Abone Ol

TRT ve 6 önemli kurumun yapısında son dakika değişikliği

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bakanlıklara bağlı ve ilgili bazı kurum ve kuruluşların teşkilat yapısında değişikliğe gidildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

TRT ve 6 önemli kurumun yapısında son dakika değişikliği

Buna göre, KOSGEB’te Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı odalar devre dışı bırakılırken, TÜİK’te de daire başkanları görevden alındı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile gerçekleştirilen değişikliklerden bazıları şöyle:

- Bir yayın kuruluşu olan Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun (TRT) yapım ve yayın hizmetleri, memurlar ve özel hukuk hükümlerine tabi personel eliyle gördürülecek.

- TMMOB, KOSGEB Genel Kurulu’ndan çıkarıldı. KOSGEB İcra Komitesi’nin yapısı değiştirilirken, başkanlık tarafından hazırlanan bütçeyi onaylama yetkisi kaldırıldı.

- Türk Standartları Enstitüsü (TSE) mevzuatında başkanın harcama yetkisi kaldırıldı.

- TÜİK’in yapısında kapsamlı değişiklik yapıldı. İstatistik Konseyi’nin başkanı Hazine ve Maliye Bakanı ya da bakan yardımcısı olacak. Eski düzenlemede ise bu görev TÜİK Başkanı’ndaydı.

- TÜİK’e 6 başkan yardımcısı atanabilecek. Teftiş Başkanlığı oluşturulacak. TÜİK’te 19 daire başkanlığı kadrosu iptal edildi. Toplam 105 kadro açıldı.

- Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün (MAPEG) yetkileri arasına “savaş ve seferberlik hali” de eklendi. Bu arada bir cumhurbaşkanlığı genelgesi ile oda ve borsalar, ihracatçı birlikleri, DEİK ve KOSGEB gibi kuruluşların dış ekonomik organizasyonlarının Ticaret Bakanlığı’na bildirilmesi hükme bağlandı.

- Vakıflar Genel Müdürlüğü, yurt içinde ve dışında ilgili ülke mevzuatıyla standartlarına uyarak vakıf kültür varlıklarını ihya edip onaracak. Yurt dışındaki vakıflara ait taşınmazlar üzerinde yeni yapı inşa etmek ve bunları onarmak, ihtiyaç halinde onarılan, ihya veya inşa edilen taşınmazların tefrişini yapmak da Müdürlüğün görevleri arasında olacak.