Abone Ol

Wushu Avrupa Şampiyonu Sadık Pehlivan: Alevi olduğum için milli takıma alınmadım

2013 yılında lisanslı spor hayatına başlayan, 2014 yılında ise Wushu Milli Takımına giren Sadık Pehlivan, Wushu Federasyonu'nda yaşanan skandalları anlattı.

Wushu Avrupa Şampiyonu Pehlivan: Alevi olduğum için milli takıma alınmadım

Avrupa Şampiyonu olan Wushu sporcusu Sadık Pehlivan, Wushu Federasyonu’nda yaşanan skandalları anlattı. Pehlivan, Alevi olduğu ve namaz kılmadığı için Milli Takıma alınmadığını belirtti.

“Namaz kılma zorunluluğu”

Sadık Pehlivan, Federasyon başkanı Abdurahman Akyüz’ün sporculara ‘namaz kılma zorunluluğu’ getirdiğini söyledi. Sporcuların spora devam edebilmek adına bu zorunluluğa uymak zorunda kaldığını belirten Pehlivan, sabah namazlarında yoklama alındığını, kendisinin ve arkadaşlarının namaza geç kaldığı bir gün yolda Akyüz ile karşılaştığını ve Akyüz’ün kendisine “Arkadaşlarını da kendin gibi beynamaz yapıyorsun” dediğini belirtti.

“6 bin TL karşılığında şampiyona” 

Wushu Federasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz'ün ‘masraf’ adı altında da şampiyonaya katılan yarışmacılardan ‘6 bin TL’ para aldığı öğrenildi.

"Kadınlara tesettür zorunluluğu"

2018 yılında Rusya’nın Moskova kentinde düzenlenen Avrupa Wushu Şampiyonasına giden kadın sporculara tesettür zorunluluğu konulduğu da ortaya çıkan bir diğer skandal. Tesettüre girmezlerse şampiyonaya katılamayacakları belirtilen kadın sporcular, yarışmaya tesettür ile çıkmak zorunda bırakıldı.

“Sporculara soyunma odasında, kendi çocuklarına 5 yıldızlı otelde konaklama”

Şampiyonalara hazırlanma sürecinde Sakarya’da kampa giren sporcular için soyunma odasına ranzalar konuldu ve sporcular buralarda konaklatılıp şampiyonalara hazırlandı. Tuvalet yakınında olan odalarda kalan birçok sporcu hastalandı. Pehlivan, kendisinin de bu şartlarda kaldığı için rahatsızlandığını ve elinde hastane belgelerinin de olduğunu söyledi.

Abdurrahman Akyüz’ün Wushu Milli Sporcusu olan oğlu Necmettin Erbakan Akyüz’ün ise Çin’de 5 yıldızlı otellerde konaklayarak şampiyonalara hazırlandığı öğrenildi.

“Sporculara şiddet uyguluyor”

Sadık Pehlivan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşen 4. İslami Dayanışma Oyunları'nda İran’lı rakibine yenilip ikinci olup gümüş madalya kazandığı zaman maçın hemen ardından Akyüz tarafından kenara çekilip hakaretlere maruz kaldığını ve kendisine tokat attığını söyledi.

Pehlivan’ın Federasyon Başkanı Akyüz’ün birçok sporcuya daha tokat attığını vurguladı.

“Şampiyona hakkı olmasına rağmen götürülmedi”

Sadık Pehlivan, müsabakalar sonucunda çok kez şampiyona hakkı almasına rağmen Akyüz tarafından şampiyonlara götürülmediğini söyledi.

“Federasyon’da yolsuzluk da var”

Gençlik ve Spor Bakanlığınca Wushu Federasyonu’na verilen harciyatın sporculara ulaşmadığını söyleyen Pehlivan, 'ödenek yok' bahanesiyle sporculara çok düşük ücretlerin verildiğini söyledi.

“Korsan Federasyon” Wushu Federasyonu Başkanı Abdurrahman Akyüz’ün skandal bir girişimde bulunarak Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Belçika, Slovenya, Ermenistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Hırvatistan’ın içinde olduğu bir ‘Korsan’ federasyon kurup bunun da başkanlığını üstlendiği ortaya çıktı. Bunun sonucunda Türkiye’nin üyeliği Avrupa Wushu Federasyonu (EWUF) tarafınca askıya alındı. Durumdan haberdar olan Ermenistan Spor Bakanı, Ermenistan Wushu Federasyonu başkanını görevden alarak resmi federasyona tekrar bağladı.

Pehlivan, suç duyurusunda bulundu

Alevi olduğu ve namaz kılmadığı için 2018 yılından bu yana milli takıma alınmayan Dünya Şampiyonu Sadık Pehlivan bugün (09.03.2019) İstanbul (Anadolu) Cumhuriyet Başsavcılığına Abdurrahman Akyüz hakkında suç duyurusunda bulundu.