Abone Ol

Yabancı YouTuber, Enes Batur’un tüm çalıntı videolarını ifşa etti

YouTube Türkiye’nin en çok aboneye sahip kanalı Enes Batur, bir süredir, neredeyse tüm video içeriklerinin “çalıntı” olduğu gerekçesiyle yabancı platformlarda linç yiyor.

Yabancı YouTuber, Enes Batur’un tüm çalıntı videolarını ifşa etti

Webtekno'dan Şahin Kılınç'ın haberine göre, YouTube Türkiye’nin en çok aboneye sahip kanalı uzun süredir Enes Batur. Kendisinin abone sayısı arttıkça yurt dışından da izlenme elde etmeye başladı. Fakat bu durum Enes'in başını derde sokabilir.

Zira neredeyse bütün videoları yabancı kanallardan bire bir şekilde kopyalanmış durumda. Hatta Reddit gibi platformlarda Enes Batur’a “hırsız” yakıştırmaları yapılıyor.

YouTube çok büyük bir platform ve özgün içerikler üretip bunu sürekli hale getirmek herkesin harcı değil. Hatta bazen en popüler yayıncılar bile sonsuz bir döngüde birbirlerinin yaptığı işlerden ilham alıyorlar.

Tarih boyunca müzik de böyle gelişti resim de ancak YouTube bir sanat merkezi değil. Genel olarak ticari kaygılar ağır basıyor. Ülkemizin en büyük YouTube kanalı Enes Batur Sungurtekiniçin de durum böyle. Artık en çok izlenen TV kanalından bile daha çok izleniyor. Yurt dışında da adından söz ettiriyor.

Ülkemizin tanıdık medya simalarından birisi haline gelen Enes Batur’un, yurt dışında ülkesini de doğru ve etik bir şekilde temsil etmesini beklemek doğal. Hatta bu onu seven tüm çocukların, diğer tüm izleyicilerinin hakkı. Ancak ne yazık ki öyle olmuyor. Enes Batur, bir süredir, neredeyse tüm video içeriklerinin “çalıntı” olduğu gerekçesiyle yabancı platformlarda linç yiyor.

webtekno'da yer alan habere göre, uzun bir süre boyunca dünyanın en çok aboneye sahip kanalı olarak kalan PewDiePie başta olmak üzere, Mr Beast ve Logan Paul ile aynı sınıfta içerikler üreten Batur; meğer bu içerikleri hiç özgünleştirmemiş, birebir çeviriye sokup yeniden çekmiş:

Yabancı YouTuber, Enes Batur’un tüm çalıntı videolarını ifşa etti - Resim: 1

Üstelik söz konusu videolar, dakika dakika, saniye saniye tamamen aynı. Hatta kapakları bile aynı, hatta içerisinde kullanılan müzikler bile birebir aynı… Sadece bir tarafta yabancı YouTuberlar varken, diğer taraftaki Türkçe içerikte Enes Batur var.

Bu noktada popüler bir medya simasının ülkesini dışarıda nasıl temsil ettiği konusunu hatırlatmamız lazım. Amacımız Enes Batur’a ve ekibine zarar vermek değil, onlar hakkına yapılan eleştirileri gün yüzüne çıkartmak.

Konuyu aşağıdaki videoda dile getiren JT isimli yabancı bir YouTube kanalı, durumun daha da vahim olduğunu ortaya çıkarttı. Üstelik bir değil, iki değil, tam üçüncü kez:

Kopyalanan videolar için süreyi 1:48'e ilerletebilirsiniz.

Kanalın bu içeriği, videoda da söylendiğine göre aynı konu hakkında hazırlanmış üçüncü içerik. Önceki iki video, YouTube tarafından kaldırılmış durumda. Sebebi ise Enes Batur’un ses ya da belirli kesitlerinin kullanıldığı gerekçesiyle YouTube'a şikayette bulunması. Hatta açıklamalara göre artık koca bir marka haline gelen Enes Batur ekibinin çalışanları, bu tarz “ifşa”videolarının sürekli peşine düşüyor.

Girişte kanalı seslendiren içerik üreticisi, "Bu video Enes Batur ve benim aramdaki her şeyi bitirecek" diyor. İlerleyen kısımlarda ise "Tekrar sildirirsen tekrar yayınlarım" anlamına gelen bir cümle açıklama yapıyor. Ardından Enes Batur'un birebir kopyalanmış videolarına ilişkin bulgulara geçiliyor.

Aynı kanalın daha önce yayınladığı bir Enes Batur videosu da şu şekilde:

Kopyalanan videolar için süreyi 3:07'ye ilerletebilirsiniz.

Söylenenlere göre Enes Batur ve ekibi, JT kanalındaki (ç)alıntı içeriklerle ilgili hazırlanan videoları sürekli olarak kontrol ediyor, bulduklarında anında kaldırılmasını sağlıyorlar. JT’nin yaptığı açıklamalara göre ekip gerçeği bu şekilde saklamaya çalışıyor.

Enes Batur hakkında tepkiler Reddit’te de çığ gibi büyüyor:

Yabancı YouTuber, Enes Batur’un tüm çalıntı videolarını ifşa etti - Resim: 2

Bilen bilir, Reddit böyle konularda ciddi bir yerdir. Hatta platform, yarattığı konseptler ile ülkemizde Ekşi Sözlük'te şu an bulunan konseptlere de ilham olmuştur. Enes Batur’un Reddit üzerinde hiç de sağlıklı bir imaj çizmediğini söylemek gerek. Henüz Türkçe diline destek vermeyen ve Türkiye’de çok da popüler olmayan Reddit, Batur ve ekibinin bu stratejisi hakkında sayısız gönderi ile dolu.

Yukarıdaki ekran görüntüsü, Reddit’te yapılan “Enes Batur” aramasının sonuçları. Karşınıza çıkan listenin hepsi, dünyanın farklı yerindeki Reddit kullanıcıları tarafından, farklı zamanlarda girilmiş durumda. Aralarından hiçbirisi Enes Batur hakkında olumlu bir söyleme sahip değilken kendisi daha çok “hırsız, düzenbaz,...” gibi yakıştırmalar almış durumda.

Peki Enes Batur’un kopya içerikleri, neden Türkiye’deki durumunu çok etkilemiyor?

Yabancı YouTuber, Enes Batur’un tüm çalıntı videolarını ifşa etti - Resim: 3

Öncelikle aradaki dil farkından dolayı zaten Enes Batur’u takip eden kitlenin çok çok büyük bir kısmı, yabancı kanalların varlığından bile bihaber. Dolayısıyla üretilen her içerik, Enes Batur fanlarının gözünde son derece orijinal, eğlenceli ve özgün görünüyor. Zaten kitlenin özgün ve yüksek kaliteli bir içerik beklentisi de pek yok. Bu açıdan bakıldığında Enes Batur ve ekibi, dil farkı sayesinde YouTube’un açığını bulmuşa benziyor.

Enes Batur’un kanalı 10 milyon üzeri aboneye sahip olunca İngilizce altyazılı olarak YouTube’da dolaşmaya başlayan eski videoları, zamanla yabancıların dikkatini çekiyor. Bu da tepkilerin neden son zamanlarda artışa geçtiğini kanıtlıyor. Ancak elimizde apaçık ortada olan bir somut bilgi daha var: Enes Batur tüm imkanlarına rağmen yabancı dilde video üretmiyor.

Sonuç: İlham doğal, kopya yanlış. Peki ya Enes Batur?

Yabancı YouTuber, Enes Batur’un tüm çalıntı videolarını ifşa etti - Resim: 4

Sadece Türkçe yayın yaparak 10 milyon barajını aşan Batur, bu başarısını global çapta devam ettirmek için yabancı dilde içerik üretmek zorunda. Zira içeriklerini kopyaladığı diğer tüm yabancı kanalların dünya çapında bilinme sebebi, İngilizce videolar üretiyor olmaları. Batur ise elindeki imkanları kullanarak harikalar yaratabilecek bir konumda. Ancak anlaşılan o ki kopyalanmış içeriklerle o harikaları yaratmak için pek şansı kalmıyor.

webtekno