Almanya dükkanı kapatıyor

Almanya karantina'ya girmeye hazırlanıyor

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

Covid-19 Pandemi sebebiyle 2 Kasım itibari ile, Almanya kısmı kapanma kararı aldı. Alınan karar kapsamında, Restoranlar, Barlar başta olmak üzere, tüm yiyecek ve içecek servisi veren yerler kapatılacak. Sadece evlere ve paket servisi şeklinde çalışılacak.

Diğer yandan Kuaförler ciddi hiyen kuralları çercevesinde açık kalabilecekken, her türlü kozmetik ve kişisel hiyen hizmeti veren her yer kapatılacak. Dövmeciler, Spor salonları, tiyatro, Müze, yüzme havuzları, konser salonları ve tüm eğlence mekanları dahil.

Ayrıca Almanya içi seyehatler kısıtlanacak. İş ve mecburi seyehatler dışında, tatil amaçlı seyehat etmek ve otellerde konaklamak yasaklanacak. Artı olarak büyük şehirlerin önemli sokaklarında maske zorunluluğu kuralı getirildi.

Marketlerin yanı sıra, Mağazalar açık kalabilecek ama on metrekare'ye tek bir müşteri olması şartıyla. Marketler tabi ki mecburi açık kalacak, aç kalacak halimiz yok ama Mağazaları açık bırakıp, böyle mantıksız bir kural koymayı ben şahsen anlayamadım.

Kısacası açık kalacak yerler, okullar, yuvalar, kuaförler, marketler ve mağazalar.

Kapatılan iş yerleri, daha sene başında yaşanılan ilk dalganın maddi zararını kapatamamışken, ikinci dalga sebebiyle kapanma kararına büyük tepki gösterdiler. Alman devleti iş verenlerin mağduriyetini gidermek adına, 10 Milyar Euro yardım paketi için anlaştı. Alınan bu kararlar Almanya'da büyük tartışmalara yol açtı.

Bu kararların öncelikle Kasım sonuna kadar uygulanacağı ve Kasım ortasında bu kararların getirisini değerlendirmek için tekrar toplantılar düzenlenecek. Durumun gidişatına göre bu kararların uygulanma süresi belirlenecek.

Konu sağlık olduğu için çok fazla bir şey söylenmiyor aslında ama bana göre alınan bu kararların Corona virüsünün yayılmasını pek engelleyecek gibi değil. Sene başından bu yana, Alman devleti milyarlarca para harcadı kapatılan iş yerlerinin maddi zararını karşılamak için.

Birinci dalgada tecrübesizlikten dolayı yanlış kararlar alınmış olsada, ikinci dalgada daha çözüm odaklı hareket etmelerini beklemiştim açıkcası.

Mesela, milyarlarca parayı iş yerlerini kurtarmak için kullanmak yerine, yeni iş imkanları sağlanabilinirdi. Mesela temizlik ve güvenlik alanlarına yatırım yapmak daha mantıklı olurdu diye düşünüyorum. Sonra restoran ve barları kapatmak yerine, bu yerlere bir temizlikci ve bir güvenlikci koyulup, sosyal mesafe ve hiyen kurallarının yerine getirilmesi sağlanılabilirdi. Dezenfektan ve maske dağıtımından bahsetmiyorum bile.

Almanya hiyen algısı olmayan bir ülke olduğu için, el yıkma ve şahsi hiyen konusu Corona sayesinde önem kazandı. Milyarlarca para bu amaçla kullanılsaydı, hem yeni iş imkanları doğardı ve işsiz insanlara iş imkanı sağlanırdı, hemde insanların ekmek tekneleri zarar görmezdi.

Almanya sosyal güvencesi olan bir ülke olduğu ve dünya savaşından bu yana çok ciddi krizler yaşamadığı için, ilk kriz durumunda çok yanlış kararlar aldılar. Ekonomi açısından güçlü bir ülke olmasaydı, bu yanlış kararların bedelini ödemek imkansız olurdu. Almanlar çok zeki ve teoride çok iyiler ama praktike malesef kötüler. Dışardaki hayatın kağıt üzerinde yazıldığı gibi işlemediğini Corona sayesinde anlayacaklarını ve sistemin az da olsa değişmesini umuyorum..