Abone Ol

Mutasyonlu Virüs SARS-CoV-2‘nin Asıl Virüsünden Daha Bulaşıcı

Yeni Korona virüs çeşidi, COVID-19‘a sebep olan SARS-CoV-2‘nin esas çeşidinden daha bulaşıcı. Söz konusu kuram, PHE’nin yaptığı yeni araştırmayla da destekleniyor.

Mutasyonlu Virüs SARS-CoV-2‘nin Asıl Virüsünden Daha Bulaşıcı

Popular Science'da yer alan habere göre, Yapılan büyük bir araştırma, Avrupa’da (Salı günü ise Amerika’da) yayılan yeni ve muhtemelen daha bulaşıcı koronavirüs çeşidinin daha ciddi hastalığa veya daha yüksek ölüm oranlarına yol açmadığını öne sürüyor.

Devlete bağlı sağlık kuruluşu İngiltere Halk Sağlığı (PHE) kurumunda çalışan araştırmacılar, B.1.1.7 çeşidinin bulaştığı 1.769 kişiyi, esas “vahşi tip” virüsün bulunduğu 1.769 kişiyle karşılaştırmışlar. Bilim insanları, hastaneye kaldırılma veya ölüm oranlarında önemli bir farklılık olmadığını bulmuş.

PHE’nin kıdemli tıbbi danışmanı Susan Hopkins’e göre araştırma, yeni çeşidin “daha ciddi hastalığa veya ölüm oranlarının artışına yol açmadığını” öne sürüyor ancak araştırmacılar durumu incelemeye devam ediyor.

İngiltere’de ilk olarak Eylül ayında belirlenen bu yeni çeşit, Aralık ayında görülen yeni bir enfeksiyon dalgasından sorumlu. Durumu gören diğer ülkeler ise İngiltere’den yapılan yolculukları kısıtlama yoluna gitti.

Görünüşe göre bu çeşit, COVID-19‘a sebep olan SARS-CoV-2‘nin esas çeşidinden daha bulaşıcı. Söz konusu kuram, PHE’nin yaptığı yeni araştırmayla da destekleniyor.

Bahsi geçen çeşit, içlerinde Türkiye, Almanya, İsveç, Fransa, Kanada ve Japonya’nın da bulunduğu en az 19 başka ülkede belirlenmiş.

PHE’nin yaptığı inceleme, yeni çeşitle “eşleşen” ilk çalışma. Yani incelemede iki grup denek yaş, cinsiyet, konum ve test zamanı bakımından eşleştirilmiş.

Ya vahşi tip, ya da B.1.1.7 çeşidi barındıran toplamda 42 kişi, enfeksiyon sonrasında hastaneye sevk edilmiş; vahşi tip 26 kişide, yeni çeşit ise 16 kişide bulunmuş. Yeni çeşidin bulunduğu oniki kişi ölürken, vahşi tipin bulunduğu 10 kişi hayatını kaybetmiş. Aradaki farklılıklar, araştırmacıların söylediğine göre istatistiksal anlamda önem taşımıyor.

Araştırmacıların söylediğine göre, yeni çeşidin yer aldığı grupta yeniden enfeksiyon ihtimali daha yüksek değil: İlk enfeksiyonlarını takiben 90 gün içerisinde sadece iki kişi tekrar enfekte olmuş. Vahşi tip grubunda ise yeniden enfeksiyon geçirenler üç tane.

Temas takipçilerinin, B.1.1.7 çeşidinin bulaştığı biriyle temasa geçtiğini belirlediği kişilerin yüzde onbeşi virüs kapmış. Diğer çeşitlerle temasa geçen kişilerde ise bu oran yüzde 10 olmuş. Araştırmacılar bu durumun, yeni çeşidin daha bulaşıcı olduğu kuramını desteklediğini söylüyor.