Abone Ol

Wi-Fi ağınızı kimlerin kullandığını gösteren uygulama!

Android cihazınızın ya da dizüstü bilgisayarınızın Wi-Fi bağlantısının yavaş olmasının birçok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında bir şekilde Wi-Fi şifrenize ulaşan kişilerin internetinizi sömürmesi yer alabilir.

Wi-Fi ağınızı kimlerin kullandığını gösteren uygulama!

Şifrenizi değiştirerek bu sorundan kurtulabilirsiniz fakat bu yeterli bir çözüm olmayabilir, sonuçta Wi-Fi şifreniz bir kere ele geçirilmişse bu durum tekrar ortaya çıkabilir.

Fing adlı uygulama işte burada devreye giriyor. Uygulama, ağınıza bağlanan cihazların MAC adreslerine kadar birçok bilgiyi karşınıza çıkarıyor. Eğer ağınızı bilmediğiniz bir cihazın kullandığını görürseniz mutlaka MAC adresini not edin, çünkü bu adresi kullanarak o kişinin ağınıza erişimini tamamen engelleyeceksiniz.

Engelleme işlemini mobil uygulama üzerinden yapamıyorsunuz, uygulama size ağınıza bağlanan cihazların MAC adreslerini görmenizi sağlıyor. Bu adresi kullanıp tarayıcınız üzerinden modem ayarlarının arayüzüne giriş yaparak engelleme işlemini rahatlıkla yapabilirsiniz. Şimdi resimli anlatımla modeminiz üzerinden istemediğiniz cihaza ait MAC adresini nasıl engelleyeceğinizi gösterelim. (örnek modem ZyXEL'e ait, diğer modemler için de benzer işlemi uygulayabilirsiniz)

Öncelikle tarayıcınızda boş bir sayfa açıp 192.168.1.1 ya da 192.168.2.1 rakamlarını yazıp giriş yapıyorsunuz. (şifre genelde TTNET kullanıcıları için ttnet olur, farklı bir servis kullanıyorsanız müşteri hizmetlerini arayıp öğrenebilirsiniz)

Daha sonra karşınıza aşağıdaki gibi bir görsel çıkacak, ‘İstemci Listesi’ yazısının bulunduğu kısma tıklıyorsunuz.

Karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran gelecek. Buradan ağınıza bağlanan cihazlara ait IP ve MAC bilgilerini göreceksiniz.

Sağ taraftaki Ağ > Kablosuz Yerel Ağ kısmına girdikten sonra üst taraftaki MAC Filtre’ye tıklayıp ‘Reddet’ diyorsunuz. Daha önce kopyaladığınız MAC adresini kırmızıyla işaret edilen kısma yapıştırıp Uyguladiyerek işlemi sonlandırıyorsunuz. Bütün işlemler tamam, ağınızı kullanan kişi bundan sonra Wi-Fi bağlantınızı kullanamayacak.

Fing uygulamasının Android ve iOS versiyonlarını aşağıdaki bağlantılar üzerinden cihazınıza yükleyebilirsiniz.