Abone Ol

Trans kadın Niler Albayrak: Alın terimle ekmeğimi kazanacağım

Avcılar Belediyesi’ne şoför olarak alınan trans kadın Niler Albayrak Cumhuriyet’e konuştu.

Trans kadın Niler Albayrak: Alın terimle ekmeğimi kazanacağım

Avcılar Belediyesi’nde şoför olarak işe alınan trans kadın Niler Albayrak (54), eski Yugoslavya’dan Mareşal Tito’nun zulmünden kaçarak Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Arnavut kökenli bir ailenin çocuğu.

Cinsel yönelimi nedeniyle büyük sıkıntılar yaşayan Albayrak, 2002 yılında mahkeme kararıyla cinsiyet değiştirme ameliyatı olan ilk isim.

Bugün iş başı yapacak olan Albayrak, öncesinde Cumhuriyet’in sorularını yanıtladı.

Albayrak, “İşe alınmam zordu çünkü ben bir trans kadındım. Ancak lütuf değildi. Ben de bu ülkenin vatandaşıyım. Herkes gibi normal bir işte çalışıp, ekmek paramı alın terimle kazanacağım. Bu harika bir şey” dedi.

Bize kendinizi tanıtır mısınız?

1965 İnegöl doğumluyum. 1955 yılında eski Yugoslavya’dan Mareşal Tito’nun zulmünden kaçarak Türkiye’ye gelen Arnavut kökenli bir ailenin çocuğuyum. Hayatın kimliğim nedeniyle oldukça zorlu geçti. Zorunlu seks İşçiliği yaptım. Bana bahşedilen başka bir işim yoktu. Çaldığım her kapı yüzüme kapanıyordu. Bu hayatım boyunca devam etti. Uzun yıllar para biriktirerek cinsiyet değiştirme ameliyatı oldum.

Türkiye’de trans kadın olmak nasıl bir şey?

Türkiye’de kadın olmak zaten çok zor. Özellikle 2011’den sonra yargının katilleri ödüllendirir şekilde cezalar vermesi kadın cinayetlerini arttırdı. Çocuğunun yanında eşleri-sevgilileri tarafından katledilen kadınlar, ölmek istemiyorum diyen anneler her geçen gün artıyor… Bizler ise dünyaya gelirken hayata 1-0 geriden başlıyoruz. Kadınlar için zor olan hayat bizler için ise çekilmez bir hal alıyor. Özellikle İkiyüzlü toplum tarafından iş verilmeden seks işçiliğine yönlendiriliyoruz. Daha sonra ise dönüp, ‘Aaaaa siz neden bu işi yapıyorsunuz” diyorlar. Siz iş verip, bizlere sahip çıktınız da biz mi yapmadık. Ayrıca herkesin rahatlıkla bulacağı evler bizlere gelince yok oluyor çünkü bizler trans kadınlarız.

Belediyenin iş ilanına başvurmaya nasıl karar verdiniz?

Sosyal medya hesaplarımda, fırsat bulduğum her alanda seks işçisi olmak istemediğimi dile getiriyordum. Çok sesli bağırmaya yardım istemeye başlamıştım. Belediyenin eleman alacağını duydum. Şansımı denemek istedim. Dilekçemi verdim ve beklemeye başladım. Bir fırsatını bulup belediye başkanına durumumu anlattım. Kendisi, ‘liyakate bakılacağını’ söyledi. Eleman alımları başlamıştı ancak sıra bana gelmiyordu. Bir gün ansızın bir telefon geldi ve işe alındığımı öğrendim. Çok mutlu oldum. Eski hayatıma dönmeyecek, normal bir işte çalışıp ekmeğimi alın terimle kazanacaktım. Harika bir şeydi.

İşe alınmayı bekliyor muydunuz?

Açıkçası işe alınmayı beklemiyordum çünkü ben bir trans kadındım. Beni işe almak zordu. Ama bir lütuf değildi. Ben de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıydım. Şu an trans kadınlara imkân verilmesi halinde her şeyi başarabileceklerinin göstergesiyim. Kamu kuruluşlarında LGBTİ bireylerinden çalışanlar var. Ancak açık kimlikli bir trans kadın ilk olacak.

Herhangi bir tedirginliğiniz var mı?

Hayır yok. Evet, belki çatlak sesler olacaktır. Karşı çıkanlar da olacaktır. Ancak ben kolay yıkılacak bir karakter değilim. Bu süreç olması gerektiği gibi geçecek ve ben işime odaklanacağım. Bana güvenen başta Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli olmak üzere kimseyi üzmemeye ve utandırmamaya çalışacağım. Süreç harika geçecek buna inanıyorum.

Yarın (Bugün) iş başı yapacaksınız neler hissediyorsunuz?

Tabi ki kısmen de olsa bir heyecanlıyım. 36 yıllık ehliyetim ve harika bir şoförlüğüm var. Hiç kazam yok. Kendime güveniyorum. Bizlerin toplumsal işlerde daha çok görünür olması gerekiyor.

Başkanımız Turan Hançerli verdiği sözleri tutmasıyla meşhur. Belki de beni en iyi anlayacak kişilerden birisi. Zira kendisi de engelinden dolayı benim gibi dezavantajlı. Benim gibi, kolay pes eden biri değil. Hayatın ona gösterdiği zorlukları başarıya çevirmiş bir isim. Sevilen birisi, elinden geldiğince herkese destek olur. Başkanımızın yolu bahtı açık olsun.

İşe alımla ilgili açıklama yapan başkan Turan Hançerli ise şunları söyledi:

“Esasen biz yöneliminden daha çok liyakatiyle ilgiliyiz. Bu işe alımda kendisine bir ayrıcalık katmıyor. Eşitler arasında birinci ilkesiyle hareket ediyoruz. Bizim şoföre ihtiyacımız vardı. Başvuru yaptı, bizler değerlendirdik ve işe aldık. Biz belediye olarak kadın istihdamına çok önem veriyoruz. 2018 verilerine göre, kadın istihdamı yüzde 29 ve bu oran çok az.

İhtiyaç olmasına rağmen sadece kadın olduğu için işe alınmayan kadınlar var. Avcılar Belediyesi olarak her daim eşitlik ve adaletten yanayız. Herkesin Anayasa’daki eşitlik ilkesine her zaman olduğundan daha çok ihtiyacımız var. Zorda olanların, ayrımcılık yapılanların yanında olmaya devam edeceğiz. Yaşamsal haklarını savunacağız. Gerçek sorunlara, gerçek çözümler üreteceğiz.”

(Cumhuriyet  - Seyhan Avşar)