Abone Ol

Yıkılan binanın kaçak katları Kartal Başkan Yardımcısı'nın akrabalarına aitmiş

Sözcü gazetesi, Kartal’da yıkılan binanın Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt’un akrabalarına ait olduğunu iddia etti.

Yıkılan binanın kaçak katları o ismin akrabalarına aitmiş

Sözcü'nün haberine göre, Kartal’da yıkılan 8 katlı binanın, Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Hüsnü Yeşilyurt’un akrabalarına ait olduğu öğrenildi. Yeşilyurt “Babalarımız amca çocuklarıydı. Hikmet amcam vefat edince apartman çocuklarına kaldı. Çok yakın görüşmüyorduk. Binada yaşayıp yaşamadıklarını bilmiyorum. Aradım ancak sağıklı bilgi alamadım” dedi.

Kartal Belediyesi yetkilileri de bina ilgili “riskli bina raporu” bulunmadığını, imar barışına da başvuru yapılmadığını, belediyeye bina ile ilgili iletilmiş hiçbir şikayet de bulunmadığını açıkladılar.

VALİ: 3 KATI KAÇAK YAPILMIŞ

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya çöken binanın önünde basına yaptığı açıklamada 8 katlı binanın 3 katının kaçak olarak yapıldığını açıkladı.

Yerlikaya, “Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu Kaymakamımız arz etti. Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle de az önce görüştüm. Onlar bana belge de verdiler. Buranın 1992 yılından ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat kaçak yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler” ifadelerini kullandı.

YASA NE DİYOR?


Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre ise yapı ruhsatı alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişiler ile yapı ruhsatı olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına izin veren kişiler bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

İmar Kanunu’nda ruhsatsız inşaatların cezası ile ilgili hükümler;

Madde 32 –

Bu Kanun hükümlerine göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilir. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durdurulur.

Durdurma, yapı tatil zaptının yapı yerine asılmasıyla yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılır. Bu tebligatın bir nüshasıda muhtara bırakılır.

Bu tarihten itibaren en çok bir ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mühürün kaldırılmasını ister.


Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu veya ruhsat alındığı ve yapının bu ruhsata uygunluğu, inceleme sonunda anlaşılırsa, mühür, belediye veya valilikçe kaldırılır ve inşaatın devamına izin verilir.

Aksi takdirde, ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.