Abone Ol

Son günlerin beyin yakan filmi: Yaşam Kürü

Son günlerin ilgi, merak ve heyecan uyandıran filmi "Yaşam Kürü"ne (A Cure for Wellness) birlikte bakalım...

Son günlerin beyin yakan filmi: Yaşam Kürü

Onedio.com / Şu anda vizyondaki filmler arasında kendine has bir yer işgal eden bir film mevcut: "Yaşam Kürü" (A Cure for Wellness).

Peki neden kendine has bir yer işgal ediyor?

Gelin hep beraber bakalım.

Geleneksel bir girişle, filmin hikâyesini anlatarak başlayalım:

Genç ve hırslı bir yönetici olan Lockhart'a, çalıştığı şirketin CEO'sunu İsviçre Alpleri'nde konumlanmış bir sağlıklı yaşam merkezinden alıp kendisine refakat ederek New York'a getirme görevi verilmiştir.

Muhteşem bir doğaya sahip, ilk etapta son derece huzurlu görünen bu sağlıklı yaşam merkezi aslında gizemli ve tuhaf bir mekândır.
Fakat Lockhart, orada daha fazla zaman geçirdikçe, şifa dağıttını iddia eden spa merkezinin uyguladığı tedavi yöntemlerinden şüphelenmeye başlar.

Merkezin birtakım sırlarını keşfettikçe ise Lockhart'ın kendi beden ve akıl sağlığı da tehlikeye girer...
Filmin yönetmenliğini Gore Verbinski üstleniyor. Kendisini "Halka", "Karayip Korsanları", "Meksikalı", "Rango" ve "Maskeli Süvari" gibi önemli filmlerden tanıyoruz.

Filmin yönetmenliğini Gore Verbinski üstleniyor. Kendisini "Halka", "Karayip Korsanları", "Meksikalı", "Rango" ve "Maskeli Süvari" gibi önemli filmlerden tanıyoruz.
"Yaşam Kürü"nün tahmini bütçesi ise 40 milyon dolar. Film Türkiye'de gösterime 17 Mart'ta girdi.
Filmin başrollerini ise Dane Dehaan ve Mia Goth paylaşıyor.

Filmin başrollerini ise Dane Dehaan ve Mia Goth paylaşıyor.

Oyunculukların hakkının verildiğini de vurgulamam lazım...
Fantastik-gerilim türünden bir eser olarak değerlendirebileceğimiz "Yaşam Kürü"nü insanı ters köşeye yatıran, seyircinin beynini yakan bulmacalar çözdüren bir film olarak düşünmeyin.

Filmi izlerken büyük çoğunlukla bir sonraki adımı tahmin edebiliyor insan.

Elbette, bu bir gerilim filmi için "zaaf" olarak kabul edilebilir. Bununla beraber, filmin neredeyse 2.5 saat sürdüğünü (146 dakika) ve bunun bazı izleyiciler için biraz "uzun" bir süre olduğunu belirtmekte fayda var.

Fakat film işlenişi ve sahnelerinin sinematografik başarısı ile kendini izlettiriyor.
Filmi izlerken, mekânın yapısından ve sorularına cevap arayan ana karakterden dolayı akla Martin Scorsese'nin "Shutter Island" (Zindan Adası) filminin gelmemesi imkânsız.

"Yaşam Kürü" ayrıca Paolo Sorrentino'nun "Youth" (Gençlik) filmini de İsviçre Alpleri'ndeki spa merkezi temasıyla ve görsel açıdan cezbedici sahneleriyle çağrıştırmıyor değil.
"Yaşam Kürü" olay örgüsü ve kurgu açısından bir başyapıt değil belki, fakat kendine özgü çok tuhaf ve sıra dışı bir görsel evren sunuyor.

Bu yönüyle Hollywood'un son yıllarda çıkardığı en ilginç yapımlardan biri olduğunu belirtebiliriz. Bu da filmin neden kendine has bir yeri olduğunun en temel yanıtı.

"Spoiler" olmasın diye filme dair anlatmadığım bazı ilgi çekici unsurlar olduğunu da belirteyim.

Dolayısıyla fantastik öğelerden, psikolojik alt metinlerden ve gerilim türünden hoşlanıyorsanız filme gidin derim. Ben kendi adıma salondan memnun ayrıldım...
Bonus: Yaşam Kürü / A Cure for Wellness filminin fragmanı.