Açlıktan ölmek mi yoksa Coronadan ölmek mi ?

Hani komşusu açken tok yatan bizden değildi ?

Belemir Çelebi Belemir Çelebi

Covid - 19 pandemi sebebiyle, tüm dünyada kısıtlamalar devam ediyor. Almanya’da her türlü yeme içme mekanları kapandı, sadece paket servisi yaparak çalışıyorlar. Ayrıca spor salonları, tiyatrolar, operalar, müzeler ve kozmetik sektörü kapandı. Türkiye’de keza öyle. Restoranlar, barlar kapandı ve haftasonları akşam 8’den sabah 10’a kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Hafta içi her şey serbest ama restoranlar ve barlar belirsiz bir süre paket servisi olarak çalışmaya devam edecekler. Tabii bu kapanmalardan dolayı milyonlarca insan işsiz kaldı.

Konu sağlık olunca söylenecek pek bir şey olmuyor ama devlet dediğinin kriz durumları için bir planı programı ve özellikle halkını güvenceye almak için maddi kaynakları olmaz mı ? Evet yokmuş.İnanılır gibi değil ama gerçekten yokmuş, gerçi vardır ama halk için değil, devletin başındakiler için kullanılıyordur.

Ben sadece kendimce her yeri kapatıp, insanlara maddi destek vermemeyi anlamaya çalışıyorum. Çok basit bir mantık aslında, insanların para kazanmasını engelleyip, kiranızı nasıl öderseniz ödeyin bana ne diyebilmek nasıl bir sistem olduğunu sorguluyorum. Bu nasıl bir rahatlıktır ? Bu nasıl bir vicadansızlıktır ?

Müzisyenler, sanatçılar ve eğlence/kültür emekçileri bir senedir işsizler zaten. Ne yiyorlar ne içiyorlar kimsenin umurunda değil. Son olarak restoranların ve barların da kapanmasıyla milyonlarla insan işsiz kaldı. Yine kimsenin umurunda değil.

Gerçekten anlamakta çok güçlük çekiyorum. İnsanları işsiz bırakmak ve kaderlerine terk etmek nasıl bir sistemdir ? Böyle mi yönetiliyor bir ülke ? Halka hizmet etmek, önce vatandaşın sosyal güvenliğini sağlamaktan geçmiyor mu ?

Galiba Almanya’da doğmuş ve büyümüş biri olarak, bu mantığı asla anlayamayacağım.

Alman devleti yardım üzerine yardım yapıyor. Kasaları boşalttılar ve halkın vergisini halk için harcıyorlar. İş verenlere ayrı yardım, işcilere ayrı yardım, öğrencilere ayrı yardım ve çocuklara ayrı yardım yaptılar.

Corona sebebiyle iş saatleri kısıtlananlar bile, normal maaşlarının en az 87% alacaklar. Mekan sahiplerine kira yardımları yapılıyor. Okullar kapandı çocuklar daha fazla evdeler diye, çocuk başı bir seferlik 300 Euro ek çocuk parası ödendi. Üniversite öğrencileri çalışamadı diye, ek olarak 500 Euro’ya kadar yardım parası ödediler.

İşsiz kalanlara zaten işsizlik maaşı ödüyorlar. Düşünün işsiz kaldınız ve devlet sizin evinizin kirasını ve sağlık sigortanızı ödüyor, artı olarak karnınızı doyurmanız için aylık maaş bağlıyor. Böyle bir güvenceyle tabii ki insanlar evde kalır ve pandemi kurallarına uyarlar. İnsanların sosyal güvencesi sağlarsan, insanlardan kurallara uymasını isteyebilirsin. Ama insanları aç bırakıp, nasıl evde durmasını bekleyebilirsin ki ? Adamın karnı aç, ailesi var ve bu adam nasıl evde ayaklarını uzatıp Pandeminin bitmesini beklesin ki ? İnsanlar ya açlıktan yada Coronadan ölecek.

Uzaktan Türkiye’ye bakıyorum ve halk açken devlet büyükleri Saraylarda lüks hayatlar yaşadıklarını görüyorum. O sarayın sadece bir aylık giderini halk için harcasalar, binlerce insanın sosyal güvencesi sağlanabilir diye düşünüyorum.

Komşusu açken uyuyamayan bir toplumun devleti, halkın aç olmasını görmemezlikten geliyor. Halkını umursamayan ve vatandaşının aç olmasını görmezden gelen bir devlete emanet yaşayan tüm Türkiye halkı için çok üzgünüm.

Hani komşusu açken tok yatan bizden değildi ?