Abone Ol

Son dakika! Ayasofya’da Fetih Suresi okundu

İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü kutlamaları, Fatih Sultan Mehmet'in şehri aldıktan sonra ilk cuma namazını kıldığı Ayasofya'da düzenlenen "Fetih Şöleni"nde, Fetih Suresi okundu.

Son dakika! Ayasofya’da Fetih Suresi okundu

Erdoğan, önce 8. Fetih Kupası Okçuluk Yarışması'nın ödül töreninde ardından da Ayasofya'daki törene telekonferans yöntemiyle katılarak açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının koordinesinde gün boyu devam eden İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Ayasofya'da "Fetih Şöleni" düzenlendi.

Etkinlik, Osmanlı İmparatorluğu'nun 7. Padişahı Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethederken gemileri karadan yürüttüğü rotaların üzerinden geçip Ayasofya'ya ulaşan drone ile çekilen kayıtların gösterimiyle başladı.

 Ayasofya’da Fetih Suresi okundu

Ayasfoya önünde Fetih böyle canlandırıldı.

 Ayasofya’da Fetih Suresi okundu

2. Mehmet'in, aralıklarla 54 gün süren kuşatmanın ardından 29 Mayıs 1453 Salı günü gerçekleşen fetihten sonra ilk cuma namazını kıldığı, fethin simgesi Ayasofya'nın içinde Fetih Suresi tilavet edildi.

Etkinlikte, daha sonra Fetih Duası okundu. Duaya Cumhurbaşkanı Erdoğan da eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, video konferans yöntemiyle vatandaşlara seslendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Fethin 567. yıl dönümünün Fatih'in emaneti Ayasofya'da Fetih Suresi okunmak ve dualar edilmek suretiyle yad edilmesi çok önemli.

İnşallah fethin 600. yıl dönümü olan 2053'te gençlerimize ecdatları Fatih'e layık bir Türkiye bırakacağız.

Fatih'in izinden giderek asıl olanın gönüllerin fethi olduğu anlayışıyla hep gönülleri yapmak, gönüller kazanmak için çalıştık.

Malazgirt Zaferi'nin 1000. yılı 2071 için ise çok daha büyük hedeflere yelken açacağız.

Ya ben İstanbul'u alırım ya İstanbul diyen Fatih nihayet, hedefine ulaşmıştır. O gün fetih edilen sadece bir toprak parçası değildir.

Biz bu şehri sadece fethetmedik, biz İstanbul'u sevmezse gönül aşkı ne anlar diye, onun güzelliklerine güzellik katmak için yıllar harcadık.

7 tepesine 7 kandil yaptık. Önümüze çıkan her engeli aştık. Bir kez daha bu toprakları bize vatan kılan gazilerimizi, şehitlerimizi yad ediyorum.

Bu anlamlı günde Ayasofya'yı fetih ruhunu yaşatan herkese teşekkür ediyorum.