Abone Ol

Yahudi yobazlar Filistinli kadınlara tükürdü

Mescid-i Aksa'dan çıkan Yahudi yerleşimcilerin protesto gösterisi düzenleyen Filistinli kadınlara saldırdığı esnada, çevre evlerde yaşayan Yahudiler de pencerelerinden kadınlara tükürdü.

Yahudi yobazlar Filistinli kadınlara tükürdü

Yahudi yerleşimciler, Mescid-i Aksa'nın çevresinde gösteri yapan Filistinli kadınlara saldırdı.

Aksa’dan çıkan bazı Yahudi yerleşimcilerin kapılarda protesto gösterisi düzenleyen Filistinli kadınlara saldırdığı esnada, çevre evlerde yaşayan Yahudiler de pencerelerinden kadınlara tükürdü.

İsrail askerlerini protesto eden Filistinli kadınlar, “Canımız, kanımız sana feda olsun ey Aksa!”, “Ey ümmet, üzülme! Allah bizimle!” şeklinde sloganlar attı.

Eski Kudüs Müftüsü ve Mescid-i Aksa İmamı İkrime Sabri’nin de Aksa’ya girişine izin vermeyen İsrailaskerleri, Sabri’yi iterek kapıdan uzaklaştırırdı.

Eski Şehir'in (Eski Kudüs) Şam kapısında toplanan İsrail askerleri ise bir Filistinli genci gözaltına aldı. Askerler, tutuklanma anını görüntülemek isteyen çevredeki gazetecilere müdahale ederek engellemek istedi.

"Rabia işareti"yle direniş

Öte yandan Mescid-i Aksa’ya alınmayan Filistinliler, Mısır’da  darbe karşıtlarının sembolü haline gelen "Rabia" işaretli şapkalar takarak, İsrail'in uygulamalarını protesto etti.

İsrail askerleri, sabah saatlerinden itibaren Mescid-i Aksa kapılarıyla çevresindeki tarihi bölgedeki sokakları tutmuş, Aksa'ya girmelerine izin verilmeyen Müslümanlar, sabah namazını caddelerde kılmak zorunda kalmıştı. Aksa’nın Megaribe Kapısı'nda bulunanİsrail polisi ise Yahudi yerleşimcilerin ve turistlerin koruması altında Aksa'ya girişine izin vermişti.

Sık sık benzeri ihlaller ve engellemelerde bulunan İsrail polisi, dün de Mescid-i Aksa avlusuna baskın düzenlemişti. Camide ibadet için bulunan Filistinlilerin bu duruma tepki göstermesi üzerine polis, kutsal mekanda ses bombası ile göz yaşartıcı gaz kullanmıştı. Aksa’nın Hıtta Kapısı'nda bekleyen Filistinli kadınlara da ses bombası ve biber gazıyla müdahale eden İsrail askerleri, çoğu kadın 20’den fazla kişiyi yaralamıştı.

Bu hafta kutlanan “Sukot Bayramı" dolayısıyla, Yahudilerin Mescid- Aksa’ya yönelik ihlalleri arttı.

Sözlükte “çardaklar” anlamına gelen "Sukot" tarihi açıdan, İsrailoğullarının Sina çölünde Allah tarafından 40 yıl dolaştırıldıkları sırada çölde geçici barınaklarda yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri kırk yılı temsil ediyor. Çarşamba günü başlayan ve 9 gün sürecek Sukot Bayramı nedeniyle Ortodoks Yahudiler, şehrin sokaklarına çardak kurdu.

Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisinin yanı sıra müze, medreseler, bahçeler ve büyük avlu bulunuyor. İslam inancında Beyt'ul Makdis adı verilen külliye alanı, Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor.

Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Yahudi yerleşimciler, bu alanda kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetklililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Mescid-i Aksa, Yahudilerle Müslümanlar arasında bölündü

İsrail’in Sukot Bayramı nedeniyle 7 gündür Mescid-i Aksa Külliyesi'ne Yahudilerin girişi külliye alanının zamansal olarak Yahudilerle Müslümanlar arasında ikiye bölünmesine yol açtı.

İsrail yönetimi benzer bir uygulama ile El Halil'de Müslümanların 4. önemli dini mekanı olan İbrahim Camisi'nin yarısına el koymuştu.

Mescid-i Aksa'da şu anki mevcut uygulamada sabah namazı sonrası Müslümanlar camiden çıkarılarak Aksa’nın tüm kapıları önce Müslümanlara kapatılıyor. Ardından içeriye öğle namazına kadar sadece Yahudilerin girişine izin veriliyor. Böylece fiili olarak İsrail Hükümeti Aksa’da zamansal olarak, Yahudiler ve Müslümanlar arasında Mescid-i Aksa’yı da ikiye bölmüş oluyor.

Olaya tepki gösteren Filistinlilerle, İsrail güvenlik güçleri arasında sürekli son bir haftadır gerginlik ve çatışmalar kesintisiz sürerken, İsrail polisi, Mescid-i Aksa kapıları önünde sık sık ses bombası ve gaz kullanarak Müslümanları camiden uzaklaştırıyor.

AA muhabirlerinin öğle namazı öncesi görüntülediği arbedede, külliyenin Silsile Kapısı'ndan Ortodoks Yahudiler içeri girişi esnasında Filistinliler içeri yine sokulmadı. Bu sırada bazı Yahudilerin cami cemaatini sözlü ve fiili olarak taciz ettikleri görüldü.

İsrail yönetimi, Mescid-i Aksa’da başlattığı uygulamayı, El Halil’deki İbrahim Camisi'nde 1994 yılına kadar uyguladıktan sonra, 1994 yılında çıkan bir olay sonrasında camiyi Yahudilerle Müslümanlar arasında paylaştırmıştı.

Önceleri belli saatlerde Hazreti İbrahim’in mezarını Yahudilerin ziyaretine açan İsrail yönetimi, 25 Şubat 1994'te Baruh Goldstien isimli aşırı sağcı bir Yahudi’nin cami cemaati üzerine ateş açarak 29 Filistinliyi öldürmesi üzerine, güvenlik gerekçesiyle camiyi ikiye bölmüştü.

İsrail, 14 Ağustos'tan bu yana Mescid-i Aksa’ya ibadet etmek için gelenlere karşı kısıtlamaları arttırırken, bir yandan da sabah 07.00 ve 10.00 arası Yahudileri Megaribe ve Silsile Kapısı'ndan içeri alıyordu. Son bir haftadır başlattığı uygulamada ise aynı zaman aralığında  içeriye sadece Yahudilerin girişine izin veriyor.

Sorumluluğu resmi olarak Ürdün Haşimi Krallığı'na ait olan  Mescid-i Aksa Külliyesi'ne yönelik ihlaller konusunda Ürdün yönetiminin itirazları İsrail tarafında yankı bulmuyor.

Bu hafta kutlanan “Sukot Bayramı" dolayısıyla, Yahudilerin Mescid-i Aksa’ya yönelik ihlalleri arttı.

Sözlükte “çardaklar” anlamına gelen "Sukot" tarihi açıdan, İsrailoğullarının Sina çölünde Allah tarafından 40 yıl dolaştırıldıkları sırada çölde geçici barınaklarda yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri kırk yılı temsil ediyor. Çarşamba günü başlayan ve 9 gün sürecek Sukot Bayramı nedeniyle Ortodoks Yahudiler, şehrin sokaklarına çardak kurdu.

Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu's Sahra Camisinin yanı sıra müze, medreseler, bahçeler ve büyük avlu bulunuyor. İslam inancında Beyt'ul Makdis adı verilen külliye alanı, Müslümanların ilk kıblesi özelliğini taşıyor.

Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Yahudi yerleşimciler, bu alanda kazı çalışmaları yapıyor. Yerleşimciler ve İsrailli yetklililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa'da sık sık gerginlik yaşanıyor.