede şu sırada diye hava atılsın. Youtube'de ki sahte tıklanmalar hakkında herkes yeterince konuştu zaten.

Evet bu yazdıklarım yeni bir şey değil, hep böyleydi ve belki de hep böyle devam edecek ama eskiden sektörün bir ağırlığı ve kalitesi vardı. Malesef müzik sektörü artık ciddi anlamda can çekişiyor.

Sektörü bu noktaya taşıyan bana göre büyük müzik şirketleri. Sadece ve sadece para odaklı çalışan bu şirketler, müzik sektörünü yokuş aşağa itiyorlar. Bu şirketler sadece kim çok tıklanıyor yada bu aralar kim moda ona göre seçim yapıyorlar. Sonuç olarak ortaya kötü işler çıkıyor ve listelerin en üst sıralarında bir şarkıyla gündem olan isimler yer alırken, gerçekten kaliteli müzik yapan yeni nesil genç müzisyenler, zar zor sektörün ucundan kenarından tutunmaya çalışıyorlar.

Bu gidişat müziğe çok emek veren ve kaliteli işler üretmek isteyen isimlerin şevkini kırıyor. O bildiğimiz büyük müzik şirketleri yol gösteren olmaları gerekirken, paradan başka hiçbir şeye odaklanmıyorlar.

Müzik şirketleri bir taraftan çekiştirirken, diğer taraftan sektörün köpek balıkları var. Bu kişilerin kim olduğunu herkes biliyor zaten. Bir şarkı azıcık dillerde dönmeye başladığı an, hooop köpek balıkları hemen o isimlerin üzerine oltayı atıyorlar.

Daha yolun başında olan bu tecrübesiz insanlar, sözlere ve vaatlere kanıp, bu köpek balıklarının tuzağına düşüyorlar. Önce çok tatlı geliyor her şey, ilgi görüyorlar, her yerde şarkı çalıyor derken, bu köpek balıkları sektörel güçlerini kullanarak bu isimleri hem ödül hemde tıklanma listelerine sokuyorlar. Maksat hazır bir ürünle hızlıca para kazanmak. Sadece bir şarkısı patlayanları toplayıp, dijital ağalardan para kazanmayı amaçlayan bu şirketler ve isimler, insanların tecrübesizliklerinden faydalanıyorlar.

Pembe hayallere kapılan tecrübesiz yeni isimler, Türkiye’nin inanılmaz hızlı tüketen ve unutan bir toplum olduğunu unutuyorlar. Müzik şirketleri kolay yoldan para kazanmak için bu tür insanları topluyor, cesaretlendiriyor sonra bir bakıyoruz geldikleri gibi gitmişler. Bir şarkıyla gelen, o şarkıyla da gidiyor günün sonunda.

Tabii ki tüm dünya da her şey para üzerine kurulu, sadece Türkiye'de değil ama ülkenin müzik kalitesi o kadar düştü ki, tıklanan şarkıların çoğunun alt yapsında, bilindiği üzere sadece torpil ve sahte tıklanmalar var.

Kimin gücü yetiyorsa, müzik listeleri ve ödüllerinde onları görüyoruz ve bundan dolayı ödüllerin güvenirliği ve şeffaflığı kalmadı. Bu bahsettiğim köpek balıkları zaten şirketlerle iş birliği içinde ilerliyor. Al gülüm ver gülüm kafasıyla ticaret yapıp, kendi ceplerini dolduruyorlar.

Olan bir şarkıyla ünlü olup, kısa bir sürede sektörden silinen isimlere oluyor. Sonuç olarak müzik sektörü haksızlık, adaletsizlik ve kalitesizlik içinde hayatta kalmaya çalışıyor. Hal böyle olunca müziği kaliteli ve profesyonel yapanlar, bağımsız hareket etmeyi tercih ediyorlar. Bu bağımsız hareket edenlerin çoğunu listelerde veya ödül adaylıklarında göremiyoruz.

Zaten artık Türkiye'de ödül almak yada listelerde olmanın hiçbir önemi kalmadı çünkü bu ödüller ve listeler müzik sektörünün satılık ve karanlık yüzü sadece..