Abone Ol

Son dakika haberleri: Cumhuriyet gazetesine operasyon: 18 yazar gözaltında

Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, avukat Bülent Utku, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz ve Mustafa Kemal Güngör'ün de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına alındı.

İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay'ın yurtdışında olduğu, Atalay hakkında da gözaltı kararı verildiği öğrenildi. Gelen son dakika haberine göre yazar Cumhuriyet çizeri Musa Kart'ın da evinde arama yapıldı. Kart, teslim olmak için avukatıyla birlikte emniyete gitti. Gazetenin 13 yöneticisi ve yazarı hakkında gözaltı kararı var. Başsavcılık ise Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonla ilgili açıklama yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, operasyon sonrası Cumhuriyet gazetesine telefon açarak "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

Son dakika: Cumhuriyet gazetesi yönelik operasyonda Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, avukat Bülent Utku, yazarlar Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin, Güray Öz ve Mustafa Kemal Güngör'ün de aralarında bulunduğu 9 kişi gözaltına aldı.  Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi. Ankara'da gözaltına alınan Güray Öz'ün İstanbul'a getirileceği öğrenildi.

İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay yurtdışında olduğu için hakkında gözaltı kararı verildi.

ORHAN ERİNÇ'İN DE EVİ ARANDI

Cumhuriyet gazetesi imtiyaz sahibi, gazeteci Orhan Erinç, yazar Hikmet Çetinkaya ile vakıf üyesi ve Cumhuriyet çizeri Musa Kart'ın evlerinde arama yapıldı. Hikmet Çetinkaya gözaltına alındı. Musa Kart, gazete binasından teslim olmak için avukatıyla birlikte emniyete gitti. Orhan Erinç hakkında yaşından ötürü sadece evinde arama kararı olduğu öğrenildi. Yine Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyeleri Turhan Günay, Mustafa Kemal Güngör ile Bülent Utku'nun evlerinde de arama yapıldı.

HAKKINDA GÖZALTI KARARI OLAN İSİMLER

Gazetenin 13 yazar ve yöneticisi hakkında gözaltı kararı bulunduğu bildiriliyor. Operasyonun özellikle vakıf yönetim kurulu üyelerine yönelik olduğu bildiriliyor. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimler şöyle: Önder Çelik, Hakan Kara, Bülent Utku, Mustafa Kemal Güngör, Eser Yener, Müslüm Özışık, Turhan Günay, Nebil Özgentürk.

BİLGİSAYAR VE LAPTOPLARA EL KONULDU

Turhan Günay ve Hakan Kara'nın evindeki bilgisayar ve laptoplara el konularak Vatan Emniyet'e götürüldü.

5 GÜN BOYUNCA AVUKAT YASAĞI

Gözaltına alınan Cumhuriyet yazar ve yöneticileri hakkında beş gün boyunca avukat yasağı konuldu.

CAN DÜNDAR İÇİN YAKALAMA KARARI

Gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar hakkında ise yurtdışında bulunduğu için yakalama kararı çıkarıldığı belirtiliyor.

Hakkında gözaltı kararı çıkartılan karikatürist Musa Kart avukatıyla birlikte teslim olmaya gitti. Gazete binası önünde açıklama yapan Musa Kart şunları söyledi: “Yıllardır bu ülkede yaşadıklarımızı karikatüre dönüştürmeye çalışıyorum. Ama inanın şuan kendim bir karikatürün içerisinde yaşıyorum, öyle hissediyorum. Bugüne kadar FETÖ ve PKK ile ilgili yüzlerce binlerce karikatür çizdim. Ama bugün öne sürülen gerekçeye baktığımızda gerçekten bir komiği yaşıyoruz. Yaşanan gülünç bir durum. Bu tabloyu vicdan sahibi insanların kabul etmesi mümkün değildir. Sadece karikatür çizdiği için bugün gözaltına alınıyorum. Herkes bu tabloyu yerli yerine oturtacaktır, diye düşünüyorum. Şu anda 6-7 tane gözaltına alınan arkadaşlarımız var. Ben de teslim olmaya gidiyorum. Saklanılacak, kaçırılacak bir şey yok. Yazdığım çizdiğim herkesin gözü önünde… Sabah 5 sıraların evimi aradılar. Hukukçu arkadaşlarım gazeteye gelip, buradan gitmemin daha uygun olacağını söylediler. Bir karikatüristin gözaltına alındığı ana Başkanlığın resmen ilan edildiği anlamına geliyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun, Tayyip Erdoğan’ın başkanlığı…”

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan soruşturmayla ilgili yapılan açıklama şöyle: "Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi (Cumhuriyet Gazetesi) ve gazetenin imtiyaz sahibi konusundaki Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında, PKK/KCK ve FETÖ/PDY Terör örgütlerine müzahir olduklarına, 02/04/2013 tarih ve 2013/4 sayılı yönetim kurulu toplantısında alınan vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna, 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımızca 'FETÖ/PDY ve PKK/KCK terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından bir kısım şüpheliler hakkında 18/08/2016 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.

Soruşturma kapsamında alınan MASAK Vakıflar Genel Müdürlüğü ve bilirkişi raporları doğrultusunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosunun talebi ile Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğinden şüpheliler hakkında arama ve gözaltı kararı alınmış olup soruşturma işlemlerine devam edilmektedir"

KILIÇDAROĞLU'NDAN TELEFON: BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yazarları ve 13 yöneticisi gözaltına alınan Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyona tepki gösterdi.  Kılıçdaroğlu, gazeteye telefon ederek "Birlikte mücadele edeceğiz" dedi.

CHP'Lİ VEKİL PAYLAŞTI

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş, Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonbaşlatıldığını duyurdu. Yarkadaş, twitter'da Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu'nun gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

Yarkadaş, twitter'da "Cumhuriyet Gazetesi'ne yönelik operasyon başlatıldı. Murat Sabuncu gözaltına alındı. Güray Öz ve Akın Atalay'ın evi aranıyor" diye yazdı.