Bu sene Oscar kimlere gidecek?

Pandemi nedeni ile ertelenen Oscar için yarın sabah büyük gün!

Eylül Kübra Uzun Eylül Kübra Uzun

Pandeminin gölgesinde gerçekleşecek 93. Oscar Ödül Töreni sabaha karşı sahiplerini bulacak. Her sene olduğu gibi ödülü kazanacak dediğimiz kategorilerin yanında arada kaldığımız kategoriler de mevcut…

Tek bir gerçek var ki o da Netflix’in Oscar Törenleri’nde her sene elinin gittikçe güçlendiği… Bu sene 16 film ile yarışa dahil olan Netflix, her sene kendi rekorunu kıracakmış gibi görünüyor. Mank, 10 adaylıkla bu sene zirvede görünse de önemli ödüllerde sonuca ulaşacağı ihtimali pek yok gibi görünüyor.

Gelelim adaylara…

En iyi film; bugüne kadar aldığı ödüllere bakacak olursak Nomadland bu gecenin kazananı olacak gibi görünüyor. Ancak Promising Young Woman’dan da bir sürpriz gelebilir.

En iyi kadın oyuncu; kendi adıma en zorlandığım kategori bu oldu diyebilirim. Adayların hepsi çok iyi performans göstermişler. Vanessa Kirby, özellikle de ilk 30 dakikalık bölümde çok iyi iş çıkarmış. Frances McDormand daha önce Oscar’ı almasını sağlayan Three Bilboards Outside Ebbing, Missouri’deki performansına yakın bir performans sergilemiş. Kesinlikle çok iyi ancak tekrara düştüğünü düşündüğüm için benim listemde Oscar’a en uzak isim… Viola Davis muhteşem bir performans sergilemiş ancak filmde göründüğü sürenin kısa olmasından ötürü ödülü alamayabilir. Andra Day ve Carey Mulligan’ın bu kategoride birbirleriyle yarışacağı düşüncesindeyim. Benim Tercihim Carey Mulligan’dan yana… Ancak Vanessa Kirby ya da Andra Day de kazansa hak etmiş olacaklarını düşünüyorum.

En iyi erkek oyuncu; geçtiğimiz sene hayatını kaybeden Chadwick Boseman’ın ödülü kazanacağını düşünüyorum. Performansı da gerçekten göz dolduruyordu.

En iyi yardımcı kadın oyuncu; Minari’deki performansı ile göz dolduran Yuh-Jung Youn kesin olarak heykeli evine götürecek diyebiliriz. 2 sene önce ödülü kıl payı kaçıran Glenn Close’un az da olsa kazanma ihtimali olabilir diye düşünüyorum.

En iyi yardımcı erkek oyuncu; bu dalda tahminler tek bir kişinin üstüne toplanmış durumda diyebilirim. Gerçekten göz alıcı ve ikinci bir ihtimali olmayan bir performans ile bir sürpriz olmazsa Daniel Kaluuya ödülü kucaklayacaktır.

En iyi yönetmen; bu kategoride Chloe Zhao, Nomadland ile zirvede görünüyor. Thomas Vinterberg, Another Round ile tahminlerde ikinci sırada geliyor, sürpriz yaparsa ikinci bir Roma örneğini yaşayabiliriz.

En iyi özgün senaryo; tahminlerde her ne kadar The Trial of The Chicago Seven ağır basıyor gibi görünse de benim favorimin kesinlikle Promising Young Woman olduğunu söyleyebilirim.

En iyi uyarlama senaryo; bu kategoride de çok arada kaldım; bence ödülü Nomadland ya da The Father alacak… Hangisi alırsa alsın hak etmiş olacağını düşünüyorum.

Yabancı dilde en iyi film dalında ödül bence kesinlikle Another Round’a gidecek…

Geçen sene tek bir tahminimde yanılmıştım, bakalım bu sene ne olacak?