Abone Ol

Yeni formül: İdeolojik ittifak yerine konu bazlı ittifak

Medyafaresi.com: Kulislerde, ideolojik birlikteliklerine dayanan ittifak seçeneklerinin Cumhur ittifakı karşısında yer alan partileri kilitleme ihtimaline karşı yeni rota ‘konu bazlı’ ittifak modeline çevrildi.

Yeni formül: İdeolojik ittifak yerine konu bazlı ittifak

Hülya Karabağlı Medyafaresi.com Kulis haber

Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi, Ali Babacan’ın Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA)’nin siyaset sahnesinde yer almasıyla birlikte hareketlenen siyaset, yeni ittifak formülleriyle hazırlıklarını sürdürüyor.

Kulislerde, ideolojik birlikteliklerine dayanan ittifak seçeneklerinin Cumhur ittifakı karşısında yer alan partileri kilitleme ihtimaline karşı yeni rota ‘konu bazlı’ ittifak modeline çevrildi.

Buna göre, ’Parlamenter sisteme dönüş’ gibi güçlü parlamenter sistemini savunan çeşitli siyasi partilerin bu konu başlığıyla aynı çatıda buluşması amaçlanıyor. Böylelikle,  kendi kimlikleri korumaları sağlanan her bir siyasi partinin aynı amaç altında geniş bir ittifakla seçime girmeleri hedefleniyor.

Cumhur ittifakı üçüncü seçeneğe mi zorluyor?

Kulislerde, AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur ittifakının CHP’siz ittifak formüllerini destekleyici tutumuna işaret ediliyor. Cumhur ittifakı- Millet İttifakı gibi ikili bir seçeneğin AKP ve MHP kanadına oy olarak olumlu yansıdığı da anlatılıyor.

Bu nedenle, CHP’nin dışarıda kaldığı ittifaklarda üçüncü yol olarak gösterilen seçeneğin Cumhur ittifakı tarafından desteklendiği iddia ediliyor.

Siyasete göre, cumhur ittifakı için bundan sonraki süreçte ikili ittifak modeliyle oy avantajı gibi bir şey olmayacak. Cumhur ittifakının ikili ittifak beklentisi boşa çıkarılacak. Çünkü geniş katılımlı  yeni  ittifak modelleri hazırlıkları sürüyor.