Abone Ol

İnternette İmam Nikahı Cüzdanı satılıyor

Resmi nikah sonrası verilen "Aile Cüzdanı"na benzer "İmam Nikahı Cüzdanı"nın online satışa çıkarıldığı ortaya çıktı. Sitedeki ürünün sosyal medyadaki paylaşımlardan sonra kaldırıldığı görüldü.

İnternette İmam Nikahı Cüzdanı satılıyor

T24'ten Alkan Şahin'in haberine göreResmi nikah sonrası verilen "Aile Cüzdanı"na benzer "İmam Nikahı Cüzdanı"nın online satışa çıkarıldığı ortaya çıktı. Sitedeki ürünün sosyal medyadaki paylaşımlardan sonra kaldırıldığı görüldü.

Online satış platformu sitelerinin web sayfasında, "Dini Nikah Akdi Defteri" ismiyle imam nikahı defteri satışının uzun süreden bu yana yapıldığı öğrenildi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı: Telif hakları alınmış, tescilli bir karar değil

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tescili bulunduğu iddia edilen dini nikah defterinin tanıtım yazısında, "Her imamın bulundurması" ve "içerisinde 240 nikah kaydı yapılabilen bir de nikah kayıt defteri" ifadeleri yer aldı.

T24'ün ulaştığı Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, sitede yer alan 2022/7082 numaralı kararın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı olduğu belirtilerek, "Böyle bir defterle ilgili kayıtlı, resmi bir bilgi sistemde yok. İnternetten belirttiğiniz defteri kontrol ettim. Bu defterin telif hakları, Kültür Bakanlığı'ndan alınmış. Bu tür kitaplar normal şartlarda da bu tür telif hakları alabiliyor, internet sitesinde de bu şekilde beyan edilmiş. Bakanlık tescilli bir karar değildir, sadece bu defteri terif hakları alınmış."

Ürün ilandan kaldırılmadan önce 77,28 TL'den satılıyordu

"Tıpkı evlilik cüzdanı gibi kaliteli"

Bir gelenek olarak kıyılan dini nikah uygulamasına ait Nikah Akdi Defteri satışa çıkarıldı. Alışveriş platformunda satılan "dini nikah cüzdanı"nın açıklamasında 'Tıpkı evlilik cüzdanı gibi kaliteli' ifadeleri kullanıldı.

Defterde çocuk bilgilerinin de yer aldığı görülüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca tescil edildiği belirtilen defter, "çocuklarınız olduğunda doğum saatine kadar yazabileceğiniz" sözleriyle satılıyor. Resmi geçerliliği olmayan defterde ayrıca dua ve farzların da olduğu görüldü.

Dini nikah defteriyle ilgili tanıtımda Diyanet'in "Erkeğin evlenirken eşine verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya başka bir mal" diye açıkladığı 'mehir' bölümünün de yer aldığı belirtiliyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu: Dinî nikâh yapılması kadının ve çocukların haklarının korunması açısından uygun değildir

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kurul.diyanet.gov.tr adresinde 12.07.2017 tarihinde yayınladığı bilgiye göre, "Ancak günümüzde resmi nikâh olmadan dinî nikâh yapılması kadının ve çocukların haklarının korunması açısından uygun değildir" ifadelerine yer veriliyor.