Abone Ol

Türk Ordusu'nun yeni silahı! Lazer güdümlü füze Cirit

TSK'nın yeni nesil silahlarından Cirit, lazer güdümlü bir füze. Tamamen yerli üretim olan Cirit'in ilk görüntüleri yayınlandı. Cirit yüksek başarısıyla izleyenleri gururlandırdı.

TSK'nın yeni silahı! Lazer güdümlü Cirit füzesi

İşte TSK'nın Cirit füzesiyle ilgili bilgileri..

2.75” Lazer Güdümlü Füze CİRİT, taarruz helikopterlerinden hafif zırhlı/zırhsız, sabit ve hareketli hedeflere karşı kullanılan yüksek hassasiyetli ve maliyet etkin bir silahtır.

Yeni nesil bir füze olan CİRİT, 2.75” güdümsüz roketler ile güdümlü anti-tank füzeleri arasındaki taktiksel boşluğu doldurmak amacıyla, 1.5 (Min.) - 8 km (Maks.) menzil aralığındaki kritik hedeflere karşı kullanılması için tasarlanmıştır.

CİRİT,  hafif zırhlı/zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyet ile maliyet etkin çözüm sağlayan sınıfının en uzun menzilli füzesidir.

Temel Özellikler
En Uzun Menzilli 2.75″ Füze
Duyarsız Mühimmat (Seviye V)
Çok Maksatlı (Zırh Delici, Anti-Personel ve Yangın Çıkarıcı) Harp Başlığı
Çeşitli Platformlara (Helikopter, İHA, Kara Aracı, Sabit Platform, Hafif Saldırı Uçağı, Deniz Platformu) Entegrasyon
Standart Mod ve Akıllı Mod POD Entegrasyonu
Güdüm Kiti Değil, Yeni Nesil Füze Sistemi
Az Dumanlı Kompozit Yakıt Teknolojisi
NATO Stok Numarasına Sahip
Türk Silahlı Kuvvetlerinin Envanterinde

Ürün Açıklaması
Roketsan tarafından tasarlanan 2.75” Lazer Güdümlü CİRİT füzesi, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü Anti-Tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlanmıştır.

CİRİT, Roketsan tarafından geliştirilmiş olan standart CİRİT POD’undan ve Akıllı POD’dan atılabilmektedir. Akıllı POD, sahip olduğu platform ile iki yönlü veri iletişimi ve envanter bilgisi sağlama özellikleri ile CİRİT füzesinin etkinliğini artırmaktadır. CİRİT, yükleme ve boşaltmayı kolaylaştıran tüp komplesi içerisindedir.

CİRİT, aerodinamik yapısı ve kompozit katı yakıtlı motoru sayesinde, klasik 2.75” füzelere göre, 8 km ile sınıfının en uzun menziline sahiptir.

Ayrıca CİRİT füzesi çok maksatlı (Zırh Delici, Anti-Personel ve Yangın Çıkarıcı) harp başlığı ile birlikte yüksek infilaklı harp başlığı opsiyonlarına sahiptir.

Halen geliştirilmekte olan Milli Atak Helikopterinin (T-129) resmi füze sistemi olarak tanımlanan CİRİT sistemi çeşitli platformlara (Helikopter, İHA, Kara Aracı, Sabit Platform, Hafif Saldırı Uçağı, Deniz Platformu) entegre edilebilmektedir.


Teknik Özellikler
Çap
2.75" (70 mm)
Azami Menzil
8 km
Asgari Menzil
1,5 km
Ağırlık
15 kg (Tüp Komplesi Hariç)
Yakıt Tipi
HTPB Bazlı Az Dumanlı Kompozit Yakıt
Harp Başlığı Tipi
Çok Maksatlı Başlık, Zırh Delici, Personel, Yangın Çıkarıcı
Harp Başlığı Tipi
Yüksek İnfilaklı Başlık
Güdüm
MEMS-AÖB ile Ara Safha Güdüm
Güdüm
Yarı Aktif LAZER Arayıcı Başlık ile Terminal Güdüm
Hedef Tipleri
Hafif Zırhlı/Zırhsız Araçlar, Silahlı Birlikler ve Sığınaklar
Platformlar
Helikopterler (AH-1W, T-129 ATAK v.b.), İHA’lar, Kara Araçları, Hafif Saldırı Uçakları, Deniz Platformları ve Sabit Platformlar