Abone Ol

‘Senden Önce Ben’in hüzünlü hikayesi eleştirmenleri ağlattı

Çok satan romanından sinemaya uyarlanan ‘Senden Önce Ben’in hüzünlü hikayesi basın gösteriminde eleştirmenleri ağlattı. ‘Game of Thrones’ta Khaleesi rolüyle ünlenen Emilia Clarke, bu filmde sinirlerinizi fena halde bozabilir!

‘Senden Önce Ben’in hüzünlü hikayesi  eleştirmenleri ağlattı

Bu hafta sevgiliyle veya eşle el ele izlemelik bir film arıyorsanız, sizi şöyle alalım. Tüm dünyada satış rekorları kıran İngiliz yazar Jojo Moyes’un 2012 yılında yayımlanan ‘Me Before You’ adlı romanından uyarlanan ‘Senden Önce Ben’in yönetmen koltuğunda Thea Sharrock var. Başrollerinde ise ‘Açlık Oyunları’yla ünlenen Sam Claflin (Will Traynor) ile ‘Game of Thrones’ta ‘Ejderhaların annesi Khaleesi’ karakterini canlandıran Emilia Clarke (Lou Clark) var.

Senden Önce Ben filminin fragmanı

SINIRLARI AŞAN DOSTLUK

‘Senden Önce Ben’, genel hatları dolayısıyla ajitasyon yapmadan, dokunaklı ve gerçekçi üslubuyla hıçkırarak gözyaşı dökmenize sebep olabilir. Yan etkileri şöyle: Gözyaşı, peçete, “Al biraz su iç.” Filmin konusu aslında çok klişe ama ortaya büyüleyici bir yapım çıkmış: Kariyerinin zirvesindeki zengin aile çocuğu Will Traynor, bir kaza sonucu felç kalır.

Yaşamını ve hayallerini fakir ailesi için feda eden Lou Clark ise o sıra iş arar. İş bulma kurumundan maaşı dolgun bir bakıcı arandığını öğrenir. Will’in annesi Camilla, Lou’nun sempatikliğinden etkilenir ve onu işe alır. Ama huysuz Will’in sert tavırlarına karşı koymak için elinden geleni yapar. Fakat biçare. Çünkü Will yalnızca ‘Nuh’ der, geri adım atmaz, bir de üstüne onu aşağılar. Tüm bunlara rağmen Lou’nun aşırı ölçüde sempatik oluşu, sinir bozuyor. Gerçekler de katman katman ortaya seriliyor: İkisi de zaruri sebeplerden dolayı hayallerinden vazgeçmiştir. Bu da onların yakınlaşma sebebidir. Ömür boyu yatağa bağlı kalan Will yumuşamaya başlarken, arkadaşlık bağı zamanla aşka dönüşür.

Senaryo zengin oğlan, fakir kız misali acayip klasik. Ama iyi işlenmiş. Akıcı replikler de yerli yerinde. Ve bu kısmın altını çizmek gerekiyor: Aşk vakit, niyet falan tanımaz, sınırları aşıp yoluna devam eder. Filmde de işte bu gerçekçilikten ödün verilmez. Peki, nedir bu işin aslı?

GÜZEL NE KELİME O BİR PRENSES

Esas oğlanımız kadınların rüyalarını süsleyecek kadar yakışıklı. Lou da ölçülü moda kavramına tepki olarak doğmuşçasına komik giyiniyor. Ancak muhteşem ölçüde güzel. Tabii bu durum kitapta böyle değil! Kızımızın romanda dış güzelliğinden eser yok. Filmde ise Emilia Clarke’ı gördükçe, böyle bir bakıcınızın olacağını bilseniz, hafif de sosyopatlık varsa affedin ama felçli numarası yapmayı düşünebilirsiniz. O bir prenses. Tabii bu işin şakası. Çünkü yatağa bağlı kalmak, birilerine muhtaç olmak kötü bir durum. Filmde de bu acı gerçekçilik var. Yaşanılan acının hangi boyutta olduğu gözler önüne seriliyor. Farklı koşullar altında ikilinin asla bir araya gelemeyeceği de vurgulanıyor.

MODERN PERİ MASALI DEĞİL

Emilia Clarke, film boyunca ablak bir izlenim veriyor. Fakat her iki oyuncu da rolüne çok yakışmış. Aralarındaki pozitif çekim gayet iyi. Yönetmen Thea Sharrock, istese içselleştiren kamera çekimleri ve daha dramatik müzik kullanımıyla duygusallığın dozunu biraz daha yükseltebilir, gözyaşını filmin geneline yayabilirmiş. ‘Babam ve Oğlum’ formatından uzak durmayı yeğlemiş. ‘Senden Önce Ben’, modern peri masallarından uzak bir anlatıma sahip. Nasıl desem, moraliniz bozuksa şayet izlemeyin derim. Bunun haricindekilere iyi seyirler.

ELEŞTİRMENLER ELEŞTİRDİ

Atilla Dorsay: Belki de en iyisi

Senden Önce Ben: Ünlü aşk hikayesi ‘Love Story’den beri yapılmış, aşk ve hastalık ilişkisi üstüne belki de en iyi film. Tam romantiklere göre. 10/7

Pınar Karahan: Görsellik büyüleyici

Senden Önce Ben: Konu klişe. Ama görsellik ve oyunculuk büyüleyici. Aşk üstüne çekilmiş en iyi yapımlardan. Filmin kendine özel bir duruşu var. 10/8

Sadi Çilingir: Samimi duygusallık

Senden Önce Ben: Edebi bir roman uyarlaması. Sempatik oyuncuları ve samimi duygusallığıyla etkileyici olmayı başarıyor. 10/7

EN ÇOK İZLENENLER

Sihirbazlar Çetesi 2

Warcraft

Zootropolis: Hayvanla Şehri

Korku Seansı 2

X-Men: Apocalypse

Alis Harikalar Diyarında 2

Angry Birds Film

Oflu Hoca’nın Şifresi 2

1 Kezban 1 Mahmut

Para Tuzağı

* Haftanın en çok izlenen filmleri ‘Boxofficeturkiye’ listelerinden derlenmiştir ve 10-12 Haziran günlerini kapsar.

Karar