Abone Ol

Vatandaş Çareyi Bit Pazarında Buldu

İzmir’de Konak ilçesi Ege Mahallesi’ndeki bit pazarında, esnaf şikayetçi, vatandaş ise ucuz ürün bulduğu için sevinçli.

Vatandaş Çareyi Bit Pazarında Buldu

Berkay Sağol'un haberine göre, Bitpazarlarına akın var. Artan derin yoksulluk ve geçim sıkıntısı yurttaşları bitpazarlarından alış-verişe yöneltiyor. Bitpazarları aynı zamanda bulunduğu kentleri kendi içinde dönüştüren, yeniden üreten mekânlar olarak da dikkat çekiyor.

İzmir’de büyük ilgi gören bitpazarları esnafın geçim kaynağı olurken, meraklılarının da ilgi alanlarına göre istedikleri her şeyi bulabildiği yerlerden biri. Konak’ın Ege Mahallesi’ne kurulan bitpazarını ziyaret ederek hem esnafla hem de alışveriş yapan yurttaşlarla konuştuk.

15 senedir bitpazarında eşya satan Zafer Yücel, “Benim tezgâhımda ne ararsanız var. Gaz sobasından, resim çerçevesine, saç kurutma makinesinden, eski tip tartıya katar her şeyi satıyorum. İnsanlar eskiye göre daha fazla ilgi gösteriyor. Şu anda virüsten dolayı ve hafta içi açmamızdan dolayı çok kalabalık olmasa bile, buradaki eşyalar ilgi görüyor.

Örneğin insanlar saç kurutma makinesinin sıfırına gidip 200 TL veremiyor ben burada 10 TL’ye satıyorum” dedi. Tezgâhında ağırlıklı olarak hırdavat malzemeleri satan Gürcan Kocabaş ise, “Tezgâhımda sattığım eşyalar belli. Ben daha çok ihtiyaca yönelik malzemeler satıyorum.

Onun dışında ufak tefek bilgisayar klavyesi ve kitap falanda satıyorum. 20 yıldır bitpazarındayım ama benim tezgâhıma olan ilgi son dönemde biraz düştü. Virüsten dolayı olduğunu düşünüyorum. Günlük 100 TL kazanıyorum 50 TL’si zaten tezgâh kirası. Çay, kahve ve öğle yemeği derken ancak denk geliyor” diye konuştu.

AYAKKABI, GİYİM VE MUFTAK EŞYASI İLGİ GÖRÜYOR

Kıyafet ve çeşitli ev eşyaları satan Sebahat Fidanboy da, “Özellikle son yıllarda bitpazarına ilginin arttığı doğru. Şu anda pazarı hafta içi açtığımız için biraz sıkıntı yaşıyoruz ama işlerimiz çok kötü değil. Yurttaşlar daha çok kıyafetlere, kitaplara ve mutfak eşyalarına ilgi gösteriyor.

Dışarıda 80 TL olan kazakları ben burada 3 TL’ye, polar ceketleri 5 TL’ye satıyorum. Kitapların tanesini 2 TL’ye veriyoruz. Tencere ve tavalar 5 TL 10 TL. Doğal olarak bu ekonomik krizde yurttaşlar bizlerden alışveriş yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

Eski ve Yeni Eşyaları Değerlendirme Derneği Başkanı Serpil Arslan ise şunları kaydetti: “Halkapınar’daki bitpazarının kapanmasının ardından esnafımızı buraya taşıdık. Hem esnafa hem İzmir halkına yardımcı olmak istiyoruz. Pandemi doğal olarak bizleri de etkiledi ama bunu da atlatacağız.

Buraya ilgi artıyor. Geçmişini asla unutmayan yurttaşlar bitpazarına daha çok geliyor. Son yıllardaki ekonomik kriz sebebiyle yurttaşlar bitpazarından daha çok alışveriş yapmaya başladı. Antika eşyalar dışında özellikle giyim, ayakkabı ve mutfak eşyaları oldukça ilgi görüyor.”

Bitpazarında alışveriş yapan üniversite öğrencisi Anıl Gün, “Buradan gömlek aldım, çorap aldım, evime çeşitli eşyalar aldım. Hepsine toplam 15 TL verdim. Müzikle ilgilenmek hoşuma gidiyor. Darbuka satın aldım 10 TL’ye. Dışarıdan bir mağazadan almaya kalksam çok daha fazla para verirdim. Hem ekonomik alışveriş yapıyorum hem de bazen hiç beklemediğim ve çok ilgimi çeken ürünler denk gelebiliyor” dedi.