Abone Ol

Sosyolog Ferhat Kentel: Siyasal İslamcılık, İslamcıların iktidarıyla bitti

Prof. Dr. Ferhat Kentel, "Kime İslamcı diyeceğiz" diye soruyor ve ekliyor: Bugünkü İslamcılar homojen değil. Tamamen devletin içine girmiş, aparatçık olmuş, Sovyetler mantığındaki gibi aslında "düzenin adamı" olmuş

Siyasal İslamcılık, İslamcıların iktidarıyla bitti

Independent Türkiye'den Cihat Arpacık'a konuşan Prof.Dr. Ferhat Kentel bilinen manada İslamcılık ideolojisinin, İslamcıların iktidarıyla bittiği görüşünü savundu.

Kentel ,İslamcılığın bitişi, İslami hareketin AKP'leşmesi, AKP'nin devletleşmesiyle oldu. Derin pazarlıklar sonucunda devletle bütünleşerek, devlet içindeki sağcı ve solcu milliyetçi ideolojik çevrelerle koalisyon yaparak, toplumsal bir hareket olarak İslami hareketle bağını kopararak otoriterleşmesiyle oldu bence bu.

Öte yandan tabii ki, sınıfsal ayrışma çok sert bir etki yarattı, alternatif bir toplum, daha adil bir toplum tahayyül ederken, bildiğimiz kapitalist toplumun payandası oldu. Tabii ki hareketin tabanındaki yoksul toplumsal sınıfları ilanihaye sadece popülist politikalarla tatmin edemezsiniz.

Arsızca tüketen İslamcı burjuvazinin varlığı Müslüman kitleleri çok fazla rahatsız etti. Onlarla yan yana görünmek istemediler. Ama bana göre fiilen en çok hissedilen mesele sınıfsal olsa da, temeli oluşturan mesele bu değildi. dedi

Röportajın devamı için tıklayınız