Abone Ol

Siyaset dünyasını sallayacak! 4 farklı anket sonucu...

Araştırma şirketleri referandum için kamuoyu yoklamalarına hız verdi. Bugünlerde siyasetin kalbi bu soru ile atıyor: Bugün seçim olsa kim kazanır? 4 farklı araştırma şirketi sahibi yanıtladı.

Siyaset dünyasını sallayacak! 4 farklı anket sonucu...

Referandum sonucunun ne olacağı merakla bekleniyor. Kararsızların oyları seçimin sonucunu belirleyecek diyen de var yurtdışı oyları hayati diyen de... Peki gerçekte ne olacak? Anket şirketleri ne diyor? MAK, GENAR, DENGE ve VARYANS'ın şirket yetkilileri haber 7'den Ezgi Aşık'a konuştu. Kararsızların oylarının durumu, referandum tahminleri ve daha fazlası...

İŞTE 16 NİSAN TAHMİNLERİ

Hasan Basri Yıldız/Denge: Son güne kadar kararsızlık olur. Bizim dikkat ettiğimiz nokta kararsızların tek haneye düşmesidir. Seçimlere son 15-20 gün kala kararsızlar tek haneye inecektir.

Mehmet Ali Kulat/MAK: Saha çalışmalarımız devam ediyor. Bize gelen sonuçlara göre şu anda kararsızların oyları yüzde 10’nun altına indiğini gösteriyor.

İhsan Aktaş/Genar: Kararsızların oyları son güne kadar netleşmez. Kararsızların içerisinde sandığa gitmeyeceğim diyen bir grupta var. Kararsızlar şu anda 7-8 bandına inmiştir.

Recep Sazkaya/Varyans: Kararsız seçmen normal düzeydedir. Büyük ihtimal ile seçime çok fazla katılmayacaklardır.

SON ANKETLER REFERANDUM İÇİN NE DİYOR?

Hasan Basri Yıldız/Denge: Şu anda evet oyları yüzde 50’nin üzerinde seyrediyor. Rakam olarak söyleyecek olursak; 50 ile 55 bandı arasındadır. Bu rakamlar konjonktürel olarak da değişiklik gösteriyor.

Mehmet Ali Kulat/MAK: Partiler üzerinden gidelim. Şu anda AK Parti- MHP parti oyları bağlamında yüzde 50 bandını yakalıyor. Önümüzdeki günlerde ‘evet’ oylarının daha da yükseleceğini öngörüyoruz.

İhsan Aktaş/Genar: Net bir sayı açıklamıyoruz. Fakat ‘evet’ oylarının önde olduğunu söyleyebilirim.

Recep Sazkaya/Varyans: Son anketlerde ‘evet’ oylarının toparlandığını özellikle MHP içerisindeki ‘hayır’ blokun eksildiğini görüyoruz.

REFERANDUM BUGÜN OLSA SONUÇ NE OLURDU?

Hasan Basri Yıldız/Denge: Şu anda oy kullanıyor olsaydık, sandıklardan ‘evet ‘çıkardı. Rakam olarak ise 50’nin üzerinde 55’in altında bir bant olduğu söyleyebilirim.

Mehmet Ali Kulat/MAK: Şu anda seçim olsa yüzde 54-55 bandında ‘evet’ oyu çıkar. Önümüzdeki süreçlerde sahaya inişlerin ‘evet’ oyu üzerinde bir artış yaratacağını düşünüyorum. Bu artış oranı yüzde 57-58 bandını yakalayacağını tahmin ediyorum.

İhsan Aktaş/Genar: Halka -kim kazanır? diye sorduğumuzda, vatandaşların kanaati ‘evet’ kazanır noktasında. Referanduma 1 hafta kala bir sonuç verebiliriz. Her seçim kritiktir.

Recep Sazkaya/Varyans: Bugün bir seçim olsaydı yüzde 53-55 aralığında ‘evet’, yüzde 45 civarında ‘hayır’ oyu çıkacağını öngörüyorum.