Abone Ol

Uzman Psikolog Yeşim Akıncı: Kendini sevmeyen estetik yaptırıyor

Yazdığı kitaplar ve iş dünyasına verdiği seminerlerin yanı sıra insanların sorunlarına bir psikolog olarak çözüm arayan Yeşim Akıncı, yeni bir hareket başlattı. Akşam'dan Zeki Gümüş, Akıncı ile yeni kitabını konuştu.

Uzman Psikolog Yeşim Akıncı: Kendini sevmeyen estetik yaptırıyor

İşte Akşam Gazetesindeki o haberi:

Günümüzde çocukların bile mutsuz olduğunu hatırlatan Uzm. Psikolog Yeşim Akıncı, ‘Mutluluğu Seçtim ya Sen’ adlı kitabında; mutluluğun formülünü paylaştı.

Kendisine ulaşamayanlara kitapları aracıyla faydalı olmak için tüm çalışma ve deneyimlerini kaleme alan Akıncı, ‘Mutluluğu Seçtim ya Sen’ adlı kitabında; mutluluğun formülünü paylaştı.

Günümüzde çocukların bile mutsuz olduğunu hatırlatan Akıncı, “Mutsuz çocuk olamaz çünkü mutsuzluk sonradan öğrenilir. Çocuklar bunu aileden, etrafındakilerden ve televizyondan öğreniyor” dedi. Uzm. Psikolog Yeşim Akıncı ile mutluluğa dair yapılması gerekenleri ve kitabıyla başlattığı ‘Mutluluk Harekatı’nı konuştuk.

Mutluluğun bir şifresi var; kalpten sevmek, sevdikleriyle olmak, doğruluktan şaşmamak, olumlu düşünmek, sevdiği işi yapmak. Kişi bütün bu becerileri tevekkülle çarparsa, hayatındaki negatif insanları azaltır ve bağımlılığı eksiltirse eşittir mutlu olmak.

MUTLULUKTAN KORKUYORUZ

Mutluluk kağıda sığmaz, çok şeyi görerek mutlu olamazsınız, gözlerinizi kapattığınızda kendi mutluluğunuzu keşfetmeniz lazım. İnsanlar yaşam deneyimlerinden korkuyor, bir şeyi yaşamaktan korkuyor, ‘acı çekerim’ korkusuyla âşık olmaktan korkuyor, ‘onsuz kalırım’ korkusuyla sevmekten korkuyor. Oysa hayatta her şeyin bir çözümü var: ‘Çöz, devam et, mücadele et’ mutluluğu keşfetmek de öyle.

GÜNE ŞÜKREDEREK BAŞLAYIN

Dün bitti, geçmişi değiştiremezsin yarını ise bilemezsin önemli olan şu anı güzel yaşamak, mutluluğu seçmek. İnsanlarımız şükretmeyi bilmiyor, her gün sabah uyanmak, nefes alıyor olmak bile bir şükür sebebi. Aslında hayat bize her şeyi verir tabii anlayana, maneviyat burada çok önemli. Ben hep ‘umudunuz olsun’ diyorum. Bazıları geçmişin formatlanmasından bahsediyor. Geçmiş acılarını silen bir insan nasıl geleceğini yaşayabilir? Acılardan ders almıyor muyuz biz, acılar bizi oluşturmuyor mu, ağlamasını bilmeyen gülebilir mi?”

ŞARKISI OLAN KİTAP

‘Mutluluğu seçtim ya sen’ aynı zamanda şarkısı  olan bir kitap. Kitabın adından yola çıkarak yazılan ve Ahmet Özden’in bestelediği şarkıyı yine Uzm. Psikolog Yeşim Akıncı seslendiriyor. Felsefesi ve şarkısı olan kitapla yeni bir harekat başlattığını ifade eden Akıncı, ‘Mutluluk Harekatı’nı şöyle açıkladı: “Kitabın şarkısı var, klibi de olacak, sosyal medyada, TV’de de olacak. Çünkü ‘Mutluluğu seçtim ya sen’ başlattığım mutluluk hareketinin sloganı. Bu şarkını sözleri de çok güzel insanlara umut veriyor, her dinleyen insanı mutlu edecek. Mutluğumuz kimseye bağlı değil, kendi elimizde ‘hayatın starı yalnızca sensin’ diyorum. Bu istemek, çalışmak ve başarmak için yeterli. Eğer bir şekilde mutsuzum diyen insan varsa bu kitabı okumalı mutsuzluğunun sebebini çıkartıp çözüp devam etmeli.

Kendini sevmeyen estetik yaptırıyor

Her birey aslında tektir. Senin zihnin, senin algıların, senin sesin gözlerin başka hiç kimsede olmayan büyük bir değer. Oysa herkes kendini değiştirmeye çalışıyor. Estetik ameliyatlar yüzyılın çığır açan ameliyatları. İnsanlar estetikler yaptırıyor çünkü kendini sevmiyor, kendiyle mutlu değil. Oysa kendini sevmek bencillik değil. Kendini sevmek başkasını sevebilmeyi getirir kendini sevmeyen başkasını sevemez.

Ayağa kalkın

Hepimizin hayata gelme sebebi var. Ben de zorluklar yaşadım, hayatımda kayıplarım oldu, 15 yaşından beri çalışıyorum; iki üniversite, bir master, bir doktora yaptım bunları yaparken tek amacım hayata tutunmak, kimseye muhtaç olmadan mutlu yaşamaktı. Hayatta en iyi bildiğim şey düşmek ama ondan daha iyi bildiğim şeyse ayağa kalkmak. Ayağa kalktıktan sonra insan daha da güçleniyor. Kendi mücadelenle ayağa kalkıyorsan o zaman daha da güçleniyorsun.

Akşam