Abone Ol

Yunan sosyal medyası Ayasofya'yı sahiplendi: Tekrar bizim olacak

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümünde Ayasofya'da ilk defa Fetih Suresi ve dualar okunacağını açıklamasının ardından Yunan sosyal medya kullanıcılarının paylaştığı mesajlarda "Ayasofya yeniden bizim olacak" cümlesi dikkat çekti.

Yunan sosyal medyası Ayasofya'yı sahiplendi: Tekrar bizim olacak

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, İstanbul'un Fethi'nin 567. yıl dönümü kapsamında bugün Ayasofya'da ilk kez Fetih Suresi ve duaların okunacağını duyurmuştu. Erdoğan'ın açıklamalarından rahatsız olan Yunan halkı bu konuyu ülkelerinin sosyal medya gündemine oturttu. Yunanlıların paylaştığı mesajlarda "Ayasofya yeniden bizim olacak" cümlesi ön planı çıktı.

KONSTANTİNOPOL'ÜN DÜŞÜŞÜ

Yunan kullanıcılar Twitter'da konuyla ilgili "İstanbul, Şehir ve Ayasofya" etiketleri altında yorumlar yaptı. "Konstantinopol'ün düşüşü' başlığıyla çok sayıda görsel paylaşılırken bazı kullanıcılar şehrin kaybedilmesinde Katoliklerle yapılan işbirliğinin de etkili olduğunu savundu. Yunan bir gazeteci kuşatma sırasında manastırlarda 400 bin keşiş varken şehri savunmak için sadece 10 bin askerin bulunduğunu belirtti.

YUNAN GAZETELERİ DE ÖFKE KUSTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından günlük yayınlanan Kathimerini Gazetesi "Ayasofya'da dua. Erdoğan, İstanbul'un fethi sebebi ile açıkladı" başlığını attı.

Yunan sosyal medyası Ayasofya'yı sahiplendi: Tekrar bizim olacak - Resim: 1

Dimokratia Gazetesi, "İstanbul'un Fetih gününde Ayasofya'ya yürüyüş. Erdoğan'dan tahrik", Yunanistan'ın önemli gazetelerinden Newsit ise "Erdoğan'dan İstanbul'un fetih gününde Ayasofya'da tahrik edici Korona gösterisi" başlıklarını attı.

ERDOĞAN, KABİNE TOPLANTISININ ARDINDAN DUYURMUŞTU

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında video konferans yöntemiyle dün toplandı. Toplantının ardından açıklama yapan Erdoğan, "Kültür ve turizm bakanlığımızın düzenlediği fetih şöleni kapsamında Ayasofya'da Fetih Suresi okunacak ve dualar edilecek. Milletimizin fetih sevincini bu programlarla hep birlikte yaşamaya çalışacağız" diye konuşmuştu.

Yunan sosyal medyası Ayasofya'yı sahiplendi: Tekrar bizim olacak - Resim: 2

AYASOFYA MESELESİ

Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed'in (1451-1481) 1453'te İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilmiştir. Fetihten hemen sonra yapı güçlendirilmiş ve Osmanlı Dönemi ilaveleri ile cami olarak varlığını sürdürmüştür. Ayasofya Camisi'nin 1936 yılında çıkarılan resmi tapusunda sahibi Ebu'l-Fetih Sultan Mehmet Vakfı gözüküyor. Danıştay 16. Dairesi, hiçbir kanunu düzenleme olmadan müzeye çevrilen Ayasofya Camisi'nin yeniden ibadete açılması ile alakalı davayı halen görüşüyor.