Abone Ol

Yalan haberle dolandırıcılık: Ünlüler üzerinden dijital tuzağa dikkat

Bitcoin aracı satıcıları da diğer markalar gibi ürünlerini öne çıkarmak için ünlülerden yararlanmaya başlanmaya başladı. Ama diğer markalar gibi ünlülerden izin alarak değil.. İzin almadan, onlar üzerinden yalan haber uydurarak, ünlülerin fotoğraflarını kullanarak dolandırıyor...

Yalan haberle dolandırıcılık: Ünlüler üzerinden dijital tuzağa dikkat

İnternet dolandırıcıları ünlülerle kandırıyor, Google, Facebook, Instagram göz yumuyor..

Geçenlerde yine dijital ortamda uydurulan bir yalan haberin konusu şöyleydi:

Murat Ülker güya Hürriyet Gazetesi'ne röportaj vermiş, Bitcoin’i övmüş, Bitcoin alarak da servetine servet katmış! Burada ünlü Murat Ülker! İknanın kanıtı güya Hürriyet röportajı, Murat Ülker’in bitcoin ile servetine servet kattığı da öykünün ana teması!

Türkiye’nin en zengini işi gücü bırakacak ve bitcoin alıp servetine servet katacak.. Hani utanmasalar kendisi ile görüştük diyecekler.. Dolandırıcıların yeni taktiği bu.. Kripto paralar çöktüğü için saygın ve ünlü iş adamları üzerinden öykü yürütmeye çalışıyorlar. Daha önce de aynı öykü Rahmi Koç üzerinden kurulmuştu..

Murat Ülker’in, Rahmi Koç’un bitcoin satın alarak servetlerine servet kattıklarına hangi aklı başında insan  inanır bilemeyiz ama çok açık olan şu.. Dolandırıcılar öykülerini diğer markalar gibi Google, Facebook, İnstagram üzerinden reklamlama yoluyla yayıyor ve taktiklerine başka bir inandırıcılık daha ekliyorlar.

İŞTE O YALAN HABER:

Yalan haberle dolandırıcılık: Ünlüler üzerinden dijital tuzağa dikkat - Resim: 1

Reklamı yaydıktan kısa süre içinde de söz konusu hesapları kapatıp başka hesaplara geçip aynı öyküyü yaymaya devam ediyorlar. Aynı şeyi başka biri ya da bir marka yapsa anında hesabı askıya alan ya da hesap açtırmayan dijital devler ise insanları kandırmaya açlışan, ünlü ve itibarlı isimleri zor durumda bırakan bu taktikler karşısında hiçbir önlem almıyorlar.

Düşünün biri haber sitesinde bu işi yapmaya kalksa üç dakikada sitesi askıya alınır ama dijital devler internette elini kolunu sallayarak sahtekarlıkla insan avlamaya çalışan korsanlara ses çıkarmıyorlar.

Hatta bir de reklam araçlarıyla destek oluyurlar. Herhalde bana dokunmayan yılan bin yaşasın diye düşünülüyor. Ama yılan Murat Ülker’in, Rahmi Koç’un itibarına bir şey yapmıyor, gidiyor önce dijital reklamlara olan güveni sarsıyor..

Yani yine Google, Facebook, Instagram’ı vuruyor haberleri yok.. Biz uyaralım..

Medyafaresi.com