Abone Ol

Ziraat Bankası’nın batık Simit Sarayı'nı kurtarmasına İYİ Parti’den sert tepki

Medyafaresi.com Özel Haber - Ziraat Bankası'na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın, ekonomik olarak zor günler geçiren Simit Sarayı'nın %51 hissesini devralması için Rekabet Kurulu'na başvuruda bulunuldu.

Ziraat Bankası’nın batık Simit Sarayı'nı kurtarmasına İYİ Parti’den tepki

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber

İYİ Parti Ekonomi Politikalar Başkanı Cihan Paçacı, Ziraat Bankası'na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın, ekonomik olarak zor günler geçiren Simit Sarayı'nın yüzde 51 hissesini devralmasına ilişkin girişimleri kamu bankalarının kuruluş amacı ve bu bankaların geldikleri noktayla  değerlendirdi.

Ziraat Bankası’nın Simit Sarayı’na ortak edilmesinin bankacılık tarihinde bir ilk olduğuna dikkat çeken Paçacı, “Hükümet kamu bankalarını kendi iç siyasetine alet ederek ve kuruluş amaçları dışında işlem yaptırarak büyük bir yanlışın içine girmiştir” dedi.

Paçacı, “Esnaf ve çiftçi bugün bu bankalar tarafından haciz kıskacı altına alınırken; bugün Simit Sarayı’na Ziraat Bankası’nın ortak edilmesi traji komik bir durumdur, bankacılık tarihimizde ilk olmaktadır” dedi.

İYİ Parti Ekonomi Politikalar Başkanı Cihan Paçacı, Medyafaresi.com'un Ziraat Bankası’nın ekonomik olarak zor günler geçiren Simit Sarayı'na ortak olmasına ilişkin sorularına şu yanıtı verdi:

“Talimatla verdirilen krediler bugün geri ödenmeyen sorunlu krediler haline geldi”

Kamu bankaları belli amaçlar için kurulan bankalardır. Halk Bankası esnaf ve sanatkarları desteklemek ve onların ekonomik durumlarını iyileştirmek için kurulmuştur. Ziraat Bankası da Türk çiftçisine kredi vermek ve tarım sektörünü destekleme için kurulmuştur.

Ancak hükümet kamu bankalarını kendi iç siyasetine alet ederek ve kuruluş amaçları dışında işlem yaptırarak büyük bir yanlışın içine girmiştir. Kamu bankaları talimatla verdikleri kredilerin büyük bir çoğunluğu bugün sorunlu krediler haline gelmiştir, kuruluş amaçlarını dışına çıkmıştır. Kamu bankaları amacı dışında hükümet tarafından kullandırılıyor.

“Esnaf ve çiftçi bu bankalar tarafından haciz kıskacında”

Esnaf ve çiftçi bugün bu bankalar tarafından haciz kıskacı altına alınırken Simit Sarayı gibi Ziraat Bankasıyla ilgisi bulunmayan, enerji, inşaat sektörü gibi sorunlu kredilere kredi verdirilerek bankalar amaç dışında kullanılıyor son örnek de olduğu gibi.

Talimatlı krediler sorunlu ve sorunlu krediler haline dönüşmüştür. Banka kendi kuruluşun amacına uygun kredi kullandırması gerekirken bugün Simit Sarayı’na Ziraat Bankası’nın ortak edilmesi traji komik bir durumdur.

Borcunu ödeyemeyen çiftçilere haciz uygulanırken bankanın Simit Sarayı’na ortak edilmesi bankacılık tarihimizde ilk olmaktadır. Bugün halk bankasının düşürüldüğü durum Ziraat Bankasının Simit Sarayı’na ortak edilmesi, Halk Bankası’nın İran’la olan ekonomik  ilişkilerde kullandırılması kabul edilebilir bir durum değildir.

Ne olmuştu?

Ziraat Bankası'na bağlı Ziraat Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın, ekonomik olarak zor günler geçiren Simit Sarayı'nın %51 hissesini devralması için Rekabet Kurulu'na başvuruda bulunuldu.

Rekabet Kurumu’nun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, işlem kapsamında mevcut hissedarlar arasında yapılacak hisse devirleri ile Simit Sarayı sermayesini temsil eden payların yaklaşık 20.7 milyon adedi Kavukçu Yapı tarafından Ziraat Girişim Sermayesi’ne devredilecek.

Eşzamanlı olarak sermaye artırımına ilişkin yapılacak genel kurul sonucunda Ziraat Girişim ihraç edilecek emisyon primli payları iktisap etmek suretiyle Simit Sarayı’nın sermayesindeki payların toplam %51’ini elde etmiş olacak.

Hülya Karabağlı - Medyafaresi.com Özel Haber