Bosna'da neler yapılır, nerelere gidilir?

İkinci yazımda sizlere bir şehri değil, bir çok yerini ziyaret ettiğim, hemen yanıbaşımızdaki komşu ülkemiz Bosna-Hersek’i dilim döndüğünce anlatacağım.

Tuğçe Kurt Tuğçe Kurt

Az önce “Annemin Yarası” filminden çıktım. Konusu çocuk esirgeme kurumunda büyüyen Bosnalı bir gencin, 18 yaşını doldurunca; ailesini bulma çabasını anlatıyor. Savaş dönemin’den izler taşıyan filmi izleyince bu hafta mutlaka Bosna hersek ile ilgili yazmalıyım dedim. Ülkeyi anlatmaya başlamadan önce Meryem Uzerli- Ozan Güven ve Bora Akkaş’ın başrolünü paylaştığı filmi izlemenizi şiddetle öneririm. Özellikle Bora Akkaş’ın oyunculuğuna bayıldım.

mostar köprüsü bosna

Evet sadece İstanbul’dan 1 saat 20 dakika süren bir uçak yolculuğu ile başkent Saraybosna’ya ulaşabiliyorsunuz.

Başkent Saraybosna Milyatska nehri kenarında kurulmuş, Tarihi çeşitliliği mimarisine de yansıyan yemyeşil bir şehir. Gerçekten şehrin merkezinde gezinirken kendinizi zaman zaman Osmanlı döneminde, zaman zaman Avusturya-Macaristan Mimarisinin etkisiyle Batı Avrupa’da ve evet sosyalist dönemin izleri ile de Balkanlar’da hissediyorsunuz.

Bir kere, biz Türkleri çok seviyorlar. Türküz dediğimiz anda ben yüzlerindeki tebessümü gerçekten hisettim. O yüzden gezdiğim ülkeler ve şehirler arasında, kendimi en mutlu hisettiğim yer oldu, Saraybosna… Mutluluğuma sebep olarak, Boşnak mutfağını da gösterebiliriz tabiki:)

Bosna'da neler yapılır, nerelere gidilir? - Resim: 2

İlk önce ne yapıyorsunuz? Tabiki başçarşıda herhangi bir börekçiye girip, ister kıymalı, ister peynirli Boşnak Böreği yanında da ayran sipariş ediyorsunuz. Şimdiden söyleyeyim ayranın kıvamı yoğun yani bizim yoğurt gibi şaşırmayın… üstüne de dilerseniz türk kahvesi ve ya türk çayı söyleyip, hazmınızı kolaylaştırabilriniz:) Yurtdışına çıktığımda beni en çok zorlayan şey tutkunu olduğum Türk kahvesini bulamamak. Ama Saray Bosna ‘da özellikle Başçarşı bölgesinde hemen hemen her kafe de Türk çayı ve kahvesi bulabilrsiniz. yani şanslısınız :)

Görmeden Gitmeyin; Başçarşı Morica Han İnat Kuca evi Vrelo parkı

Bosna Hersek’in diğer şehirlerine geçmeden; Saraybosna’da neler yapabilirsiniz? Nerede ne yemelisiniz? hemen onları anlatmak istiyorum…

Oteller

Başka hiç bi arayışa gerek olmadığını düşünerek hemen şehir merkezindeki, Hotel Europe’u tavsiye ediyorum.

Yapmadan Dönmeyin; Vrelo Parkında yürüyüş yapmadan Avrupa’nın en eski tramvayına binmeden Boşnak Böreği ve Cevapçiçi yemeden

Restoranlar;

Şık bir akşam yemeği için; Safiye’nin 4 odası

Cevapçiçi için; Cevabi Zmaj

Şehir merkezinde otantik, kaliteli hem de ev şarabı da olsun diyorsanız Dveri’yi deneyin derim:)

Bosna'da neler yapılır, nerelere gidilir? - Resim: 3

Akşam yemeğinden sonra şöyle felekten bir Bosna gecesi yaşayalım derseniz de; Sarajevo Taverna, yok biz sadece bir iki kadeh bir şey içip otelimize döneceğiz diyorsanız da; keyifli dekoru ile Golden Fish’i tavsiye ederim.

Bosna'da neler yapılır, nerelere gidilir? - Resim: 4

Saraybosna bir gün bilemedin iki günde bitecek bir şehir. O yüzden burayı ziyaret ettiğinizde zamanınızda varsa az sonra paylaşacağım yakın şehirleri ve yerleri de ziyaret etmeden dönmeyin. İşte o zaman anlayacaksınız ki Bosna Hersek hem doğası hem de mimarisi ile büyülü bir yer.

Bosna'da neler yapılır, nerelere gidilir? - Resim: 5

Travnik ; Saraybosna’ya yaklaşık 1.30 saatlik mesafe de yer alan Vezirler şehri Travniki görmeden gitmeyin derim… Kalesi, camileri, deresi ve doğası ile tarih dolu bir şehir. Osmanlı’ya onlarca devlet adamı yetiştirmiş, “Vezirler Şehri” olarak anılıyor. Mutlaka kalabalık arkadaş grubunuzla gidin ve Travnik’e 10 dakika mesafe de “Etno Selo Cardaci” tesisinde kalın. Ağaçtan evler, içinden derenin geçtiği yemyeşil bir alan, tüm balkan şaraplarını barındıran şahane bir restaurant ve tesisin içinde hemen odanızın karşısında yer alan cozy bir barı var. Bizim Bosna Hersek turumuzun arkadaşlarımla en eğlendiğimiz gecesi Travnik’te bu tesiste olmuştu ve hala her buluştuğumuzda hepimiz “ah Travnik” diye iç geçiririz:)

Bosna'da neler yapılır, nerelere gidilir? - Resim: 6

Bir çok görülmesi gereken ufak ufak şehirleri ve köyleri var Bosna Hersek’in. Örneğin Pocitelj köyü de onlardan biri. Dar taş sokakları, hamamı, medresesi, evleri ile Tam bir Osmanlı Şehri. Tamamen taştan inşa edilmiş bu köy, Osmanlı Askeri Mimarisinin en iyi örneği diyebiliriz.

Bosna'da neler yapılır, nerelere gidilir? - Resim: 7

Ve size son olarak, her gittiğimde beni büyüleyen manzarasına, ruhuna doyamadığım, Hersek Bölgesi’nin en büyük şehri olan Mostar’dan bahsetmek istiyorum. Neretva Nehri’nin kıyısında yer alan Mostar aynı zamanda, Unesco tarafından Dünya Mirasları listesinde yer alıyor. Sadece bir gününüzü ayıracağınız Mostar da kesinlikle kaymayan bi spor ayakkabısı ile gezin derim… Yoksa yokuşlarda kaygan zeminden dolayı aman bir sakatlık yaşamayın. Gün batımında; hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü olan meşhur Mostar Köprü’nün altında, aynı zamanda nehir kenarı da oluyor, alın içecekleriniz kendinizi dinleyin, hiç bir şey düşünmeden. İşte o zaman anlayacaksınız şehrin ruhunun ne kadar büyülüğü olduğunu.

Bosna'da neler yapılır, nerelere gidilir? - Resim: 8

Orijinal bir mağaradan kafe olan; Ali baba’s Cave de bir kahve için derim… Restaurant olarakta evet çok turistik bir yer olduğu şahane seçenekler olmasa da, zaten Balkan ülkelerinin hepsinde etler çok lezzetli. Herhangi bir restauranta girip Cevapcici yani bizim Tekirdağ Köftesini yiyebilirsiniz.:)

Uzun lafın kısası; hemen yanıbaşımızdaki bize gerçekten çok yakın bir kültüre sahip olan Bosna Hersek mutlaka ziyaret etmemiz ülkelerden biri. Size garanti veriyorum, ülkeyi keşfettikçe mutlu olacaksınız.

Herkese ömür boyu seyahat diliyorum…