Abone Ol

WSJ: Erdoğan Türkiye'yi Putin gibi yönetiyor

Amerikan Wall Street Journal gazetesi bugün başyazılarından birini, Türkiye'de Zaman gazetesine kayyum atanmasına ayırdı.

WSJ: Erdoğan Türkiye'yi Putin gibi yönetiyor

Wall Street Journal, "Erdoğan'ın basına saldırısı" başlıklı yazıda, Cumhurbaşkanını "Türkiye'nin seçilmiş otokratı" olarak nitelendirdi.

Amerikan gazetesi, Cumhurbaşkanını yönetiminin Rusya lideri Vladimir Putin'inkine benzediğini yazdı.

Wall Street Journal, "Erdoğan'ın medyada kendisine muhalif yayın organlarının başta gelenini susturduğu" yorumunda bulundu.

'Gülen, Erdoğan'ın en ateşli muhaliflerinden biri'
Zaman'ın Türkiye'nin en yüksek tirajlı gazetesi olduğuna dikkat çekilen başyazıdan bazı satırlar şöyle:

"Zaman, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir Türk sultanlığını yönetme rüyasına engel olmaya çalışan son kurumlardan biriydi...

"Cuma günü aldığı kararla esasında gazeteyi kapatan mahkeme, savcıların Zaman gazetesine ve onun kardeş şirketine neden kayyum atanmasına karar verdiğini açıklamadı.

"Savcılar Zaman'ı, Pensilvanya'da yaşayan din adamı Fethullah Gülen'in yayın organı olarak hizmet vermekle suçlamıştı. Erdoğan'ın eski müttefiki Gülen zamanla onun en ateşli muhaliflerinden biri olarak ortaya çıkmıştı."

'Erdoğan karşısında dikkatli olmak gerek'
Wall Street Journal, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cuma günü yaptığı açıklamalarda, "siyasi değil yasal" olduklarını vurguladıkları "bu sürece" müdahale etmeyeceklerini söylediklerini hatırlatıyor.

Gazete, başyazısını şu satırlarla noktalamış:

"Sayın Erdoğan Türk demokrasisinin diğer kurumlarının, özellikle de adli kurumlarının altını oymasaydı bile, bu açıklama pek de makul olmayacaktı. Zira sayın Erdoğan son iki yılda binlerce yargısı, savcıyı, polis yetkilisini görevden aldı ya da onların görev yerlerini değiştirdi.

"Sayın Erdoğan Türkiye'yi jeopolitik rakibi Vladimir Putin'in Rusya'yı yönettiği gibi yönetiyor. Tıpkı kökleşmiş demokrasiler gibi yeni demokrasilerde de bir ders vardır: Basını cezalandırma sözü veren popüler ve otoriter liderler karşısında çok dikkatli olmak gerekir."