Abone Ol

Almanya böyle istemiş: Türkiye Ege Ordusu’nu lağvedecek mi?

Doğu Akdeniz'de Türkiye-Yunanistan arasındaki diplomatik satrançta hamleler sertleşiyor!

Almanya böyle istemiş: Türkiye Ege Ordusu’nu lağvedecek mi?

AKP hükümetinin Lozan Antlaşması’ını eleştirirken, Türkiye'nin son bir hafta içinde anlaşmaya dayanarak Ege'de NAVTEX ilan etmesinin nedeni ortaya çıktı.

İki ülke arasındaki gerilimi düşürmek amacıyla araya giren Almanya, Atina'ya "Türkiye'ye yakın adalardaki askeri birlikleri geri çekin" önerisinde bulundu. Almanya, buna karşılık Ankara'dan da Ege ordusunun lağvedilmesini istedi.

AKP hükümetinin üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması Lozan Antlaşması'ını eleştirirken, Türkiye'nin son bir hafta içinde anlaşmaya dayanarak Ege’de NAVTEX ilan etmesinin nedeni ortaya çıktı.

SÖZCÜ’nün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre; Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilimi düşürmek amacıyla araya giren Almanya'nın, görüşmelerin başlaması için Yunanistan’dan Ege’de Türkiye’ye yakın adalardaki askeri birliklerini geri çekmesini önerdiği öğrenildi.

Almanya, buna karşılık Türkiye’ye de bir öneri getirdi, Ege ordusunun lağvedilmesini istedi.

Doğu Akdeniz'de Türkiye-Yunanistan arasındaki diplomatik satrançta hamleler sertleşiyor! AKP hükümetinin Lozan Antlaşması’ını eleştirirken, Türkiye'nin son bir hafta içinde anlaşmaya dayanarak Ege'de NAVTEX ilan etmesinin nedeni ortaya çıktı. İki ülke arasındaki gerilimi düşürmek amacıyla araya giren Almanya, Atina'ya "Türkiye'ye yakın adalardaki askeri birlikleri geri çekin" önerisinde bulundu. Almanya, buna karşılık Ankara'dan da Ege ordusunun lağvedilmesini istedi.

Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre

AKP hükümetinin üyeleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu anlaşması Lozan Antlaşması'ını eleştirirken, Türkiye'nin son bir hafta içinde anlaşmaya dayanarak Ege’de NAVTEX ilan etmesinin nedeni ortaya çıktı.

SÖZCÜ’nün diplomatik kaynaklardan edindiği bilgilere göre; Türkiye-Yunanistan arasındaki gerilimi düşürmek amacıyla araya giren Almanya'nın, görüşmelerin başlaması için Yunanistan’dan Ege’de Türkiye’ye yakın adalardaki askeri birliklerini geri çekmesini önerdiği öğrenildi. Almanya, buna karşılık Türkiye’ye de bir öneri getirdi, Ege ordusunun lağvedilmesini istedi.

Ege Ordusu, 1960'lı yıllarda Yunanistan'da cunta rejimi hakimken, Ankara ve Atina arasında da Kıbrıs gerilimi üst seviyeye çıkmışken, Yunan hükümetinin Ege'deki adaları Lozan'a aykırı şekilde silahlandırmaya başlaması üzerine, 20 Temmuz 1975 tarihinde NATO'dan bağımsız olarak kuruldu.

Türkiye de son bir hafta içinde sınırlarımıza çok yakın iki ada için Lozan Antlaşması'na dayanarak NAVTEX yayınlamıştı. NAVTEX’lerden ilki Sakız için birkaç gün önce, ikincisi ise dün Limni’nin Lozan Antlaşmasına aykırı olarak Yunanistan tarafından silahlandırıldıkları gerekçesiyle yayınlanmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta katıldığı bir programda Lozan Antlaşması'nı eleştirmişti. Çavuşoğlu, “Meis’i İtalyanlara vermişiz. Onlar da Yunanistan’a vermiş. Yanı başımızdaki adaları vermişiz. Geçmişteki anlaşmaları büyük bir başarı öyküsü diye bize kitaplarında anlatmaya çalıştılar. Ama maalesef işte görüyoruz” demişti.

Çavuşoğlu’nun bu konuşmasından sadece saatler sonra AKP hükümetinin Lozan Antlaşması'na dayanarak Sakız Adası için NAVTEX yayınlaması dikkat çekmişti.