Abone Ol

Selahattin Demirtaş Türkçe konuştu, Osman Baydemir Kürtçe'ye çevirdi

Selahattin Demirtaş, 7 kişilik heyetle dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de IKBY Başkanı Mesud Barzani tarafından kabul edildi.

Demirtaş Kürtçe bilmiyor mu?

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 7 kişilik heyetle dün Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’de IKBY Başkanı Mesud Barzani tarafından kabul edilirken, Erbil’deki Türkçe konuşmaları Osman Beydemir tarafından Kürtçeye çevrildi.

Demirtaş’ın başkanlık ettiği heyette HDP Eş Genel Başkan Yardımcıları Fatma Kurtulan, Nadir Yıldırım ile milletvekilleri Osman Baydemir, Besime Konca, İmam Taşçıer ve Celal Doğan yer aldı. Barzani, heyeti başkanlık konutunun kapısında karşıladı.

İstanbul’dan önceki akşam Erbil’e gitmeden önce açıklama yapan Demirtaş, “Tabii ki bütün Kürtlerin ve Kürt hareketlerinin dünyaya ortak mesajı barıştır. Bu çerçevede bütün siyasi hareketlerimizin birbiriyle kardeşlik hukukuna bağlı kalması ve bütün dünyaya birlik mesajı vermesi, barış mesajını vermeye devam etmesi eminim ki hepimize güç verecektir. Bu çerçevede Sayın Mesut Barzani’yle hem bölgedeki gelişmeler, hem dünyadaki gelişmelerle ilgili karşılıklı fikir alışverişinde bulunmamızın, diğer partilerle fikir alışverişinde bulunmamızın önemli olacağına biz inanıyoruz. İnşallah bu ziyaretimiz hayırlara vesile olur. Kürtlerin dört parçada en büyük özlemi Kürtlerin yan yana, Kürt liderlerinin, partilerinin yan yanda durabilmesidir” dedi.

Demirtaş’a Erbil Havalimanı’nda HDP milletvekili Osman Baydemir’in Kürtçe tercüme yapması sosyal medyada konu oldu. Demirtaş 2013 yılında yaptığı açıklamalarda Kürt olduğunu 17 yaşında öğrendiğini, ardından Kürtçe öğrenmeye başladığını açıklamıştı. Demirtaş, “Bu benim utancımdan ya da çelişkimden çok Türkiye’deki Kürt sorununun hazin bir tablosudur” demişti.

Kuzey Irak’ta 24 Eylül’e kadar temaslarda bulunacak olan HDP heyeti, Mesut Barzani’nin yanı sıra Irak 6’ncı Cumhurbaşkanı ve KYB lideri Celal Talabani, Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, Gorran Hareketi Genel Başkanı Noşirvan Mustafa, Kürdistan Demokratik Partisi ile KYB polit büro temsilcileri ile Yekgirtu, Komala, Tevgera Azadi liderleri ile çeşitli sivil toplum örgütleri ve kurumlarla bir araya gelecek.