Abone Ol

Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? YKS tercih kılavuzu 2018

2018 YKS sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite tercihleri ne zaman yapılacak sorusu merak konusu oluyor. ÖSYM tarafından açıklanan YKS sınavı öğrencileri ve velileri heyecanlandırdı. Peki, üniversite YKS tercihleri ne zaman, tercih nasıl yapılır? İşte tercih kılavuzu...

Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? YKS tercih kılavuzu 2018

Son dakika haberleri... Üniversite tercihleri ne zaman yapılacak? sorusunun yanıtı haberimizde.

ÜNİVERSİTE YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN?

YKS sonuçlarının açıklanmasıyla TYT puan türünden 150 ve 180 puan üzeri alan üniversite öğrencisi adaylarının gözleri tercih dönemine çevrildi. Üniversite tercihleri 7-14 Ağustos’ta yapılacak. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri olması gerekiyor. Özel yetenek sınavıyla bir programa yerleşmek için engelli adaylara uygulanan baraj puanı ise 100. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerli olacak.

ÖSYM YKS SINAV SONUÇLARI

YKS SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

Kurum tarafından açıklanan bilgilere göre; TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylar, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. TYT’de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olmayan adayların sadece ön lisans programlarını tercih etme hakları bulunmaktadır. Bu adayların SAY, SÖZ, EA, DİL puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları yoktur. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (engelli öğrenciler için 100 ve üzeri) olması gerekmektedir. TYT’de elde edilen 200 ve üzeri puan, iki yıl süreyle geçerlidir. Uygulamaya yönelik usul ve esaslar, YÖK tarafından belirlenecektir.

YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK?

Adaylar puanlarını ve mezun oldukları okul türlerini göz önünde tutarak hangi tablolardan tercih yapabileceklerini belirleyeceklerdir. Adaylar, sadece tercih yapabilecekleri tablolardan olmak koşuluyla girmek istedikleri yükseköğretim programlarını saptayacaklar, bu programların kodları ve adları ile bağlı oldukları üniversite ve fakülte/yüksekokul adlarını tercih sırasına göre yazacaklardır. Adayların, yükseköğretim programları arasından tercih yapmaya başlamadan önce, bu Kılavuzdaki tabloların hangilerindeki programlardan tercih yapma haklarının bulunduğunu belirlemeleri gerekir.

Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını, 2018-TYT’de 150 ve üzeri puan alanlar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Tablo 4'teki yükseköğretim programlarını, 2018-AYT/YDT’de ilgili puan türünde 180 ve daha fazla puan alan adaylar tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Yukarıdaki açıklamalara göre her adayın, girmek istediği programları Tablo-3 veya Tablo-4'ten bularak tercih sırasına koyması gerekir. Tercih sırası önemlidir. Tercih yanlışlıklarından doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaya ait olacaktır.

Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca dört programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu dört programı yazabilecektir.

2018- YKS sonuç bilgilerinde her adayın hesaplanan yerleştirme puanlarına ilişkin başarı sıraları yer alacaktır.

TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN