Abone Ol

Semazenlerin başları neden dönmez?

Dünyanın en mistik dansı kabul edilen semâ sırasında kollar yavaş yavaş göğüs hizasına kaldırılırken sağ elin parmakları yukarıya doğru, sol el parmakları ise aşağıya doğru döndürülür. Semâzenin başı neden dönmez?

Semazenlerin başları neden dönmez?

Semâzenin başı 23- 25 derece sağa eğiktir (dünyanın ekseninin eğikliği kadar olması ilginçtir). Bu sayede iç kulaktaki üç semi sirküler kanal (vücudun dengesini sağlayan iç kulak kanalları), eşit oranda uyarılmış olur.

Semâ sırasındaki dönüş ekseni semâzenin vücudundan geçer. Bu eksen kafa, kalp ve sol bacağından geçmektedir. Semâ sırasında baş hareketlerinden kaçınılıp, ense ve boyun adaleleriyle baş desteklenmektedir. Giyilen Tennure açıldığında kumaş ile yer arasında bir potansiyel enerji oluşur. Tennurenin açılması ayrıca bir merkezkaç kuvveti oluşturur. Bu merkezkaç kuvveti Tennurenin kapanmasını önlerken aynı zamanda dönerken yakılan enerjiyi %90 azaltır. Elbise giyilmeden yapılan semâ sırasında yorulma kat kat artmakta ve denge sağlanılamamaktadır. Kulağın doğru açıda durması kadar Tennurenin katkısı da denge için çok büyüktür.

Semâzenlerin kafasında gördüğümüz takke silindir biçimindedir. İnsan bedenine doğadan bir enerji girişi olduğu bilinmektedir. Bu enerjinin girişi bıngıldak denilen yerden yani kafatasının tam üstünden olur. Silindir takke, bu enerji girişini semâ sırasında belli bir noktaya yani kafatasına sabitlemek ve yoğunlaştırmak açısından önemlidir.

Semâ dönmenin en önemli ayrıntılarından biri de dönüşün yönüdür. Bu dönüş saat yönünün tersinedir tıpkı atomların içinde olduğu gibi. Semâ sırasında baş; kendi etrafında daire çizecek şekilde dönmez. Kendi etrafında sıfır çizen yani dönüş hızı sıfır olan sol orta kulak zarıdır. Semâzen enerjiyle aynı yönde döndüğü için bir hiza, denge ve eşdurum söz konusudur.

nedenolmaz.com