Abone Ol

Muzaffer İzgü: 1938 yılında Atatürk'ü gördüm

BURSA’nın merkez Nilüfer İlçesi Belediyesi’nin düzenlediği Çocuklara Kitap Söyleşileri’ne katılan Yazar Muzaffer İzgü (83), 'Zıkkımın Kökü' isimli kitabına yönelik müstehcenlik eleştirisini kınadı.

Muzaffer İzgü: 1938 yılında Atatürk'ü gördüm

BURSA, (DHA) -  İzgü, “Dikkatli olsunlar, okumasını iyi öğrensinler, duyguyu iyi öğrensinler ve hiçbir zaman gençlerin hoşlandığı şeylerle alay etmeye ve yasaklamaya kalkmasınlar” dedi.


Çocuklara Kitap Söyleşileri’nin son konuğu, yazdığı 107 kitap, 200’e yakın radyo oyunuyla Türkiye’nin çocuk ve gençlik edebiyatına en çok eser kazandıran yazarlardan biri olan Muzaffer İzgü oldu. Usta Yazar Nazım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen söyleşide öğrencilerle bir araya geldi. Söyleşi başlamadan önce gazetecilerin Eğitim Bir-Sen’in “Zıkkımın Kökü” isimli kitabına yönelik müstehcenlik eleştirisini yanıtlayan İzgü,  öğretmen olduğunu ve böyle bir eleştiriyle ilk kez karşılaştığını söyledi. İzgü, “32’nci baskıya gelen bu kitap müstehcen bulundu. Bir insanın duygularını anlatmak nasıl müstehcen bulunabilir. Benim otobiyografimdir o kitap. Bir insan sevgisini karşısındakine nasıl anlatabilir ? Ben orada duygularımı açıklıyorum. Bunu nasıl tahrik unsuru olarak görebiliyorlar. Tabi kafalarında bu olunca konuyu istedikleri yerden tutuyorlar. Ben böyle bir şeyi çıkaranları şiddetle kınıyorum. Dikkatli olsunlar, okumasını iyi öğrensinler, duyguyu iyi öğrensinler ve hiçbir zaman gençlerin hoşlandığı şeylerle alay etmeye ve yasaklamaya kalkmasınlar” dedi.
Eleştiriyi yapanların kitabı yeterince okumadığını söyleyen İzgü, “Ben edebiyatçıyım. Hiçbir zaman ‘güneş doğuyor’ demem. ‘Güneş doğuyor’ dersem duygu yoktur. ‘Güneş dağın arkasından ateşten bir top gibi çıktı’ derim. Sinema var, şölen var, duygu var. Bir beyaz kuş bana doğru geliyor sanki karşıdan. Bakın bunu düşleyebiliyorum. Bu duygularla orada bir düş yaratmayı hedefliyorum. Ama kendileri düşten yoksun oldukları için bu duyguyu anlayamazlar ve tadamazlar” ifadelerini kullandı.

23 MAYIS 1938 YILINDA ATATÜRK’Ü GÖRDÜM

Daha sonra çocuklarla söyleşi gerçekleştiren Muzaffer İzgü, anılarını anlattı. 23 Mayıs 1938 yılında Adana’da Mustafa Kemal Atatürk’ü gördüğünü söyleyen İzgü anısını şöyle anlattı:
“Annem ve babam ile birlikte Atatürk’ü karşılamaya gittik. Kürsüye olan uzaklığımız yirmi metreydi. O kadar kalabalıktı ki önümüzdeki insanlardan kürsüyü göremiyordum. ‘Atatürk geldi’ dediler. Çok heyecanlandım ve duygulandım. Gözlerimden yaşlar akıyordu. Konuşmasını yaptı ve son sözü beynime kazındı. ‘Çok çalışacağız arkadaşlar ‘ dedi. O sözü aklımdan ömrüm boyunca çıkmadı. Unutamadığım bir anıydı.
Bugüne kadar 154 kitap ve 24 tiyatro oyunu yazan Muzaffer İzgü, tüm eserlerinde gülmece olduğunu belirterek bunun nedenini de gülen insan iyi düşünür sözüyle açıkladı.
Söyleşinin ardından konuşan Nilüfer Belediyesi Başkan Vekili Nilgün Berk, teşekkür ederek günün anısına usta yazara hediye verdi. Birçok kişinin Muzaffer İzgü’nün kitaplarıyla büyüdüğünü söyleyen Nilgün Berk, geçtiğimiz günlerde Muzaffer İzgü’nün kitaplarının öğrencileri dağıtılmasına yönelik eleştiride bulunan Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Numan Şeker’e tepki gösterdi. Berk, “Böyle değerli bir yazarı kentle buluşturduğumuz etkinliğin bazı çevrelerce aklın almadığı bir şekilde eleştirilmesi manidardır. Üstelik çocukların maruz kaldığı onca kötülüğün olduğu günümüz koşullarında, onları yaşamın gerçeklerine edebiyat aracılığıyla hazırlamanın ve yaşamın zorluklarına edebiyatın gücüyle direnmenin değerli olduğuna inanmaktayız. Nilüfer Belediyesi olarak bugüne dek eğitime büyük destek verdik, vermeye de devam ediyoruz” dedi.
Bazı devlet okullarının Muzaffer İzgü’nün katılımıyla düzenlenen söyleşiye katılmama kararına da değinen Berk, “ 175 personelimiz, Nilüfer’deki devlet okullarında yardımcı personel olarak hizmet veriyor. Bu katkılar bu kadar somut ve anlamlıyken, bazı devlet okullarının Muzaffer İzgü söyleşisine gelmekten vazgeçmelerini doğru bulmuyoruz” dedi.
Daha sonra usta yazar Muzaffer İzgü 'Zıkkımın Kökü' adlı kitabını çocuklara imzaladı.

Muzaffer İzgü: 1938 yılında Atatürk'ü gördüm - Resim: 1
Muzaffer İzgü: 1938 yılında Atatürk'ü gördüm - Resim: 2
Muzaffer İzgü: 1938 yılında Atatürk'ü gördüm - Resim: 3